SUP-pal az Atlanti-óceánon

Újabb különös vállalkozásba kezd Rakonczay Gábor hatszoros óceánátkelő extrém sportoló, aki január végén a Kanári-szigetektől indulva saját készítésű vízi eszközével evezne át két hónap alatt Antiguáig.

Zéró komfort és ultraminimál jelszavakkal illette keddi sajtótájékoztatóján legújabb kihívását Rakonczay Gábor ultrafutó, világrekorder extrém sportoló. A kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő evezős a tavalyi sarkvidéki expedíciók után ugyanis ismét régi vizekre evez, legújabb utazása során a telet nyárra, a sítalpat evezőre, a szánt pedig egy speciális vízi eszközre, egy saját tervezésű és építésű SUP-ra cseréli.

 

Rakonczay Gábor lelkesen beszélt közelgő vállalkozásáról.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Olyan speciális szörfdeszkára, amelyen nincs kabin, nincs semmi, ami védelmet nyújtana vihar, szél, hideg vagy éppen a tűző nap sugárzásai ellen. Az emberi teljesítő- és tűrőképesség határát feszegető kihívásra szombaton indul az ultrafutóként is elismert sportember, akinek hitvallása szerint, attól, hogy valamit még nem teljesített a világon senki, nem azt jelenti, hogy lehetetlen, csupán csak annyit, hogy még nem valósították meg.

Az Atlanti-óceán átevezése több száz éves múltra tekint vissza, de kabin nélküli eszközzel még senki sem indult útnak, vagyis a magyar sportoló, aki első magyarként – három társával együtt – éppen egy évvel korábban sikeresen elérte a Déli-sarkot, ismét történelmet írhat.

„Az eddigi hat óceánátkelésem tapasztalatával pontosan tudom, hogy minden téren a határokat feszegető kihívás ez, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető.”

A precizitásából egy csipetnyit sem enged az amerikai Év kalandja-díj és a Magyar Formatervezési díj tulajdonosa, így ezt a SUP-ot is maga tervezte és több hónapos munkával saját kezűleg építette. Akármennyire is minimalista az eszköz, a biztonságos célba érkezés érdekében és a korábbi tapasztalatok alapján annál inkább maximalista az a technikai háttér, amellyel felvértezve útnak indul január közepén a Kanári-szigetekről.

 

Az extrém sportoló a maga épített SUP-on próbál eljutni Gran Canariáról Antiguáig.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

A SUP neve is sokat sejtető. Az Old Benoni a sakkból ismert klasszikus nyitást jelenti, amikor nincs döntetlen játszma, a feladás nem lehet opció, s mindent egy lapra feltéve kell játszani. Közel két hónapon és 5200 kilométeren keresztül az evezős nem lát mást, csak az óceánt, az evezőlapátját és a SUP-ot.

Rakonczay Gábor Gran Canariáról induló s Antigua és Barbudáig tartó túrájáról minden nap a sportoló Facebook-oldalán értesülhetnek.

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Megküzdött, de kibírta, és második lett
Praktikus és menő: koskormány a bringán

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.