Szeretné, hogy a testépítés élmény legyen, és ne függőség!

Horváth Gergő testépítő-világbajnok története egy gerincproblémával kezdődött, eleinte nem akart mást, mint megoldást a hátfájásra, majd belecsöppent az edzőtermek világába, és ma tízéves testépítőmúlttal segít másoknak a felkészülésben és a regenerálódásban.

 

Van sportolói múltja?
Tízéves koromtól kajakoztam, viszont négy év után abbahagytam egy gerincprobléma miatt. Sokat panaszkodtam a hátamra, ezért elmentem kivizsgálásra, majd kiderült, hogy kiegyenesedett gerinc a problémám. Megoldás nem volt, a fűző már nem segített, hiszen tizennégy éves kor fölött keveset használ, ezért az állapotom javítása érdekében abbahagytam a sportolást és elkezdtem a gyógytornát. A hátam még ezután sem volt teljesen jó állapotban, kezdeni akartam vele valamit. Ekkor hallottam az egyik barátomtól egy elgondolkodtató mondatot: a vasbetonban is ott van a vas, de nem az tartja össze. Igaza volt, elkezdtem óvatosan terhelni a testemet és súlyzós edzéseket végeztem. Így kezdtem a testépítést tizenöt évesen, vagyis ma tíz éve végzek aktívan súlyzós edzéseket.

A nehéz súlyos edzések sokat árthatnak, ha helytelenül végezzük a gyakorlatokat. Honnan tudta, hogyan kell jól emelni, guggolni vagy fekve nyomni?
Figyeltem a testemet, minden rossz mozdulat után megálltam és addig gyakoroltam, ameddig sikerült helyesen elvégeznem a gyakorlatot. Nagyon sokat olvastam a témában, fegyelmezetten követtem másokat és alapos voltam edzés közben. De említhetem példaként a sportvideókat is, amikből rengeteg új információt gyűjtöttem, és ma a saját példámból javaslom másoknak: ne törődjünk bele, ha nem megy elég jól egy mozdulat, igenis csináljuk helyesen! Ezt a tanulási munkát nem érdemes megspórolni, ha komolyan gondoljuk a testépítést, márpedig bennem erősen élt a vágy a versenyzéssel kapcsolatban. Tizenhat évesen, két év konditermi edzés után fogalmazódott meg bennem ennek gondolata, és tizennyolc évesen álltam először színpadon. Legnagyobb meglepetésemre junior kategóriában első, míg a tehetségkutató kategóriában harmadik helyezést értem el. Az érettségi évében már a sportban képzeltem el magam, de még nem tudtam, hogy pontosan mit akarok, majd tizenkilenc évesen fogalmazódott meg bennem, hogy az edzői pályát választom.

Hol tanulta a személyi edzést?
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskolában kezdtem a tanulmányaimat, ahol nagyon jó alaptudást szereztem. A fitneszinstruktor OKJ-képzés után TRX Level1, gerinctorna és stretching, kineziológiai tapasz (kinezio tape), illetve frissítő masszőr tanfolyamot is végeztem, tehát folyamatosan képzem magam. Jelenleg egy gyógymasszőr OKJ-képzésre készülök, hogy minél összetettebben tudjak foglalkozni a vendégeimmel.

Sokan panaszkodnak ízületi fájdalmakra, térd, csípő, könyök és vállövi problémákra, én pedig szeretnék ezekre megoldást találni, ez az egyik legfőbb célom. Azt akarom, hogy az emberek élvezzék az edzéseket, és ne vegye el a kedvüket a fájdalom.

Mennyivel volt nehezebb kiépíteni a vendégkört Nagykanizsán, mint Budapesten? Azt gondolom, hogy a nagy számok törvénye alapján a fővárosban könnyebb dolguk van a személyi edzőknek.
Lett volna lehetőségem Budapesten folytatni a pályám, de ellenérzésem volt ezzel kapcsolatban, mivel addigra itthon stabil vendégkörrel dolgoztam. Illetve fontos szempont volt, hogy Nagykanizsán van a támogató közegem, különösen két jó barátom, akikkel saját termet üzemeltetünk. Ugyanabban a konditeremben vagyok ma üzletvezető, ahol a középiskola mellett recepciósként dolgoztam. Jól ismerem a termet és a sportolókkal is sikerült baráti kapcsolatot kialakítani, amikor a pult mögött voltam, ma többek között belőlük áll a vendégköröm. Kettőezertizenhétben kezdtem edzéseket tartani, a következő év nyarán már heti negyven órát vezettem. Hiszek a kitartó munkában, nem akarom váltogatni a helyeket, és büszke vagyok rá, hogy tíz éve hűséges vagyok egy teremhez és egy sportághoz.

Bizonyára voltak hullámvölgyek, mi tartotta önben a motivációt?
Több nehézséggel is találkoztam az elmúlt években, ha belegondolok, rögtön a legelején gerincproblémával érkeztem a konditerembe… Engem az eredmények motiváltak, óriási lendületet adott, hogy mindig szintről szintre fejlődhettem a versenyek alatt és ezzel együtt karrieremben is. Viszont nem szabad elfelejtenem a környezetemet sem, a családom gyakran értetlenül állt a felkészülési időben, de a dolgok jó oldala őket is megerősítette.

A tavalyi versenyszezon több állomásán is első helyezést szerzett, ilyen volt a HBPF Kriko-kupa athletic abszolút, a WBPF-világbajnokság Üzbegisztán athletic, és az ABPF Ausztria-kupa athletic abszolút. Hogyan telt eddig az idei éve?
Megadtam a szervezetemnek azt a pihenést, amit megérdemelt, és bepótoltam mindazt, amit a versenyfelkészülés alatt kihagytam: nyaralást, családdal töltött időt.

Most intenzív pihenés után vagyok, elkezdtem újra a nagy súlyos edzéseket, és a táplálkozásomat is jobban kontrollálom. Szeretnék indulni a 2023-as őszi szezonban. Fontosnak tartom, hogy a belső tűz és a sportszeretet éljen bennem, ez vigyen előre, és ne a függőség.

CSAK EGY KATTINTÁS,ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.