Strong Nation: kőkemény fitneszóra igazán bevállalós határfeszegetőknek

Nem feltétlenül tánc, inkább harcművészeti elemekkel felturbózott gyakorlatok Bérces Zsuzsannától.

Bár létrejötte a zumbafitneszhez kapcsolódik, teljesen más jellegű, nem táncos, hanem erősítő, állóképesség-fejlesztő, funkcionális edzésről van szó. Ennek részleteibe avatott be minket Bérces Zsuzsanna Strong Nation-oktató, csoportos fitneszinstruktor, a MyMove fitnesziskola szakmai vezetője.

Mióta létezik és honnan ered ez az edzésforma?

A Strong Nation, korábbi nevén Strong by Zumba 2016 nyarán jött létre. Ai Lee Syarief karate-világbajnok, zumbaoktató alkotta meg, ő készítette el és dolgozta ki a gyakorlatsorokat, és tartja azóta is a továbbképzéseket. Magyarországon 2016 szeptemberében tartották az első edzőképzést, a következőn, 2017-ben már én is ott voltam, mert beleszerettem ebbe a mozgásformába.

Mi a lényege a programnak? Bár a nevében szerepel, illetve korábban szerepelt a zumba szó, mégsem táncos edzés.

Ez egy funkcionális edzés, nem szabad összekeverni magával a tánccal. Ugyan itt is vannak koreográfiák, de nem kimondottan táncos koreográfiák. Ami lényeg, hogy minden ütemhez tartozik egy mozdulat, és minden mozdulathoz tartozik egy ütem. Van egy gyakorlatsor, amire készítenek egy zenét.

Nem táncolunk, hanem kőkemény funkcionális gyakorlatokból áll, emellett kick-box alapokat, sőt harcművészeti elemeket is tartalmaz.

Hogyan épül fel az óra?

Van egy sportágspecifikus, hét-nyolc perces bemelegítés, amivel felkészítjük a szervezetet az elkövetkezendő gyakorlatokra. A bemelegítésen és a nyújtáson kívül négy blokkból, vagyis négy negyedből áll az óra. Az első az Ignite. Ebben a blokkban még nincsenek pliometrikus, tehát ugrással és szökkenéssel járó gyakorlatok, inkább kihívás jellegű. Van benne egy kis funkcionális edzés, egy kis bokszolás, fekvőtámasz, valamint leg challenge, azaz a lábat próbára tevő kihívás. Az első blokkból valamelyest megérezhetjük, milyen típusú is lesz maga az egész óra. A második negyed a Fire up, amikor már felnyomjuk a pulzust, feltüzeljük magunkat az edzésre. Ekkor már készen állunk arra, hogy a következő negyedben, a Push your limit-ben „kiköpjük a tüdőnket”.

Igazából ez a csúcspontja az edzésnek, ebben a blokkban vannak a legmagasabb intenzitású, úgynevezett HIIT-gyakorlatok.

Majd következik a Floorplay, amikor talajon, szőnyegen dolgozunk. Itt picit levisszük a pulzust, és rákészülünk a nyújtásra, de azért ez is tartalmaz kihívásokat, hasizomgyakorlatokat, törzsizom-erősítést és mobilizációt. Minden blokk tíz-tizenkét perces. Végül három-négy perces nyújtással zárul az egész, de ezt kevésnek találom, és mindig tízperces nyújtást szoktam tartani.

Kiből lehet oktató?

Régen, amikor elindult ez a program, csak a ZIN, azaz a Zumba Instructor Network tagjai lehettek oktatók, de 2020 júniusában különvált a Strong by Zumba a Zumbától, és Strong Nation lett a neve, így most már hivatalosan bárki lehet oktató, aki befizeti a képzési díjat, és elvégzi személyesen vagy online. Bécsben szokott Ai Lee képzést tartani, oda érdemes kimenni. Továbbképzésekre, úgynevezett Sync Labokra is szoktunk járni.

Ilyenkor tüzetesen átveszünk egy negyedet, amit éppen kiadtak, vagy ki fognak adni, és átgyakoroljuk ütésenként, gyakorlatonként, és pontosítjuk, hogyan tudjuk kisebb, illetve nagyobb intenzitással kivitelezni őket.

Háromféle intenzitásban lehet ugyanis egy-egy gyakorlatsort megcsinálni: a Basic mellett át tudunk váltani Low vagy High verzióra is. Ezeket vegyíteni is lehet az órán.

Kiknek ajánlja a Strong edzéseket?

Azoknak, akik feszegetni akarják a határaikat. Azoknak, akik tényleg „tökösek”. Akiknek van már bizonyos állóképességük, és kicsit még túráztatni szeretnék. Persze el lehet kezdeni az alapoktól is. Most fogom újraindítani az edzéseimet Székesfehérváron, és nem akarom egyből széthajtani a vendégeket. Az említett három szintből a Low verzióban is szépen meg lehet csinálni a gyakorlatokat. Ha jó az oktató, egy gyakorlaton belül két verziót is meg tud mutatni. Aki nem bírja a Basicet, az átvált a Low-ra, és például nem ugrik, csak emeli a sarkát. Segítünk annak, aki valóban kezdő, de aki még életében nem sportolt, az ne a Strong Nation-órával kezdje.

Bár Magyarországon kevésbé ismert, az alábbi településeken próbálhatjuk ki az edzést: Budapesten belül Csepelen, Kőbányán és a 13. kerületben, vidéken Székesfehérváron, Sopronban, Győrben, Pásztón, Tatabányán, Orosházán, Balassagyarmaton, Dunavarsányban, Szegeden és Nagykőrösön.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.