A férfiaké mellett a nők maratoni világcsúcsa is megdőlt

Tigst Assefa bámulatos berlini győzelme sokáig emlékezetes marad 2023 legnagyobb maratoni versenyei közül, de Sifan Hassan berobbanása is bombasztikus volt.

A férfiak után vegyük végig a nők major maratonjait is, pláne, hogy az év bővelkedett jobbnál jobb eredményekben. Március elején Tokióban a kenyai Rosemary Wanjiru akkor minden idők hetedik legjobb eredményével, 2:16:28 órával nyert, 28 másodpercet vert a második helyezett etióp Tsehay Gemechura, aki így is nagyot ment, nyolcadik nőként tudott bepillantani 2:17 alá a klasszikus távon.

Egy hónappal később Bostonban a 33 esztendős Hellen Obiri diadalmaskodott élete második maratoni versenyén. Az 5000 méter kétszeres olimpiai ezüstérmese és kétszeres világbajnoka 2:21:38-cal nyert, mögötte húsz másodpercen belül beért a másik két dobogós, az etióp Amane Beriso és a kenyai-izraeli Lonah Salpeter. S ha már Beriso: az augusztusi budapesti világbajnokságon ő győzedelmeskedett, 2:24:23-mal nyert a kellemetlenül meleg időben.

Londonban elképesztő csatát láthattak az érdeklődők, valamint az etióp származású holland kiválóság, Sifan Hassan heroikus győzelmét.

A verseny során kétszer is megálló tapasztalt középtávfutó karrierje első maratonján nagyjából egy óra elteltével szenvedni kezdett, nyújtott, veszített a lendületéből. Mást ilyen helyzetben nyugodtan le lehetne írni és találgatni, vajon be tudja-e fejezni az erőpróbát, de nem Hassant.

A 30 éves, kétszeres olimpiai bajnok atléta kilométerről kilométerre közeledett a kenyai ötkarikás győztes Peres Jepchirchirhez és az etióp címvédő Yalemzerf Yehualawhoz az eső áztatta utcákon, és ha már utolérte az élen haladókat, nem is adta alább a győzelemnél, miután a hajrában elképesztő tempót tudott diktálni. 2:18:33-mal nyert, és a célvonalat átszakítva nem akarta elhinni, mit vitt véghez.

Tigst Assefa. Fotó: Andreas Gora/dpa

Az érintetten kívül sok millióan követték hitetlenkedve, mit művelt az etióp Tigst Assefa szeptemberben Berlinben. A német fővárosban rendezett verseny címvédője több mint két percet vert a korábbi világrekordra, amelyet a kenyai Brigid Kosgei a 2019-es chicagói viadalon állított fel. Szívesen leírnánk, hogy Assefa 2:11:53-as ideje szakállas csúcs lesz, ám ő és Hassan is megdöntheti a közeljövőben – a jelek szerint a korábbi jeles középtávfutóké a jövő 42 kilométeren. Már féltávnál is több mint egy perccel állt jobban Assefa, mint a rekord, aztán képes volt tovább fokozni az iramot, s jó hat perccel előbb ért célba a második helyen végző kenyai Sheila Chepkiruinál, pályafutása harmadik maratoni versenyén.

Október 8-án Chicagóban újra Hassan robbantott, Kosgei korábbi csúcsánál jobb időt repesztett – 2:13:44-gyel Európa-csúcsot döntött, és értelemszerűen a valaha volt második leggyorsabb futást produkálta a maratoni távon. A címvédő kenyai Ruth Chepngetichet csaknem két perccel páholta el, egyúttal – a pályacsúcsnak is köszönhetően – 150 000 dollárt (52 millió forintot) tehetett zsebre.
New Yorkban újra Obiri bizonyult a legjobbnak taktikus versenyzés után. A 2:27:23-as idő meglehetősen gyenge, viszont Obiri így is felülmúlta a félmaratoni világcsúcstartó Letesenbet Gideyt vagy Brigid Kosgeit, aki Berlinig tartotta a maraton világcsúcsát.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Izgalmas helyzetek, nehéz emelkedők és egyéni csúcs a Kiss Péter-emléktúrán
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Bokasérülése ellenére minden a tervek szerint ment a privát Ub-n
Nem látott a jobb szemére, meg is büntették, mégis megnyerte az Ultraman Floridát
Íme, 4 gyakorlat: a nőknek is fontos tesztrészük a válluk, figyeljünk oda rá

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.