Játékos videoedzés amatőröktől a profikig

A karantén heteiben találta ki a Varga-testvérpár a Sportmanji-t, a mozgásformát, amelyhez csak egy okoseszközre van szükség, és már mehet is a játék!

Az UTE női röplabdacsapatánál gyógytornászként dolgozó Varga Tamás a karantén idején is akart adni feladatot a rábízott játékosoknak, ám ő nem elégedett meg azzal, hogy videóban bemutassa az elvégzendő gyakorlatot és ezzel csak utánzásra késztesse játékosait, olyat szeretett volna kitalálni, amelynél a videó az ingereket adja, tehát nem csak utánozni kell a mozgást, hanem gondolkodni is. Ebből az ötletből születtek meg grafikus ikertestvérének, Varga Balázsnak is köszönhetően a Sportmanji-videók, amelyeket a YouTube-csatornájukon lehet nézni és játszani.

A Sportmanji-videókat úgy tervezték, hogy gyerekek, amatőr vagy profi sportolók is sikerrel használhassák,

a játékban benne levő vidámság, kreativitás, versengés mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy örömmel mozogjunk. A videókban különféle grafikai elemek mutatják meg, hogy mit kell csinálni: ugrani, guggolni, ütni vagy rúgni. Minden videó az aktuális játék ismertetésével indul, majd Tamás bemutatja a pályát. Ám ez csak a bemelegítés, a valódi játék ezután jön, hiszen minden pálya más, új és újabb virtuális akadályokat kell leküzdeni.

Ezek a játékok – bár lehet, hogy elsőre nem tűnnek nehéznek – komolyan megdolgoztatják az egész testet, és ami a legizgalmasabb benne, hogy az agyat is tornáztatják. A pontos végrehajtás komoly koncentrációs készséget igényel. Lehet nehezíteni is például pluszsúlyzóval, vagy a videó gyorsításával (persze lassítani is lehet rajta, ha túl gyorsnak találjuk).

Varga Tamás elmondta, a Sportmanjit elsősorban azért találták ki, hogy a karanténba szorult embereknek olyan videós játékot adjanak, amellyel öröm a mozgás.

De ennél jóval több lett: gyerekeknek fejlesztő játék, nagyobbaknál a tesióra kiegészítése, míg a profi sportolóknál nem csak a rehabilitációt segíti, de az edzések részeként is hasznosítható, hiszen a játékok során végzett agymunkának köszönhetően jobban összpontosul a figyelem, így minőségibb lesz az edzésmunka is. A Sportmanji-játékokkal jól mérhető a sportolók koncentrációs szintje, így jó eszköz az edzők kezében arra, hogy ennek ismeretében tervezzék meg az edzéseket. A rehabilitációt végző szakemberek pedig egyszerre több játékost is tudnak figyelni, jobban látják ők is, hogy végzik a gyakorlatokat.

„Elsősorban az otthon ülő családoknak találtuk ki a játékokat, hiszen a gyerekek együtt játszhatják a szüleikkel, mégis inkább az élsportolók kaptak rá a Sportmanjira” – mondja Varga Tamás. Éppen ezért a meglévő ingyenes videós tartalmak mellé már készülnek egy prémium csomaggal is, amely a profi sportolókat célozza meg: speciális mozgásformákra készítenek új, játékos videókat. Hogyha erre további pozitív visszajelzéseket kapnak, akkor sportágspecifikus videók is készülhetnek, jelentősen könnyítve a sportolók felkészülését. A Varga testvérek folyamatosan
fejlesztik a Sportmanjit, újabb és újabb ötleteik vannak a játékkal kapcsolatban.

„Különféle társasjátékokat tervezünk, amivel egyszerre többen is játszhatunk, és a technológia fejlődésével mi is szeretnénk a többdimenziós játékokig eljutni.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Továbbra is terepultrafutó, de az aszfaltos maratonik sokat segítenek céljai elérésében
Motiválta a hazai pálya, 2 másodperces előnnyel lett 2.
Vállalta egyéniben, és magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.