A 496-os kísérlet: megőrültél, miért csinálod?!

Kollégánk, Vincze András kalandos útra indul: mindennap ezer méterrel többet fut, azaz egy kilométerrel kezdi, és harminceggyel fejezi be – hétfőn indul a Csupasport új blogja „A 496-os kísérlet”!

Mottó: Nem a távolság, az iram öl! (Felkészültem, vigyázz, rajt!)

A cifra bevezetés helyett máris álljon itt a válasz a címben feltett kérdésre: azért csinálom, mert például a nyolcszáz, sőt kilencszáz kilométer hosszú El Caminóra nincs időm elmenni.
És ez a kulcsmondat a 496-os kísérlet kapcsán: nincs időm jóformán semmire.
Egy-egy kilométerrel többet futni harmincegy napon át viszont (remélem) lesz.
A tapasztalat az, hogy immár évek óta a rendkívül felgyorsult, egyre nagyobb őrületet hozó mindennapokból csupán néhány órányi sportolást tudok kihasítani a békességhez, nyugalomhoz.

Hétfőtől péntekig kora reggel kocoghatok egy-másfél órát, hétvégén hármat is, és őszintén szólva ez a rövidke izomküzdés a legjobb pillanatcseppje minden napnak.

Ráadásul magammal vagyok el a legjobban, főleg, hogy ebben a telefonnyomkodós, általam egymilliószor elátkozott e-mailezős, facebookozós világban már úgyis eljutottunk odáig, hogy csak úgy beszélgetni sem kedv, sem idő nincs egymással. Talán nincs is miről, vagy talán már nem is tudunk… Futás közben pedig éppenséggel beszélhetek magamban is, senki sem néz hülyének.

Némiképp jellemző is, hogy amikor a körülöttem állandósuló médianyüzsgésben csendben, szinte mellékesen megemlítettem, hogy „Na, akkor egy hónapig mindennap egy kilométerrel többet futok majd”, a legtöbben fel sem kapták a fejüket, és körülbelül az volt a reakciójuk, hogy „Aha, klassz lesz…”, s ugyanúgy zsibongott minden tovább, aminek egy munkahelyen és úgy általában a hétköznapjainkban zsibongania muszáj: televíziónak, vibráló monitoroknak, az idegeket magas frekvenciára spannoló internetvackoknak… Szemvillanásnyi idő alatt kiderült tehát, valójában senkit sem érdekel, hogy kiféle, miféle az ember, milyen reményei vannak egy-egy nappal, órával, perccel kapcsolatban, a telefonnyomkodók és a közösségi médiában merengők számára a képernyőből kiömlő betegség, gonoszkodás, sivalkodás, üvöltözés, pucsítás, kornyikálás, csimpaszkodás ezerszer fontosabb és érdekesebb, mint a szokatlanul egyszerű bolondéria, azaz a kocogás és vele együtt az az ezer- és ezerméterenként növekvő, egyhangúan csoszogó békességre való nekibuzdulás…

Ha kevesen is, azért voltak, akik lelkesedtek, és elhűlve mondták, bolondság, de vágj bele, vagy legalább azt kérdezték, amit amúgy ilyenkor kérdezni lehet: megőrültél, miért csinálod?!

