A labda helyett a futást választotta

Már negyedszer indul a Korinthoszon a csupán 20 éves Kohári Szabolcs, akit egy „kis falusi” öt kilométeres verseny nyomán csábított el a futás a futballtól.

Alig egy hét múlva, augusztus 21-én délelőtt startol el Szekszárdról a tradicionális magyar ultrafutóverseny, a Korinthosz, a visszafelé, Bajáról induló 80 kilométeres távon a nevezők között Kohári Szabolccsal.

Kohári Szabolcs tavaly decemberben remekelt Barcelonában

Az Észak-Magyarországon, Szikszón élő fiatalember a mezőny egyik benjáminja, hiszen a nyáron töltötte be a huszadik életévét. Ehhez képest már szép eredményeket ért el az ultratávokon, a tavaly decemberi barcelonai hatórás versenyen például 75.517 kilométerrel lett hatodik, amely a 2019-es esztendő második legjobb U23-as eredménye lett.

„Negyedszer indulok a Korinthoszon, még 2017-ben ez volt az első ultraversenyem, így a szívem csücske – mesélte az ősztől a miskolci egyetemen szociológiát tanuló fiatal. – Nagyon vágytam ismét indulni rajta, ám a vírushelyzet miatt korábban nem fűztem hozzá különösebb reményeket, örülök, hogy végül megrendezik. Előfordult, hogy a meleggel gyűlt meg a bajom, tavaly a gyomrom rakoncátlankodott, igaz, így is mindig célba értem.”

Kohári célja, hogy az idén hat és fél órán belül fejezze be a versenyt, így nagyjából egy órát javítana eddigi legjobbján. A formája biztató, nemrég Szigetmonostoron 77.729 kilométert tett meg hatórás eseményen.

A Kohári Szabolcs nevet egyébként a Magyar Labdarúgó-szövetség adatbankjában is megtaláljuk, ami nem véletlen, hiszen négy évig futballozott, ám 2016-ban egy mezőzombori „kis falusi” öt kilométeres futásnak köszönhetően a sportág szerelmese lett. Hátat fordított a labdának, és egy-két évvel azután, hogy komolyabban futni kezdett, végigment a 2017-es Korinthosz 81 kilométeres távján.

„Azért is kezdtem futni, mert kövér voltam, nyolcvanöt kilót nyomtam, aztán a futással leadtam egy csomót. Ugyan tavaly az érettségi időszakban, az éjszakai evések miatt a súlyom visszaugrott hetvenöt kilóra, de most tartom a hatvannégyet.”

Ahogy sokaknak, neki is átírta a terveit a koronavírus-járvány, ám naptárában maradt a Kassa–Miskolc Ultramaraton, csak április helyett szeptember 12-én veselkedik neki a 115 kilométeres távnak. A Korinthosz és a Suhanj! Alapítvány nemrég rendezett hatórás futása tulajdonképpen felkészülés a félig hazai ultramaratonira. Tavaly egyébként – ha saját elmondása szerint nehezen is – sikerült legyűrnie a Tisza-tavi 111 km-t.

Ugyan fiatalodik az ultrafutó-társadalom, azért ritka, hogy valaki 20 évesen ilyen hosszú távok mellett kötelezze el magát, ám mint Kohári mondja, őt egyszerűen megnyugtatja és kikapcsolja a futás. Plusz nem győzi dicsérni edzőjét, az ismert futó Csécsei Zoltánt (nyitó képünkön balra), akivel tavaly február óta dolgozik együtt, többnyire „távmunkában” – azaz Csécsei hétről hétre küldi neki az edzésterveket. Mestere egyébként a 160 kilométeres Korinthosz-távra nevezett.

„Vele kezdett el felfelé ívelni a futókarrierem, változatosabbak, színesebbek az edzések. Előtte hatvanhét kilométer volt a legjobbam a hatórás versenyen, vele alig másfél év alatt tíz kilométerrel javult a teljesítményem.”

Céljai között szerepel, hogy jövőre a Barcelonai maratonin 2 óra 50 percen belülre szorítsa a most még három óra feletti időeredményét.

Csak a járvány közbe ne szóljon…

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a 3 napos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.