A megreformált Ms. Olympia

Sorozatunk utolsó részében a hivatásos női testépítők legnagyobbikáról, Iris Kyle-ról is írunk, de bemutatjuk, hogyan reformálták meg az eseményt, s azt is elmondjuk, miért szünetelt öt évig.

A Ms. Olympiát bemutató sorozatunk első részében a női testépítés gyökereiről írtunk, majd bemutattuk az esemény aranykorát. A sorozat záró részében betekintést engedünk, hogyan vált felnőttkorúvá a női testépítés csúcseseménye.

 

A Ms. Olympia reformkora

A Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) számos újdonságot vezettet be a 2000-es Ms. Olympián. Az első és legfontosabb, hogy az eseményt az Olympia Weekend jegyében, a férfiak versenye (Mr. Olympia) előtt tartották új helyszínen, Las Vegasban. Ezenkívül megalkották a nehéz- és a könnyűsúlyú kategóriát, és ami talán ennél is fontosabb, a zsűrinek új szempontrendszer alapján kellett pontoznia a versenyzőket. A továbbiakban az egészséges megjelenést, az arcot, a sminket és a bőr színének tónusát kellett előtérbe helyezniük.

 

Andrulla Blanchette. Fotó: Imago

 

A megújult Ms. Olympia első évében két győztest hirdettek: nehézsúlyban az ukrán Valentina Olekszandrivna Csepiha, könnyűsúlyban pedig a brit Andrulla Blanchette vitte el a pálmát. Nehéz megmondani, hogy ez a két hölgy miért nem tudta hosszabb távon is megvetni a lábát a dobogón, bár az ukrán 2001-ben, ugyanebben a súlycsoportban negyedik lett, majd 2002-ben a könnyűsúlyban második, ezt követően viszont nem ért el figyelemre méltó eredményt. Elmondhatjuk ugyanezt Blanchette-ről is, aki 2002-ben még ott állt ugyan a dobogó második fokán, de utána jóformán eltűnt a színről. Mindez talán azzal is magyarázható, hogy ekkor ébredt fel Csipkerózsika-álmából az amerikai Lenda Murray, aki 1990 és 1995 között valósággal tarolt a Ms. Olympián, majd 2002-ben és 2003-ban az összetettben és a nehézsúlyúak között is újra felért a csúcsra.

 

Iris Kyle felemelkedése

A későbbi Ms. Olympiák legeredményesebb alakja, az azóta legendává vált amerikai Iris Kyle ekkor még csak bontogatta szárnyait: 2001-ben a nehézsúlyúak között elért sikerével jelezte, a jövőben meghatározó alakja szeretne lenni a nők hivatásos testépítőversenyeinek, kiváltképpen a Ms. Olympiának. Kétezernégyig azonban várnia kellett a csúcsra kerüléssel, mivel addig Lenda Murray és a holland Juliette Bergmann osztozott a nehéz-, illetve a könnyűsúlyúak trónján. Bár 2005-ben a kolumbiai Yaxeni Oriquen-García megelőzte Kyle-t, ezután nem talált legyőzőre az amerikai hölgy: 2006 és 2014 között sorozatban kilencszer állhatott fel a dobogó felső fokára, és ezzel minden idők legeredményesebb hivatásos testépítője lett – nem csak a nők között.

„Emlékszem, amikor először megpillantottam az egyik testépítő-magazinban Lenda Murray fotóját – meséli. – Teljesen lenyűgözött. Kivágtam a képet az újságból, és a hűtőm ajtajára ragasztottam. Ettől a pillanattól pontosan olyan akartam lenni, mint ő.”

 

Iris Kyle. Fotó: Imago

 

Bekavar az IFBB

Hogy a nemzetközi szövetség felettébb érdekes döntéseiről is essen néhány szó, meg kell említenünk, hogy 2004-ben bevezették a sokakat megosztó 20 százalékos szabályt, amelynek értelmében egészségügyi és esztétikai okokból arra kérték a hivatásos női testépítőket és fitneszversenyzőket, hogy 20 százalékkal csökkentsék izomzatukat, de csak azok, akiknek a testalkata ezt megkívánja. Sokan voltak, akik nem értették az új szabályozás lényegét, s gyorsan tegyük hozzá, okkal. Egy évvel később, 2005-ben újabb változtatást eszközölt az IFBB: eltörölte a nehéz- és könnyűsúlyú kategóriát, és csak összetettben hirdetett győztest.

Nagyobb értetlenséget váltott ki, amikor 2015-ben kiderült, egy ideig nem tartanak Ms. Olympia-versenyeket, ezért a világ legjobb női testépítői öt éven keresztül a Rising Phoenix World Championshipsen, azaz a Feltámadó főnixmadár világbajnokságán mérték össze erejüket.

Ezen a versenysorozaton egy az egyben átvették a nemzetközi szövetség kvalifikációs és pontozási rendszerét, ezért méltán nevezték a Ms. Olympia utódjának. Iris Kyle időközben vitába keveredett a nemzetközi szövetséggel. Leginkább azt sérelmezte, hogy minden idők legjobb hivatásos női versenyzőjeként nem kapott automatikus indulási jogot a 2016-os Rising Phoenixen. Miután összerúgta a port a szervezettel, hátat fordított a vb-nek, felhagyott a versenyzéssel, és az üzleti életben talált magának elfoglaltságot.

 

Öt év szünet után újra Ms. Olympia

Tavaly aztán újra pódiumra került a Ms. Olympia, ám Kyle ezen már nem tudott maradandót alkotni. Visszatérését óriási felhajtás előzte meg, mégsem jelent meg az előzsűrizésen. A rossz nyelvek szerint nem érezte jól magát, mások azt állították, személyes okok miatt maradt távol. Később kiderült, valóban betegség miatt kellett kihagynia a viadalt, amelyre vélhetően már soha nem tér vissza. Tavaly új csillag született: Andrea Shaw.

„Azzal, hogy megnyertem a Ms. Olympiát, bebizonyítottam, van némi tehetségem ezen a területen – nyilatkozta győzelmét követően a 37 éves Shaw. – Még többet akarok tanulni és fejlődni. A tudást senki sem veheti el tőlem, és ez a lényeg.”

A Ms. Olympia eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el, és szintén itt találják a 2021-es eseményre kvalifikált testépítők nevét.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.