Új világcsúcs tízezer méteren

Az etióp születésű, de holland állampolgár Sifan Hassan remekül futott a Hengelóban rendezett nemzetközi versenyen, és több mint tíz másodperccel döntötte meg az eddigi legjobb időt.

Nagyszerű idő született a hollandiai Hengelóban rendezett nemzetközi atlétikai versenyen, mivel az etióp születésű holland Sifan Hassan csaknem tizenegy másodperccel írta felül a tízezer méteres táv világcsúcsát.

Az eddigi rekordot az etióp Almaz Ayana tartotta, a riói olimpián futott 29:17:45-öt, Hassan pedig most 29:06.82-t. Az NBC Sports emelte ki, hogy anno egyébként Ayana is hatalmasat javított a csúcson, 14.33-mal szárnyalta túl a szám 1993 óta élő legjobbját (Vang Csün-hszia, kínai, 29:31.78).

 

Több mint tíz másodperccel jobb időt futott az eddigi rekordnál

 

A portál arra is emlékeztet, hogy az elmúlt tíz hónapban öt- és tízezer méteren a nők és a férfiak mezőnyében is megdöntötték a világcsúcsot, amelyhez vélhetően a technológiai fejlődés is hozzájárult.

„Hengelóban ilyen világrekordot futni olyasmi, amiről csak álmodhattam – kezdte a Hollandiába 16 éves korában menekültként érkező, 28 esztendős Sifan Hassan. – Tökéletes megerősítés a kemény munkáról, amelyet annak érdekében végeztünk, hogy készen álljak a tokiói olimpiára.”

 

 

Egyébiránt Hassan ezerötszáz és tízezer méteren is világbajnoki címvédő, s a tokiói játékokon a tízezer mellett várhatóan ötezer méteren is indul. Ha mindkettőt megnyerné, az etióp Tirunesh Dibaba nyomdokaiba lépne, akinek a nők közül egyedüliként sikerült a duplázás 2008-ban, a pekingi olimpián.

Fotók: Vincent Jannink/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.