A legrangosabb nemzetközi versenyeken bíráskodik a magyar fitnesz megújítója

Buranits Ildikó hozta be Magyarországra a profi testépítőversenyeket. A világszerte ismert fitneszpromóterrel, az IFBB Pro League Hungary elnökével készítettünk interjút.

Amikor felhívtam telefonon, azonnal felajánlotta, hogy látogassam meg a V.30 Belvárosi Sportközpontban. Itt ülünk a rendezvényteremben és hamarosan indulunk edzeni, majd a wellnessrészlegre. Miért volt fontos ez a találkozás?

Gondoltam, legyen rendhagyó és egyben hiteles is abban a környezetben, ami a mindennapjaimhoz tartozik. A beszélgetésre való felkérés mint nemzetközi bírónak érkezett, de ez a bírói feladat csak egy része a sportdiplomáciai munkámnak.

Hogyan került az intézmény élére?

Egy másik önkormányzati tulajdonú sportközpontot vezettem 2019 decemberéig, a MOM Sportot. Ez idő alatt önfenntartóan működött a létesítmény, és több tucat szakmai díjat gyűjtöttünk. A siker kapcsán sok felkérést kaptam, de a pesti belváros közepére álmodott többszintes sport- és élményközpont megvalósulása tűnt a legizgalmasabbnak.

A V.30 Belvárosi Sportközpont földszinti közösségi tér kávézójában ücsörögve lefelé és felfelé is négy szintet számolunk, a tetőteraszról a Bazilika is látható. Felül van konditerem, sportcsarnok és az országban az első Prama Stúdió, lefelé tanmedence, nagymedence és termálvizes wellnessrészleg található.

A tervezéskor még nyoma sem volt az energiakrízisnek, ma pedig a működésünk és fenntarthatóságunk egyik fontos pillére a ház fűtését ellátó termálhő. 2021 szeptemberében nyitottunk, ma folyamatos a nyüzsgés a házban. Életem fontos része a sport, ügyvezetőként a siker abból ered, hogy profitorientált magántulajdonú szemlélettel vezetem a céget és eligazodom a közigazgatásban is.

Fő területe a testépítés, nemzetközi bíró a profi versenyeken. Miért éppen a fitnesz?

Szép tartást ad a súlyzós edzés, általa magabiztosabbnak látszunk, és diétával rövid idő alatt esztétikus fizikumot lehet elérni. Biztos voltam benne, hogy az edzőtermi edzésből világtrend lesz, hiszen szinte minden sportág kiegészítő edzése ebben a környezetben zajlik. Bár húsz éve itthon még ismeretlen terület volt a fitnesz világa.

Mi motiválta egy olyan korban, amikor még csak kevés edzőterem volt, és a testépítés gyerekcipőben járt?

Ahol edzettem, a terem tulajdonosa rábeszélt, hogy induljak versenyen. Végigcsináltam a felkészülést, de sosem vonzott, hogy bikiniben kiálljak mások elé, ezért versenyzés helyett inkább beleástam magam a sportág hazai helyzetébe. A kilencvenes években kezdtem olyan testépítőversenyeket szerezni, amelyeken nem a klubérdekek dominálnak, hanem a sportolók teljesítménye. Pénzdíjas gáláink értékes tárgynyereményeit a valódi bajnokok vitték haza.

Csendes tisztulási folyamatot indítottunk el, az évek alatt többször átalakultak a hazai és a nemzetközi erőviszonyok. 1999-ben Las Vegasban saját szememmel láttam, hogyan zajlik a Mr. Olympia, és éreztem, hogy ezt a színvonalat itthon is elérhetjük.

A Mr. Olympia top 10 versenyzőjéből nyolc részvételével, igazi sztárparádéval zajlott az első hazai profi verseny 2000 tavaszán, a születésnapomon. Itt nyert utoljára Flex Wheeler, és itt volt Chris Cormier, Dexter Jackson, Dennis James. A magyar versenyzők azoktól a profiktól meríthettek motivációt, akiket mások csak az újságokban láttak, ez óriási lendületet adott a hazai edzőtermi sportoknak.

Nagy szerepe van abban, hogy ma a konditermek tele vannak.

