Duplázta a tétet: száz nap, száz Ironman

Az amerikai James Lawrence korábban ötven napon keresztül ötven államban ötven Ironman-távot teljesített, most emelte a tétet, sőt győzelmi ünneplésként a százegyediket is behúzta.

Ha őszinték akarunk lenni, ma már annyi extrém, különleges teljesítmény van a szabadidősportok világában, hogy nagyon nehéz kitűnni, James Lawrence-nek azonban ismét sikerült. Már 2018-ban is írtunk az Iron Cowboyként emlegetett amerikai férfiról, miután ötven nap alatt ötven Ironman-versenyt teljesített, ráadásul mindezt ötven különböző államban. Hiszik vagy sem, ez sem volt elég, úgy érezte, tovább kell feszegetni a határait. Ezért úgy döntött, száz nap alatt végigcsinál száz Ironmant.

Naná, hogy sikerült, s még arra is jutott energiája, hogy mindezt profi marketingeseket megszégyenítő módon fotókkal és videókkal dokumentálja az Instagramon. Ennek köszönhetően világszerte bárki végigkövethette a száznapos kihívást, és szurkolhatott is.

„Úgy éreztem, az ötvennel nem feszegettem a határaimat, ezért vágtam neki a százas kihívásnak” – idézte őt a CNN.

 

 

Március 1-jén kezdte, június 8-án pedig elmondhatta, végigcsinálta a száznapos kihívást. Ez ugyebár azt jelenti, hogy százszor 3.86 kilométert úszott, százszor 180.25-öt kerékpározott és százszor 42.2 kilométert futott, azaz az elmúlt hetekben körülbelül 23 ezer kilométert teljesített. Az ötgyermekes apuka mellett természetesen végig ott volt a családja, továbbá bármikor csatlakozhatott hozzá, aki szeretett volna részese lenni a kihívásnak.

Mindemellett pedig az összes adományával a gyermekkereskedelem felszámolása ellen létrejött Operation Underground Railroad alapítványt támogatta. A százezer dolláros célt egyébként már a harmincnyolcadik napon elérte.

„Azért vágtam bele, hogy adományt gyűjtsek, és megnézzem, hol vannak a mentális és fizikai korlátaim – folytatta a 45 éves James Lawrence. – Az első ilyen kihívásom egy négy mérföldes futás volt kétezernégyben, hálaadás napján. Akkor az is elég nagy erőpróba volt.”

Azóta kissé magasabbra került a léc. Az egész egyébként gyakorlatilag egy véletlennel indult. Korábban birkózott, golfozott és megszállottan járt konditerembe, mígnem a felesége invitálásra elkezdett futni. Beneveztek egy maratonira, majd jött a triatlon, a többi pedig gyakorlatilag történelem.

 

 

Az ötvennapos kihívás sok buktatót tartogatott, a logisztikai nehézségek mellett sérülés is hátráltatta. Ebből okulva, ezúttal tudatosabban készült. Egyebek mellett a rendszeres orvosi vizsgálat mellett naponta masszíroztatott, mágneses párnát és fényterápiát is igénybe vett, és az alvására, valamint az étkezésére is sokkal jobban figyelt. Korábbi tapasztalatai alapján arra is rájött, mennyire fontos a frissesség, és jobb, ha kissé kevesebbet edz, mint az, ha túledzetten vág neki a kihívásnak.

És hogy mit tanácsol, akik hasonló őrültségre vágynak, vagy csak van egy céljuk, de nem tudják, hogy induljanak neki?

„Ha kihívás elé akarod állítani magad, a legnehezebb elkezdeni – mondta a Runnersworldnek. – A legtöbben arra várnak, hogy meglegyen a tökéletes terv. Nem kell. Neki kell vágni, és az út során úgyis erősebbé és tapasztaltabbá válunk.”

Fotók: James Lawrence/Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.