Hogyan eddzünk a kánikulában? Schwarzenegger tippjei a nyári edzésekhez

Örök kérdés, hogyan eddzünk a nagy melegben, amire minden sportoló keresi a választ. Íme, egy legenda tanácsai, ha nyáron sem akarunk elmenni a vasak mellől.

A nyári hőség különleges kihívásokat jelent mindazok számára, akik szeretnék fenntartani edzettségi állapotukat, hiszen a meleg rossz hatással van a testre és a motivációra. Jó lenne ismerni néhány jól bevált trükköt! Jöjjenek a testépítés ikonikus alakjának tanácsai. Arnold Schwarzenegger segít, hogy biztonságosan és hatékonyan végezzük az edzéseket a legforróbb napokon is.

Hidratálás, ahogy a bajnokok csinálják

A megfelelő hidratálás alapvető fontosságú, különösen a nyári edzések során. Schwarzenegger hangsúlyozza, hogy ilyenkor a folyadékbevitel az első szempont, amelyre figyelni kell.

„Mindig gondoskodjunk arról, hogy elegendő vizet igyunk. Az izzadás miatt több folyadékot veszít a testünk, és ezt pótolni kell. Naponta négy-öt liter vizet is megihatunk, ebből egy litert edzés alatt, felét edzés előtt, a másik felét edzés után.”

A legenda hozzáteszi, hogy a tiszta ivóvízen kívül érdemes elektrolitokban gazdag italokat fogyasztani, amelyek pótolják a sókat és az ásványi anyagokat, amelyeket az izzadás során veszít a test. Ezen kívül kerüljük a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, mivel ezek dehidratáló hatásuk miatt csak tovább rontják a helyzetet.


Nem elég a rövidnadrág

A megfelelő ruházat kiválasztása szintén sarkalatos pont a nyári edzések során. Schwarzenegger javaslata ezzel kapcsolatban a következő. „Viseljünk könnyű, légáteresztő ruházatot, amely elvezeti az izzadságot. Válasszunk világos színű ruhákat, amelyek visszaverik a napfényt, és kültéri edzésnél ne felejtsük el a napszemüveget és a sapkát sem, hiszen a napszúrás sosem jön jól, főleg nem edzés közben.”


A korán kelőké a világ

A nyári edzésekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdés, hogy mikor érdemes nekiállni? A profi testépítő válasza rövid és egyértelmű. „Próbáljunk meg kora reggel vagy késő este edzeni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, ez csökkentheti a hőguta kockázatát.” A bajnok szerint ezt akkor is érdemes betartani, ha légkondival hűtött teremben edzünk, hiszen a mozgás hatására megemelkedik a testhőmérséklet, ami nem szerencsés a legmelegebb napszakokban.


Pihenés és regeneráció

A megfelelő pihenés és regeneráció elengedhetetlen a nyári edzések során. Schwarzenegger ilyenkor maga is több időt hagy a kikapcsolódásra két edzés között. Mint mondja, a melegben végzett edzések igencsak kifárasztják, igénybe veszik a testét, ezért fontos a megfelelő pihenés. Mit tehetünk ennek érdekében?

Ügyeljünk a minőségi alvásra, ami segít a szervezetnek regenerálódni, ezen kívül használjunk jól bevált hűtőmódszereket, például hideg zuhanyt vagy jeges fürdőt az edzések után, hogy csökkentsük a testhőmérsékletet és gyorsítsuk a regenerációt.


Türelem!

„Adjunk időt a testnek, hogy hozzászokjon a meleghez. Ne ugorjunk neki rögtön a kemény edzésnek, inkább kezdjünk alacsonyabb intenzitással és fokozatosan növeljük a terhelést. Hagyjuk a szervezetnek, hogy alkalmazkodjon a magasabb hőmérséklethez” – tanácsolja Schwarzenegger, végül hozzáteszi, hogy nyáron mindenki demotiváltabb, de ennek ellenére sem érdemes pihentetni a sportolást őszig. Ha kell, legyen kevesebb vagy rövidebb az edzés, de ne mondjunk le az egészséges testről nyáron sem.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.