A kezdetektől bíztam benne, hogy a sportág képes a szemléletformálásra, és a bajnokainkon keresztül sokakat tudunk megszólítani. Az elmúlt húsz évben több mint száz Európa- és világbajnok útját egyengettem, a többség csapatot épített, edzőket integrált és versenyfelkészítéssel is foglalkoznak.

A súlyzós edzés plusz diéta kombó nagyon hamar meglátszik, és ki az, aki ne szeretne fittebb, fiatalosabb külsőt?

Az edzőterem ráadásul nem csak a súlyzós edzés helyszíne. A szféra gyorsan reagál az új igényekre, ott vannak a csoportos órák, az aerobik különböző fajtái, vagy a küzdősportos elemekkel vegyített foglalkozások és a funkcionális edzés. Óriási bumm van ezen a piacon, ezt pedig a legnagyobb cégek sem hagyhatják figyelmen kívül. Mindent mérő okosórák, gasztronómiai újdonságok, és minden, ami az egészséges életmódra vágyó embert célozza. Nyugaton már a seniorkorosztály adja az edzőtermek vendégeinek egy jól látható hányadát, és nálunk is elkezdődött az ébredés. Ha pedig a versenyek oldaláról közelítem meg, akkor mi itt is elsőként léptünk. 2023-ban rendezik meg az első Masters Mr. Olympiát, amelyen 45 év az alsó korhatár, de a hölgyek már 35 évtől tudnak versenyezni.

Kérem, meséljen a bírói munkájáról! Hogyan értékel a zsűri a testépítőversenyeken?

Teljes átalakulás ment végbe az IFBB Pro League-en belül 2017-ben. Ebben az új rendszerben elsőként szereztem meg a profi bírói licencet, majd tavaly főbíróként delegáltak több versenyre. Megtisztelő, hogy Steve Weinberger, a legendás Mr. Olympia-főbíró a baljára ültet és figyelembe veszi a véleményemet. Nem mindenki alkalmas arra mentálisan, hogy bíró legyen. Egyfelől nagy a nyomás, hogy a döntéseinkkel mások életére hatással vagyunk, másfelől gyorsan kell dönteni. A bíráskodáshoz jó szem kell, látni kell az arányokat és ismerni az anatómiát, illetve az adott kategória szabályait. A zsűri vezetője a főbíró, akinek a véleménye mérvadó, és a felelősség is őt terheli. Fontos, hogy a bírók összhangban legyenek, és objektíven pontozzák az indulókat.

Néha a versenyzők tévedésben vannak, amikor a verseny előtt készült képpel kérnek bírói visszajelzést, mert mi azt pontozzuk, amit a színpadon látunk.

Min múlik a kudarc? Hol hibáznak a legtöbben?

A hiúság csapdáján néhányan elbuknak. A testtel együtt a személyiségnek is fejlődnie kell ahhoz, hogy valaki jó eredményeket érjen el. Fejben kell az a kis plusz, hogy a győztes igazi bajnokká váljon. A legjobb versenyzők személyiségéből fakad egy plusznyitottság, ezáltal képesek arra, hogy folyamatosan képezzék magukat. Azok tudnak kiemelkedő eredményeket elérni, akik a helyén értékelik a sikert, és tanulnak a kudarcokból. Amekkora segítség a közösségi média az önépítéshez, akkora csapda is.

Hol helyezkedik el Magyarország a nemzetközi fitnesz térképen?

Előkelő helyen vagyunk a térképen, mert magyar NPC/ IFBB Pro Qualifier-versenyek világszínvonalúak. Képzett bíróink vannak, és kiváló versenyzőket vonultatunk fel. Ugyan több kisebb fitnesz-testépítő szervezet létezik, de csak az NPC/IFBB Pro League versenyrendszere juttatja el a legjobbakat a Mr. Olympiára, ezt a szervezetet Magyarországon én vezetem. Húsz évvel ezelőtt a Fitparade keretein belül egyedül mi szervezhettünk Pro-versenyeket. Támogatóinknak köszönhetően az elmúlt három évben a Mr. Olympia kvalifikációs Pro-versenyek visszakerültek a programba. A versenyzők a Mr. Olympia színpadáról álmodoznak, ez pedig a legjobbak számára akár egy hétvégén megvalósulhat a Fitparade pódiumán. Örömmel tölt el, hogy az előző Mr. Olympián négy magyar profi képviselte hazánkat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.