Elrabolták, levágta az egyik ujját, ma mégis a világ egyik legjobb sziklamászója

Annak idején rekordidő alatt mászta meg a kaliforniai El Capitant Tommy Caldwell, pedig nála nagyobb hátrányban senki sincs ebben az extrém sportban. Ugyanis korábban véletlenül levágta a mutatóujját…

Annak idején a Csupasport is beszámolt róla, hogy Tommy Caldwell és Alex Honnold háromszor döntött rekordot néhány nap alatt az El Capitan megmászásával, végül kevesebb mint két óra alatt értek fel a Nose-útvonalon. De ki is ez a Tommy Caldwell, aki falmászóként jelentős hátránnyal indul pályatársaihoz képest, mégis a világ egyik legjobbja?

Caldwell 2000-ben indult első nagy nemzetközi expedíciójára, három társával utazott helikopterrel a kirgizisztáni Karaszu-völgybe. Minden békésnek tűnt, mígnem megjelentek az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom fegyveresei, akik lőni kezdtek rájuk, miközben ők több száz méter magasan másztak felfelé egy sziklafalon. Leparancsolták és túszul ejtettek őket, de hamarosan megérkezett a felmentő kirgiz hadsereg, és máris egy háború közepén találták magukat.

Hat napig menekültek fogvatartóikkal, akiktől végül úgy szabadultak meg, hogy egy váratlan pillanatban Caldwell szakadékba lökte az egyik őrt, ők pedig rohantak, ahogy a lábuk bírta.

Ezt sikeresen megúszta Caldwell, később azonban nem volt ilyen szerencsés. 2001 óta hendikeppel indul neki minden egyes hegyi kalandnak, ami nemcsak megmutatja teljesítménye igazi értéket, hanem egyúttal különlegessé is teszi őt ebben az extrém sportban.

A két elégedett „sprinter”, Tommy Caldwell és Alex Honnold az El Capitanon

„Éppen a kirgizisztáni kalandomat pihentem ki otthon, a coloradói házamat tervezgettem, csinosítgattam, amikor asztalosmunka közben körfűrésszel levágtam a bal mutatóujjam két percét. Sokkoló volt – mesélte Caldwell 2014 áprilisában, amikor Budapesten járt. – Teljesen kétségbeestem, hogy most mi lesz, de túltettem magam rajta, és ma már úgy látom: ez vagyok én. Ez Tommy Caldwell.”

Ami persze azért nem volt ilyen egyszerű, a mutatóujj elvesztése ugyanis szinte lehetetlen feladat elé állít egy olyan mászót, aki addig a legmagasabb szinten űzte a sportágat.

Caldwell mozgása és stílusa is megváltozott, a keze új, eddig kevésbé használt izmait kellett megerősítenie. Hihetetlen motivációt is merített az esetből, mert bizonyítani akarta az orvosának és persze magának is, hogy el tudja érni ugyanazt a szintet, mint a balesete előtt. És gyorsabban elérte, mint azt bárki gondolta volna.

A sportmászásról (kisebb utak, gyors haladás) a nagy sziklafalak megmászására váltott, aminek idővel a megszállottja lett, és meghódította az El Capitan olyan legendás útjait, mint a The Nose, a Freerider, a Lurking Fear, a Muir Wall, a West Buttress, a Salathé, a Zodiac vagy a Magic Mushroom.

És eközben nemcsak sikeres, hanem boldog ember is, hiszen nem csupán megtalálta, amit igazán szeret csinálni az életben, de a társát is, aki partner benne. Feleségével két gyermekük van már, és rendszeresen posztolja a közösségi oldalakra, ahogy őket is magával viszi a mászásaira az El Capitan meghódításából azért kimaradtak…

„A legtöbben otthon vigyáznak a gyerekükre, talán túlságosan is óvják őket. Nekünk azonban nagyon fontos a szenvedélyünk” – vallja, és szavaiból egyvalami biztosan kiderül: ő aztán tényleg minden pillanatot megél az életében.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben
Athén–Spárta: Gáspár Péter a top tízbe vágyik

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.