Figyelmeztet a személyi edző: ne roncsoljuk szándékosan az izmainkat!

Sorozatunk e heti részében az ízületek beolajozásáról, a mobilitás és stabilitás fejlesztéséről, valamint a megfelelő folyadékbevitelről esik szó.

A mozgás élet! Nem véletlenül sok edző, mozgással foglalkozó szakember mottója, hitvallása ez. Merthogy az ízületek mozgástartományának megőrzése és megfelelő fejlesztése a fájdalommentes mozgás alapja. Az elhanyagolt vagy túlterhelt ízület mozgástartománya előbb-utóbb beszűkül, az ízület és környéke pedig nagy valószínűséggel fájni fog. Zámbó Ádám, a Life1 Fitness személyi edzője huszonhárom éves karatemúltjával nem mindennapi tapasztalatra tett szert. Sorozatunk ezen részében őt faggattuk.

Miért fontos az alapos bemelegítés?

Az ízületek két csont találkozásánál vannak, a csontfelszínen porc, a porcok között ízületi folyadék helyezkedik el. Ez a folyadék biztosítja az ízfelszínek közötti siklást, védi a porcfelszíneket a mechanikai hatásoktól, az ütődéstől, súrlódástól, rezgésektől. Bemelegítéskor ezt és a környezetét készítjük elő a mozgásra.

Ezért hívják köznyelven beolajozásnak a kezdeti ráhangoló mozgásokat?

Pontosan. Amikor elkezdünk mozogni, ízületi nedv termelődik, a köznyelv ezt hívja beolajozásnak. Ez védi és táplálja az ízületet, a folyamat során pedig javul az ízület és a környező izmok vérellátása is. Ha nem hangolódunk rá az edzésre, nem melegítjük be izmainkat, és túl korán terheljük nagy súlyokkal az ízületet, a testünknek nincs ideje ízületi folyadékot termelni, ami az ízfelszínek súrlódásához, kopásához, repedezéséhez vezethet.

Az egészet úgy kell elképzelni, mint amikor két sima felület közé durva kavicsokat helyezünk, amik a két felület elmozdulásakor azokat roncsolják.

Az edzés végén hagyjuk az izmokat azonnal megpihenni, vagy előbb nyújtsuk le őket?

Az edzés végén a nyújtás legalább olyan fontos, mint az elején az alapos bemelegítés. Ez a kettő nagyon fontos az izmok regenerálódásához. Edzés alatt az izmok keresztmetszete megnő, mikroszakadások keletkeznek és ha úgy hagyjuk őket, ráadásul nem is viszünk be elegendő mennyiségű folyadékot, nem lesz megfelelő a regenerálódás. Figyeljük meg, egy jól lenyújtott izom később sokkal kerekebb és terhelhetőbb, mint egy nem kellően karbantartott.

Hogy jön a mobilitáshoz a stabilitás?

A mozgás a mobilitás és a stabilitás együttes megléte. Gondoljunk bele, például a guggolásnál ha nem megfelelően mobilis a boka, a térd, vagy a csípő, esetleg nem elég fejlett a comb-, far- és mélyháti izomzat, akkor biztosan nem tudunk megfelelően leguggolni. Ráadásul a guggoló pozícióból vissza is kell jönni, ehhez stabilitás szükséges.

Hogyan tudjuk fejleszteni a mobilitást és a stabilitást?

A mobilitást nyújtással, mobilizáló gyakorlatokkal, manuálterápiával, masszázzsal, SMR-hengerezéssel, esetleg köpölyözéssel. A stabilitást pedig izomerősítéssel, a propriocepció fejlesztésével, funkcionális tréninggel vagy éppen kineziológiai tapasz használatával.

Örök vitatéma, hogy mennyi folyadékot igyunk… Elég-e a két liter, vagy minimum három és fél litert kell meginni naponta?

Többféle irány is létezik, de én általában a 4 cl/testtömegkilogramm folyadékbevitelt javaslom. Ne feledjük, minden, amit a szervezetbe beviszünk, és folyadékot tartalmaz, hozzájárul a vízháztartásunkhoz, azaz beleszámít a napi folyadékfogyasztásba. A lédús gyümölcsökből és zöldségekből is folyadékhoz jutunk. A víz segít az emésztésben is, nyugodtan ihatunk csapvizet, hiszen Magyarországon jó a csapvíz minősége.

És mi a helyzet a kávéval?

Erre azt szoktam mondani, amennyi kávét megiszunk, minimum ugyanannyi vízzel segítsük a szervezetünket utána. Sok helyen adnak is a kávé mellé vizet, nem véletlenül…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.