A futóközösség olyan, mint egy család

Alig múlt húszesztendős a szuper tehetséges tardosi fiatal futó, Varga Borbála, de már több szép sikert is maga mögött tudhat – legutóbb a múlt hét végén remekelt Szlovéniában.

Céltudatosságának köszönhetően Varga Borbálának minden esélye megvan, hogy a legjobbak közé kerüljön, akár világszinten is.

„Hatéves korom óta a mindennapjaim része a sport – kezdi a jelenleg Győrben élő tehetség a lapunknak adott interjút. – Eleinte versenyszerűen úsztam, majd öt éven keresztül kézilabdáztam, de az edzések mellett kiegészítésképpen mindig futottam édesapámmal. A legelső futásomat például sosem felejtem el: egy szép őszi napon lementem az atlétikapályára, végig szakadt az eső, és akkora szél volt, hogy nagyjából azt éreztem, hátrafelé haladok. Úgyhogy elég emlékezetes maradt… Tudatosan, edzőre támaszkodva két éve kezdtem komolyabban venni ezt a sportot.”

A Széchenyi István Egyetem tanítóképzős hallgatója a jelentős sportmúltnak köszönhetően viszonylag hamar belecseppent a versenyek világába.

„A Sprint Futóklub szervezett egy versenyt Tardoson, amelyet mai napig minden évben megrendeznek. Hegyen-Völgyön futóverseny a neve. Itt a rövidebb, azaz a négy kilométeres távon indultam, és első helyezést értem el a korcsoportomban. Ekkor hétéves voltam. Aztán kimaradt néhány év az úszás és a kézi miatt, de egyszer csak apukámmal közösen kitaláltuk, hogy vegyek részt a minden évben megrendezett hegyifutó országos bajnokságon Kékestetőn. Úgy gondoltuk, érdemes lenne itt a korosztályomban megméretni magam, hogy megtudjuk, milyen is vagyok futásban. Az akkori testnevelő tanárom, Kószás Kriszta, aki jelenleg is a futóedzőm, pedig felajánlotta, hogy szívesen foglalkozna velem.”

Azóta töretlenül ível felfelé az ifjú tehetség sportpályafutása, több külföldi rangos versenyen is rajthoz állt az utóbbi hónapokban.

Az eddigi legnehezebb versenyem 2019-ben Svájcban volt, az Aletsch félmaratonin, amelyen a 21.1 kilométerhez társult még ezeregyszáz méter szintkülönbség is. De nagyon örültem az elért eredménynek, mert az U20-as korosztályban a harmadik helyen értem célba, annak ellenére, hogy a versenyre úgy mentem el, hogy sose futottam még előtte tizennyolc kilométernél többet

Az eddigi tapasztalataim szerint azonban könnyű verseny nincs, kivéve, ha az ember lazsál, de ez rám nem jellemző.

Az egyik legkedvesebb versenyemlékem a Bakonysárkányi Félmaratonhoz köthető – nagyon könnyűek voltak a lábaim, sok frissítőpont is volt, és az időjárás is kedvezett. Nagyon szerettem minden egyes percét. A sprintes versenyeket is nagyon szeretem a hangulatuk miatt, a legnagyobb álmom pedig két éven belül eljutni a kétnapos Transalpine Run versenyre, amelyen a két nap alatt hatvan kilométert kell futni csaknem négyezer méter szintkülönbséggel, ráadásul párban. Hosszabb távra tekintve szeretnék hegyifutásban sokat versenyezni, javulni, rengeteg külföldi versenyre eljutni és magamhoz képest jó időket futni.”

Fiatal kora ellenére tehát igencsak rutinosnak nevezhető Borbála, aki szabadidejében Tardoson sportfoglalkozáskat vezet négy-tíz év közötti gyermekeknek. A versenyhelyzeteket pedig kifejezetten jól kezeli, nem izgulós típus.

„A pályaversenyek előtt jobban szoktam izgulni, mivel ott egy adott tempóban kell futni végig, és négyszáz méterenként tudom ellenőrizni az időm, így nem fér bele, ha néhány másodperccel kicsúszok az eltervezett részidőkből. Egy terepfutóversenyen viszont nem igazán szoktam izgulni, ott még belefér az is, hogy megállok frissíteni. Ilyenkor még arra is van idő, hogy átgondoljam, mennyi időn belül is szeretnék beérni, de legfőbb célom mindig az, hogy kifussam magam. Úgy gondolom megtanultam, hogy nem szabad semmire rástresszelni, mert akkor csak romlani fog a teljesítményem. A versenyhelyzetekre kifejezetten jól reagálok, ami leginkább edzéseken mutatkozik meg. Például amikor a barátaimmal elmegyünk a hegyre futni, és látunk egy hosszú emelkedőt, valaki mindig kitalálja, hogy versenyezzünk. Ilyenkor megemelkedik az adrenalinszintem, és mindent beleadok. Előfordul, hogy néha jobban elfáradok egy kétszáz méteres szakaszon felfelé, mint egy versenyen.”

A futásról fiatal kora ellenére meglepően éretten nyilatkozik az OP Running Team futója, és a céljait tekintve is nagyon határozott.

Mindig várom a futóedzéseket. Ez szerintem abból is látszódik, hogy sokszor a pihenőnapokon is elmegyek egy hosszabb terepfutásra.

A futástól mindig azt várom, hogy mentálisan feltöltődjek, testileg pedig elfáradjak. Arra gondolok sokszor futás előtt, hogy ha befejeztem az edzést, már csak egy finom vacsora, egy forró fürdő és alvás van hátra. Ezek pedig fáradtan esnek legjobban az embernek.

Amióta futok, sokkal magabiztosabbnak érzem magam az élet minden terén. A versenyeknek köszönhetően sokkal többet utazom, így a hétvégéim sokkal élménydúsabbak. Számomra a futóközösség egy nagy család. Nagyon nyitott személyiség vagyok, nincs olyan verseny, amelyen ne barátkoznék össze valakivel. A barátaimmal sokszor szervezünk közös futást az ország különböző pontjain, most is tervben van egy börzsönyi kiruccanás.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.