Szabadmerülés világrekord: hol a határ?

A francia Arnaud Jerald 112 méterrel megdöntötte a szabadtüdős merülés világrekordját a CMAS-nál bi-fin kategóriában, Engyel Ákos oktató szerint azonban egy éven belül ezt a csúcsot is átírja majd valaki.

Néhány nappal ezelőtt egy francia búvár, Arnaud Jerald egy levegővétellel jutott le 112 méter mélyre, ezzel megdöntötte a szabadtüdős mélymerülés világrekordját a bi-fin, azaz a vadászuszonyos kategóriában a CMAS-szervezetnél. Mindezt három perc huszonnégy másodperc alatt, ezzel a sportág nagyágyújának számító orosz Alekszej Molcsanov 111 méteres csúcsát adta át a múltnak.

Utóbbi egyébként számos rekordot tart, az AIDA-nál például a monofines, vagyis delfinuszonyos merülésben 125 méterrel csúcstartó. Hogy mekkora teljesítmény a francia búvár rekorddöntése, egyáltalán miként kell egy ilyenre felkészülni, arról Engyel Ákost, a Freediving Hungary tapasztalt oktatóját kérdeztük.

„Rengeteg munka és edzés kell hozzá, ez nem úgy működik, hogy reggel felkelek, és eldöntöm, hogy meg akarom dönteni a rekordot – mondta lapunknak Engyel Ákos. – Egy hónap rákészüléssel ezt nem lehet megcsinálni, több hónap kemény felkészülés előz meg egy ilyen merülést, és természetesen hosszú évek tapasztalata kell ahhoz, hogy valaki egyáltalán megpróbálkozhasson ezzel.

Ez nem ugyanaz, mint száztizenegy métert úszni vízszintesen a víz alatt.

Itt van nyomás, egyenlítéstechnika, sokkal összetettebb, bonyolultabb, sok mindenre figyelni kell, ráadásul a merülés után fel is kell jönni, tehát lényegében kétszázhuszonkét méterről van szó. Lefelé ennek a nagy része zuhanás, kevés uszonyozással. Húsz-huszonöt méterig van felhajtóerő, onnantól inkább zuhan az ember, felfelé viszont pont fordítva történik. Az utolsó húsz méterig izomból kell úszni, olyan, mintha minden egyes tempó végén kicsit visszahúzna valaki.”

Engyel Ákos szerint a szabadmerülés rekordját hamarosan ismét megdönthetik

A hivatalos magyar rekord hatvanhárom méter, de edzéskörülmények között merültek már ennél mélyebbre is. Adva van a kérdés, vajon meddig lehet feszegetni a határt, meddig lehet még elmenni, pontosabban milyen mélyre lehet még merülni a sportágban?

„Nehéz ezt megmondani, de abban biztos vagyok, hogy van még ebben lehetőség – folytatta Engyel Ákos. – Láttam Alekszej Molcsanov rekordját, és hozzáértőként azt kell mondanom, hogy abban a merülésben is több volt, tud ő annál mélyebbre is menni. Tudni kell, hogy itt általában egy-egy méterekkel próbálják megdönteni a csúcsokat, mert nagyobbat szól, ha valaki mondjuk egymás után ötször rekordot dönt, mintha egyszer csinálja meg.

Ami nagy nehézség, az az időfaktor, mert körülbelül négy perc van egy ilyen műveletre, és ennyi idő alatt fel is kell érni, a kérdés tehát az, hogy a gyorsaságon mennyire lehet javítani.

Ehhez lefelé is többet kell uszonyozni, ami még kimerítőbb fizikailag. A bi-fin kategóriában egyébként százhúsz méterig biztos elmennek majd, és szerintem nagyjából egy éven belül megdől majd a mostani csúcs is, ami ettől még természetesen óriási teljesítmény.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Nem mindenki lesz ultrafutó, de amit lefutsz, az a tiéd, nem veheti el senki!
Toldi Péter nyerte meg a világ egyik legkeményebb futóversenyét
Emberek a Dunában: több mint ezerötszázan úsztak Budapest szívében
Mészáros Tamás a Balaton-kör után dupla Spartathlont futna
Hasznos alkalmazások rövidebb és hosszabb túrákhoz

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.