Vaddisznó-kupa: erőfelmérő a sárban

Elsősorban egyetemistákat várnak a szeptember 25-én, szombaton esedékes Vaddisznó-kupára, de bárki benevezhet a több ügyességi számot, illetve akadályt felvonultató versenyre.

Ki ne hallott volna már a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő terep-akadályfutásról, más nevén az OCR-sportról? A sportág a katonai akadálypályák világából származik, a nagyközönség pedig elsősorban a Spartan Race-versenyeken ismerhette meg.

Lényege, hogy a résztvevőknek különböző képességeket igénylő akadályokat kell leküzdeniük. A teljesítendő feladatok között szerepel – a teljesség igénye nélkül – a kötélmászás, a majomlétrán átkapaszkodás, a palánkon átmászás, dárdahajítás és a vödörcipelés, de szögesdrót alatt, sárban is kell mászniuk a vállalkozó kedvűeknek. Az akadályok legyűréséhez remek állóképességre, egyensúlyérzékre és persze mozgáskoordinációra van szükség.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az OCR-versenyek (Obstacle Course Racing) egy némiképp könnyebb változatát kínálja azoknak, akik beneveznek a szeptember 25-én, szombaton, a BHSE XIII. kerületi sporttelepén sorra kerülő Vaddisznó-kupára. Az egyetemi sport nemzetközi napja (IDUS) alkalmából idén a szervezet ugyanis egy különleges sporteseményt szervez elsősorban egyetemistáknak, de a szervezők hangsúlyozzák, mindenkit szeretettel várnak, hiszen átlagos erőnléttel bárki teljesítheti a technikás és komplex, ám mégsem nehéz pályát.

 

 

„Az eseményen egy új sportág, az OCR akadályait állítjuk fel – nyilatkozta az unisport.hu-nak Rozina Tamás, a Magyar OCR Szövetség elnökhelyettese. – Aki még nem találkozott ezzel a sporttal, ne ijedjen meg tőle, mert az akadályok senkinek sem okoznak különösebb gondot. Sokan hamar feladják a küzdelmet, pedig egyszerűen kúszni, mászni és kapaszkodni kell. A pálya, amely könnyűnek ígérkezik, nagyjából hatszáz méter hosszú, és körülbelül egyharmadát az akadályok teszik ki. Elsősorban saját testsúlyos edzéssel, valamint ujjaink erősítésével tudunk rá a leghatékonyabban felkészülni, de ne hanyagoljuk el az alkarunkat sem, amely testsúlyunk megtartásában játszik fontos szerepet!”

Az OCR-akadálypálya teljesítésén kívül futás, lézerlövészet, gránáthajítás, álcaháló alatti kúszás és sáros akadályok is szerepelnek a programban. Egyetemistáknak 2500 forintot, „külsősöknek” 5000 forintot kell fizetniük a részvételért. A jegy ára tartalmazza az időmérést, a frissítő italt, az orvosi felügyeletet, a befutócsomagot és az érmet a célba érkezőknek.

A szervezők hangsúlyozzák, érdemes összeállnunk barátainkkal, és csapatot alakítanunk az eseményre, amelyen sok-sok értékes ajándék és meglepetés várja gazdáit.

A versenyre ide kattintva regisztrálhatunk, a nem mindennapinak ígérkező eseményről pedig itt találnak bővebb leírást.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.