A legendás testépítő, aki ötven éve őrült turnéra indult Elvis Presley-vel

Többek között Arnold Schwarzeneggert is inspirálta a testépítés legendás alakja, Dave Draper, aki a hetvenes évek elején Elvis Presley-vel is végigcsinált egy felejthetetlen turnét.

November 30-án, 79 éves korában elhunyt Dave Draper, testépítő-legenda. A sportág szeretete élete végéig elkísérte, idős korában is rendszeresen edzett, és a képek tanúsága szerint túl a hetvenen is kiváló fizikumnak örvendett.

New Jersey-ben született, már tízéves kora előtt elkezdett edzeni, akkor még – sok későbbi sorstársához hasonlóan – az ágya alatt tartotta a súlyokat. Rövid időn belül elkezdett látványosan erősödni, szélesedett a válla, a háta, ami még motiváltabbá tette.

„Már jóval tízéves korom előtt elkezdtem az alapgyakorlatokat. Volt egy kis súlyzókészletem az ágyam alatt, aztán idővel egyre több eszközöm lett. Tisztán emlékszem rá, hogy nem volt senki, aki inspirált volna, nem tudatos döntés volt, egyszerűen csak megvívtam a napi harcaimat a súlyokkal. Olyan ez, mint a biciklizés. Folyamatosan fejlődtem, jobb lettem, és ettől még elszántabbá váltam” – idézte őt a bodybuilding.com.

Huszonegy évesen Kaliforniába költözött, miután elnyerte a Mr. New Jersey címet, négy évvel később pedig negyedik lett a Mr. Olympián, ahol először és utoljára indult. Több könyve megjelent, szerepelt filmekben és magazinok címlapján is, a legfontosabb öröksége azonban az, hogy nagyon fontos szerepe volt a testépítés népszerűsítésében, sokan az ő hatására kezdtek el komolyabban foglalkozni a sportággal. Köztudott, hogy a Szőke Bombázó becenevű Arnold Schwarzeneggerre is nagy hatással volt.

„Dave Draper világszerte milliókat inspirált, köztük engem is. Ő volt az egyik példaképem. Kint volt a fotója a falamon, és óriási motivációt jelentett. Aztán amikor később Amerikában találkoztam vele, rájöttem, hogy a szíve is olyan nagy, mint az izmai. Fantasztikus egyéniség volt – írta Schwarzenegger az Instagramon.

El tudják képzelni, milyen érzés, amikor a példaképed az edzőpartnered lesz, és beutazzátok a világot? Számomra maga volt a mennyország. Mindig arra ösztönzött, hogy még jobb legyek, emellett remek író, és példás családapa volt. Hiányozni fogsz, de az emléked örökké megmarad.”

Azt talán kevesebben tudják, hogy Dave Draper 1971-ben a rock’n’roll királyával, Elvis Presley-vel is turnézott, amire így emlékezett vissza: „El tudják képzelni, milyen volt húsz városban húsz Elvis-koncert huszonegy nap alatt? Őrület, semmire nem volt időm. Én a háttérstábban dolgoztam, Elvis pedig mindig a magángépével utazott. Elképesztő tapasztalat volt, szinte mindenhol a csilláron is lógtak az emberek, hogy láthassák őt.”

A kőkemény edzések mellett természetesen az étkezésére is odafigyelt, naponta hétszer étkezett, de ezek mellett a vallás, a hit is központi szerepet töltött be az életében.

„A Jézus Krisztusba vetett hit mindennél fontosabb az életemben. Hívő keresztényként rendszeresen dicsőítem, imádkozom hozzá, és hálát adok mindazért, amim van” – mondta a bodybuilding.com-nak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.