Megoldások a sportsérülések utáni gyors regenerációra

Gaal Michael célja, hogy segítsen a hobbisportolóknak visszatérni sérülés után a sportoláshoz – a Csupasportnak elárulta, hogy a jóga, a masszázs és az úszás is kiváló módszer erre.

Sportolóként személyes tapasztalata van arról, milyen fontos a megfelelő mozgásforma megtalálása. Milyen eszközök segíthetnek ebben?

Mielőtt bármilyen új edzésprogramba kezdenénk, elengedhetetlen az állapotfelmérés – válaszolta a Csupasportnak Gaal Michael személyi edző. – A testfelépítés és az állapot felmérése pontos képet ad az aktuális fizikai állapotunkról és edzésigényünkről, ezáltal lehetővé teszi, hogy a lehető legjobb edzésprogramokat tervezzük meg céljaink eléréséhez.

Erre jó a testszkenner, amely méri a test- és csonttömeget, az izom- és zsírösszetételt, a kalóriabevitelt, és az összehasonlító referenciaértékeket.

Így, ha például megállapítjuk, hogy az izmok fejlettebbek a test egyik oldalán, akkor olyan programot érdemes tervezni, amely kiegyensúlyozottabb izomtömeget épít ki a test mindkét oldalán. Hasznos a professzionális konzultáció is az eredmények megbeszélésére, a célok meghatározására és cselekvési terv felállítására, ez segít abban, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, ami valóban neki való, miközben csökkenti a lehetséges sérülések kockázatát.

Ha jól tudom, több olyan embernek is segített, aki hosszú kihagyás után kezdett újra sportolni. Ilyen esetben milyen jelentősége van a testösszetétel- és állapotfelmérésnek?

Erre van egy jó példám. Egyik ügyfelem futó volt, aki több súlyos térdsérülés és betegség után kezdett újra edzeni, esetében is állapotfelmérést végeztünk, hogy azonosítsuk a konkrét problémákat, és megtervezzünk egy programot, amely segít neki elérni a felépüléssel és teljesítménnyel kapcsolatos céljait. Bár az orvosok azt mondták neki, hogy a sérülései miatt többé nem tud guggoló mozdulatokat végrehajtani, a közös munkánk révén mára nemcsak egyszerűen guggolni, hanem súlyzókkal együtt is képes rá. Néhány hónapos közös munka után az utólagos erőnléti felmérések pedig kimutatták, hogy a program jelentős javulást hozott.

Maradjunk a regenerációnál, hiszen sok sportolót érint. Milyen specifikus edzésmódszereket vagy gyakorlatokat kell beépíteni az edzéstervbe újrakezdés idején?

A regenerációs program megkezdése előtt is testvizsgálatra és fittségi felmérésre van szükség, hogy megállapítsuk a sportolni vágyó aktuális fizikai állapotát, problémás területeit és igényeit. Fontos, hogy minden edzés bemelegítéssel kezdődjön, amely növeli a testhőmérsékletet, így felkészíti az izmokat a különböző gyakorlatokra. Ezután lényeges, hogy a sportoló minden egyes mozdulatot helyesen végezzen el. Eleinte nincs szükség másra, mint az alapvető mozgásmintákra, majd a gyakorlás előrehaladtával jöhetnek az összetettebb mozdulatok.

Továbbá az edzés végén a nyújtás éppen olyan fontos, mint előtte a bemelegítés.

Milyen kiegészítő gyakorlatokat javasol a rendszeres sportolás mellett?

Például a jóga nagyon jótékony hatással van a sérülések megelőzésére, a mobilitásra, az alap-erőállapotra és az általános erőnlétre, valamint bizonyosodott, hogy csökkenti a stressz-szintet is, ami elősegíti a gyorsabb felépülést. Ezt nevezzük helyreállító jógának. Ezen kívül a rendszeres masszázskezelések is ajánlottak. A masszázs támogatja a nyirokrendszer normál működését, fokozza a véráramlást, oldja az izomfeszültséget, enyhíti a fájdalmat és javítja a mobilitást. Ameddig a masszázs segíti a sérülések megelőzését, a regeneratív masszázs és a habhengerelés támogatja a sérülések utáni felépülést. Végül az úszás is kiváló kontrasztedzés azoknak, akik általában szárazon edzenek.

A vízben végzett edzés elősegíti a felépülést, mivel leveszi a súlyt az ízületekről, csökkenti az erőfeszítést, nagy mozgástartományt kíván, illetve növeli a tüdőkapacitást, és serkenti a véráramlást.

De meg kell említenem azt is, hogy kutatások igazolták a hőterápia (szauna), a hidegterápia (hideg zuhany), és a gyógyvízben való fürdőzés előnyeit, beleértve a szervezet méregtelenítését és az immunrendszer erősítését.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve
Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.