Új módszert dolgozott ki, ma már a világ számos pontjáról követik az edzésterveit

Simon Szimonetta, a Boost Training-edzésmódszer tulajdonosa már a járvány előtt is online tartotta edzéseit. Követőtábora évek óta végzi élő közvetítésen keresztül a gyakorlatokat, a világ számos pontján követik edzéstervét, és most egy újdonsággal készül kezdőknek és profiknak egyaránt.

Rengetegen tartanak online edzéseket, viszont csak néhányan képesek valódi közösséget építeni a közvetített tréningekkel. Mit csinált másképp, hiszen évek óta egyre többen tartanak önnel az online órákon?
Számos tréner tart edzéseket az elektronikus eszközök segítségével, és valóban sokan abbahagyják néhány hónap után. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem egyből sikerült, a titok a fokozatos építkezés. A saját példámból tudom, hogy amikor hirtelen szeretnénk kiugró eredményt vagy nagy számokat elérni, hirtelen mindig egy lejtő követi a sikert. Egy ilyen kudarc után ember legyen a talpán, aki újra megpróbálja… Esetemben az apró örömök meglátása volt a kulcs. Elkezdtem örülni a legkisebb jónak, utána minden egyes lépésnek, így megtanultam értékelni a nagy egészet. Ez igaz a fitneszversenyzői pályámra és az edzői munkásságomra is.

Mennyiben befolyásolta a program indítását a koronavírus alatti bezártság?
Teljesen függetlenül kezdtem az online órákat, 2018-ban Magyarországon az elsők között tartottam élő közvetítéseken keresztül edzéseket, hiszen csak így tudtam mindenkinek elérhetővé tenni a Boost Training-módszert. Fő szponzorommal, a BioTech USA céggel számos vidéki roadshow-t szerveztem, sokat utaztam, hogy elvigyem az emberekhez a módszeremet. Mivel sokan megszerették a mozgásformát, és egyre több helyről érkeztek felkérések, a távolság miatt tarthatatlan volt, hogy mindenhova eljussak, ezért úgy döntöttem, hogy keresek egy felületet, amelyen több ezren tornázhatnak velem, függetlenül attól, hogy hol élnek. Így kezdtem az első online edzéseket.

A műfaj idegennek tűnt évekkel ezelőtt, de gondoljunk bele, hogy az emberek mindig tornáztak otthon, akár videókazetta, akár DVD segítségével, tehát nem volt ebben semmi ördöngösség – csupán nem egy adathordozóra kerültek az edzések, hanem az internetre. Akik pedig évekkel ezelőtt velem tartottak, a járvány alatt is velem maradtak, amiért nagyon hálás vagyok a közönségnek.

Jelenleg is egy fejlesztésen dolgozom, amivel még egy pluszt adhatok nekik. Egy mobilapplikációról van szó, amely egy hónap múlva startol, rajta rengeteg edzésprogrammal. Külön programokat tartogat kezdőknek, haladóknak, profiknak, ülőmunkát végző embereknek, kisgyerekes anyukáknak, és még hosszan sorolhatnám. Amit személy szerint nagyon szeretek az applikációban, hogy általa sokkal kezelhetőbb lesz az online edzés, hiszen kifejezetten felhasználóbarát. Rengeteg kutatómunka van a szolgáltatás mögött, ezért izgatottan várom, hogy elinduljon, és mások is megismerjék.

Hogyan képzeljünk el egy Boost Training-órát?
Nagyon hasonló a HIIT-, azaz High Intensity Intervall Training-módszerhez: egy pörgős, mindent átmozgató, pulzusfokozó, főleg saját súlyos mozgás. Szabályosan ledarálja a felesleget, miközben jó állóképességet eredményez. Az óra felépítése a következő: az első tíz-tizenöt percben alapos bemelegítést végzünk, majd harminc-negyven percben intenzív gyakorlatokkal folytatjuk, végül tízperces levezetéssel zárunk. Nagyon eredményes mozgásforma, sokat kísérleteztem, mire összeállítottam, és úgy gondolom, hogy minden perce megérte. Az online közösség nagyon szereti, hogy kevés eszközre van szükség hozzá, csupán néhány alapvető fitneszfelszerelés kell, mint a kézi súlyzó vagy a gumiszalag. Nagy örömet jelent nekem, hogy a velem rendszeresen edző emberek beszerezték ezeket a kellékeket, hiszen ez is azt mutatja, hogy elszántak az otthoni tornával kapcsolatban. Bár ha őszinte akarok lenni, ehhez hozzátartozik az is, hogy sajátosságánál fogva a tréning endorfint szabadít fel, vagyis eleve szerethető műfaj.

Hogyan kommunikál a közönséggel? Hogyan tudja ellenőrizni, hogy a résztvevők helyesen végzik a gyakorlatokat?
Erre kialakítottam egy szokást. Először is nagyon alaposan ismertetem a mozgássorokat, a kis lábujjtól a fejtetőig mindent elmondok: hogyan álljunk, hogyan tartsuk a törzset, hogyan guggoljunk, és még reggelig sorolhatnám. Másrészt külön oktatóvideókban beszélek arról, hogyan végezgetők helyesen a gyakorlatok. Harmadrészt megkérem a velem együtt tornázó közönséget, hogy maguk is kapcsolják be a kamerát, így könnyen észreveszem, ha valahol szükség van a korrigálásra.

Az emberek rendszeresen küldik az „előtte-utána képeket”, ezeken szemmel látható, hogy meghallgatják-e a tanácsaimat, hiszen elképesztő változásokon mennek keresztül. Vagy említhetném azokat az üzeneteket is, amelyekben arról számolnak be, hogy megszűnt a hátfájásuk. Ezeket az eredményeket csak helyes mozgással lehet elérni és fenntartani hosszú távon, én pedig ott leszek bárkinek a nappalijában vagy telefonján, ha sportolni szeretne.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az elitben is dobogón végzett a magyar fiatal, jöhet az újabb érem!
Milyen az ideális bringásputtony?
Csodálatos környezetben, a Holt-tengernél futott 50 kilométert Lubics Szilvia
Brutális fitneszkihívás, avagy így edzenek a legkeményebb tengerészgyalogosok
A szánkózás után bebarangolható a világ legnagyobb hólabirintusa

Videók

Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!

Hegymászás

Télen mászták meg a Szellemhegyet
Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.