No de a további magyarázat, győzködés helyett azt ajánlanám mindenkinek, hogy a YouTube-on nézze meg az ötletgazda Sean Conway kisfilmjét a 496-os kihívásról, mert e dokumentumvideó plasztikusabban elmeséli, miért kaptam kedvet ahhoz, hogy harmincegy napon át egy-egy kilométerrel növeljem a távot. Azért röviden a lényegről: a Walesben élő vörös üstökű és torzonborz szakállas hivatásos kalandkereső beleunt a mindennapokba (speciel ő, mondjuk, a mindennapos futóteljesítés kényszerébe, amit én annyira most még nem értek, mert nincs is jobb kimenni öt, tíz, tizenöt, húsz kilométerre), és valamikor az óév végén jött az a gondolatszikrája, hogy mindennap ezer méterrel többet hagy a háta mögött. Sean Conway ráadásul minden egyes új kilométerhez kitalált valami pluszfeladatot (a videózás miatt, mondhatni, kötelező rendezői elem volt): szemetet szedett, vagy befutotta a falu összes utcáját, máskor kis noteszt, ceruzát pakolt a futózsákjába, és amikor eszébe jutott egy-egy príma mondat vagy rím, megállt, verset írt, mondván, futás közben jönnek a legjobb gondolatok (amúgy tényleg így van!). Ezenkívül még kocogott három kilométert hátrafelé, nyolcat dinójelmezben – no, hát ez a két megoldás nekem annyira nem jött be, ugyanis bosszantó, amikor valaki cirkuszt csinál a sportolásból… Úgyhogy én csak futni (na jó, kocogni) akarok majd (valahogy úgy, mint a magyarországi teljesítő, Bognár Zoltán is), mégpedig azért, hogy a csupasport.hu oldalunkon megelevenedő történetfolyam a hétköznapi emberről és a körülötte (körülöttünk) lévő miliőről szólhasson. S persze arról (is), hogy a reménybeli és képzeletbeli cél felé haladva mindvégig önmagam lehessek a futás csendesebb, tisztább, bölcsebb világában.

Merthogy szerintem mindenki, akiben van akarat, és az évek óta űzött rendszeres sportolásai, futásai során nem stresszeli túl magát a megfelelés és az örökös teljesítés kényszerével, jókedvűen is képes lehet eljutni ezer métertől a harmincegyezerig.

A 496-os kísérletben ráadásul a „kedv” szón van a hangsúly, hiszen az információpumpáló közösségi médiafelületek tudat- és jellemformáló hatása miatt nagyon-nagyon sok hobbifutóban jóval erősebb a bizonyítási vágy és a hősszerepben való villogás kényszere, mint a valódi akarat (hozzáteszem: ismerem ezt az érzést), úgyhogy a „fuss mindennap egy kilométerrel többet” kihívás arra is jó lehet, hogy megtanítson, miként lehetek képes önerőből és önidőből a magam módján és tempójában szelíden meghódítani a végtelent.

Márpedig ilyen alapállásból, aki kedvet kap a kilométer-növeléshez, felkészülhet rá, hogy ne a „durvának” tűnő harmincegy, hanem „csak” tíz vagy tizenöt napon át menjen ki kocogni, és tegyen meg ezer és ezer méterrel többet – a maga örömére. Ilyen részletekben kínlódás nélkül is eljuthat a – sajnos – mára agyonhájpolt ultratávig, a „nagy futásnak” elkönyvelhető ötvenöt vagy százhúsz kilométerig. Ráadásul az ilyen, részletekben megtett úton úgy teljesíthet, hogy közben nem kell átkoznia senkit és semmit, s főleg nem kell önmagában csalódnia, sőt nem kell alkalmazkodnia a szintidőre kiírt, eredménykényszeres hisztikkel terhelt versenynyüzsgéshez. Elég, ha mindennap egyetlen plusz kilométert győz le, és nem a dicsekvés reménye, hanem kizárólag a mentális feltöltődés és erősödés kíséri minden egyes futását.

Nem beszélve arról, hogy az ilyesféle futószabadsággal feladatot is kap az ember, hiszen önkéntelenül is arra terelgeti önmagát, hogy felfedezővé váljon: a füle halljon, a szeme lásson, a talpa pedig érezzen is valamit mindabból, amit a körülötte lévő világ kínál.

Szóval, a címben feltett kérdésre a válaszom másik fele így szól: azért vágok neki a távoknak, hogy az egy hónap, a harmincegy nap futás, az újabb és újabb ezer méterek és végül a reménybeli 496. kilométer után azt érezhessem s persze írhassam meg, hogy – akarok és tudok is élni…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.