A hosszabb távok felé nyit a Vadlánra készülő Vincze Zsófi

A népszerű amatőr futó, edző és blogger kezdi „kinőni” az 50 km-es versenyeket is, a Mozart Ultrán elért negyedik helyezése után jövőre már az UTMB-n is szurkolhatunk neki.

Az elmúlt években többször írtunk már Vincze Zsófiról, aki futóként, edzőként is ismert, nagyon aktív a közösségi térben, fut a Szolgálati Agarak futócsapatban, és rendkívül jó eredményeivel is felhívja magára a figyelmet. Ezúttal a legfrissebb terveiről érdeklődtünk.

„Most lesz október elsején az őszi fő versenyem, a Vadlán Ultra Terep, annak a hosszú, száznyolc kilométeres távján indulok egyéniben – mondta a csupasport.hu-nak Vincze Zsófi. – Ez azért is nagy szám, mert száz körüli kilométert legutóbb 2017-ben futottam, az Ultra-Trail Hungaryt, úgyhogy most lesz újra száz pluszos távom terepen, idén ősszel ez a célversenyem. Azért választottam ezt, mert nem tudom eldönteni, hogy az UTMB ötven vagy a száz kilométeres távjára nevezzek, és remélem, a Vadlán segít a döntésben.

Imádom az ötven kilométeres távokat, de lehet, hogy a százat is szeretném, csak nagyon kevésszer próbáltam még. Persze előfordulhat, hogy ez most túl sok lesz, és maradok a rövidebb távoknál.”

Vincze Zsófi heti öt-hat napot, összesen nyolc-tizenkét órát tölt futással, és felkészülése kapcsán újabban előtérbe helyezte a gyógytornát, elkezdett komolyan foglalkozni vele.

„Nagyon célzottan végzem a gyakorlatokat, tehát nem csak általános nyújtást és hengerezést, hanem specifikusan a saját gyengeségeimre koncentrálva. Idén tavasszal részt vettem a Mozart Ultra nyolcvan kilométeres távján – ami Ausztriában az UTMB kvalifikációs versenye , ott negyedik lettem, ami szerintem elég jó helyezés –, tehát elkezdtem felépíteni úgy az évemet, hogy a hosszabb távok felé nyitottam.

Eddig több ötven kilométeres versenyen futottam, tavasszal kipróbáltam magam a nyolcvan kilométeresen is, és most októberben jöhet a száznyolcas Vadlán.”

Zsófi arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány mennyiben változtatta meg az emberek futáshoz való viszonyát. Tizenegy futó edzőjeként arra számított, hogy versenyek hiányában jelentősen csökken a motiváció, ám szerencsére ez nem így történt. Amit viszont általánosságban észrevett, hogy a versenyek újraindulásával rengetegen szenvedtek kisebb-nagyobb sérülést.

Talán azért, mert túl nagy hévvel vetették bele magukat a versenyzésbe. A legtöbb futónak megmaradt a motivációja, ami talán annak is köszönhető, hogy a Covid még sarkallta is az embereket arra, hogy a természetben fussanak. Nagyon sokan voltak, akik addig edzőteremben, gépen edzettek, ám a járvány miatt kimentek a szabadba. Közben pedig elérkeztünk újra oda, hogy megint annyi verseny van – olykor egy hétvégén három is –, hogy az ember sokszor már választani sem tud közülük.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.