Testmozgás appokkal és kütyükkel

Se szeri, se száma a testmozgást segítő alkalmazásoknak és kütyüknek, amelyekre bizton támaszkodhatunk. Ezek közül most bemutatunk hármat, amelyre szabadidősportolók milliói esküsznek.

Jó hírünk van azoknak, akiknek eddig sikerült tartaniuk újévi fogadalmukat, miszerint ebben az évben nem hanyagolják a sportolást és az edzőtermet. A világ egyik legnépszerűbb szabadidősport-alkalmazása, a Strava szerint ugyanis január 19-én szegik meg legtöbben a rendszeres testmozgásra vonatkozó újévi fogadalmukat. Így aki eddig kitartott fogadalma mellett, vélhetően túl van a „nehezén”.

Ám ha bárki is elbizonytalanodna, érdemes a legnépszerűbb fitneszalkalmazásokhoz fordulnia segítségért, és meglátja, nem csalódik bennük. A népszerű angol napilap, a Guardian utánajárt, melyek azok az appok, amelyeket az idén sem szabad hanyagolnunk.

Strava

Ingyenesen letölthető alkalmazás, amelynek jelenleg 48 millió felhasználója van. Az egyik legátfogóbb applikáció, amely futókat, sétálókat, úszókat, kerékpározókat és túrázókat egyaránt segít. Nemcsak iOS-on és Androidon, hanem az Apple, a Samsung Galaxy és a Google Wear OS okosóráin is elérhető.

Szakemberek szerint közösségi használata miatt töltik le és használják sokan. Nemhiába, hiszen mozgásélményünket megoszthatjuk másokkal is, cserébe pedig visszajelzéseket kapunk más felhasználóktól, és az elismeréseket lájkok formájában gyűjthetjük be. Ha ez nem lenne elég, rögzíthetjük saját rekordjainkat, de akár kedvenc futóútvonalunkat is. Ha bővíteni szeretnénk a funkciókat, fizetnünk kell érte, cserébe viszont szofisztikált elemzéseket és edzésterveket kapunk.

Fitbit okosóra

Az óra és a hozzá tartozó ingyenes alkalmazás legfőbb ereje a közösségi használatban rejlik. A 28 millió felhasználó valószínűleg azért tette le a voksát mellette, mert az egyik legmegbízhatóbb, rendszeres testmozgást nyomon követő kütyü a piacon. A Fitbit előnye, hogy kezdők is bátran használhatják, és más alkalmazásokkal ellentétben nem sportágspecifikus. Vagyis ha csak az általános egészségi állapotunkról, netán a napi megtett lépésszámról szeretnénk visszajelzést kapni, nyugodtan válasszuk a Fitbitet. Semmi kétség, használat közben jól szórakozhatunk, olyan csoporthoz csatlakozhatunk, amely azon versenyez, hogy egy hét alatt ki tesz meg minél több lépést. A győztes virtuális kitűzőt kap, verseny közben pedig heccelni vagy éppen biztatni lehet ellenfeleinket.

Ha a 70 angol fontos (27.900 forint) óra mellé nem sajnálunk kifizetni további 80 fontot (31.900 forint) évente, akkor – többek között – személyre szabott edzéstervet és egészségügyi térképet kapunk cserébe.

Garmin okosórák

Az egyik, ha nem a legsokoldalúbb – a futást és számos mozgásfajtát elősegítő – multisport-okosóra, amelyet valaha gyártottak. A Forerunner 245-össel például – térítésmentesen – lehetőségünk van a GarminConnect fiókunkban tetszés szerinti edzéseket összeállítani, a szolgáltatás pedig különböző futással kapcsolatos adatokat gyűjt és elemez, valamint látványos ábrákat készít.

Attól függően, hogy milyen modellt választunk, rögzíthetjük a lépésszámot, visszajelzést kaphatunk a legalapvetőbb paraméterekről, néhány típus pedig futásdinamikai adatok gyűjtésére és kijelzésére is képes. A Garmin egyes típusai a lépéshossz mérésén keresztül segítenek megtalálni az ideális futóstílust, a lábak egyensúlyának mérésével pedig az esetleges túlterhelésről adnak releváns információt.

Több Forerunner típus, így már a 230-as is alkalmas a séta vagy kerékpározás adatainak rögzítésére. A Garmint használó több tízmilliónyi szabadidő-sportoló általában a Stravát is igénybe veszi, amelyet a Connect automatikusan szinkronizál a Garminnal. A legolcsóbb kütyü 70 angol fontba (27.900 forint) kerül, a Forerunner 245 pedig már 250 fontot (99.600 forint) kóstál, cserébe viszont mindent tud, amire csak szükségünk lehet, és akár hét napot is kibír töltés nélkül.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.