A pünkösdi hétvégén újra ultratávú terepfutóversenyt rendeznek Szentendrén

Jövő szombaton délután 3 órakor a Visegrád Trail rajtjával kezdődik a Salomon Ultra-Trail Hungary, az egyik legnépszerűbb és legrangosabb magyar ultramaratoni távú terepfutóverseny, amely a legendás, 161 kilométeres amerikai Western States 100 kvalifikációs versenye.

Csányi László „Csanya” versenyszervező elmondta, hogy a versenyen a magyar ultrafutók mellett sokan érkeznek külföldről, a négy távra 38 országból összesen 1700 futó regisztrált. A legtöbb külföldi a szomszédos országokból érkezik, de Marokkóból, az Egyesült Államokból és Izlandról is jönnek versenyzők, évről évre egyre többen. A rajtlistán 295 külföldi szerepel.

Négy távra nevezhettek a futók a november 2-tól április elsejéig tartó regisztrációs időszakban. A leghosszabb táv a 112 kilométeres Ultra-Trail Hungary, amelynek során a ultramaratonisták bejárják a Pilis és a Visegrádi-hegység szinte teljes területét, összesen 4200 méter szintemelkedést kell leküzdeniük a jövő vasárnap nulla órai rajttól kezdve.

A 20 órás szintidő alatt Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, a Prédikálószék, Lepence, Pilisszentlászló és Visegrád érintésével, mind a kilenc ellenőrző ponton áthaladva érkeznek vissza Szentendrére.

A sokak szerint legnehezebb táv, a Szentlászló Trail vasárnap hajnali 2 órakor rajtol, az indulókra 84 kilométer vár, benne 3100 méteres szintemelkedés, amelynek teljesítésére 17 órájuk van a futóknak. A Szentendre Trail futói 54 kilométer és 1640 méter szint teljesítésére vállalkoznak, erre 10 óra áll rendelkezésükre.

A verseny legrövidebb távja a 29 kilométeres, 1100 méter szintemelkedéses Visegrád Trail, ennek a távnak a résztvevői Visegrádról, a Sibrik-dombról rajtolnak, és legkésőbb hat óra múlva kell Szentendrére érkezniük. A létszám növekedése miatt ez a táv vasárnapról átkerült szombatra, a szervezők így csökkentik az ösvények terhelését.

„A verseny két hosszabb távján háromszázötven-háromszázötven, a két rövidebb távon ötszáz-ötszáz futónak volt hely, a nevezés telt házzal zárult. A futók szalaggal és festéssel jól követhetően jelölt útvonalon haladnak, az éjszakai szakasz miatt a szalagokon fényvisszaverő csík is látható. A frissítőpontokon vizet, izotóniás italt, kólát, sós és édes kekszet, aszalt gyümölcsöket, gumicukrot, sajtot, olajbogyót, csokoládét vehetnek magukhoz a versenyzők, a célban meleg étellel várjuk őket” – mondta a versenyigazgató.

Az eseményt 2019-ben 228 önkéntes segítségével rendezték meg, a rendezőknek az idén még ennél is több dolgos kézre van szükségük.

Mivel az ultratávú versenyek az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, a versenyigazgató szerint a mezőny tele van meglepetéssel – nincs ember, aki megtippelhetné, kik végeznek az első háromban. A 2022-es dobogósok eredményei jövő vasárnap délután várhatók.

A verseny szervezői a gyerekeket szombaton 16 és 17 óra közt a Postás strandra várják, ahol a Salomon Kids Trailen állhatnak rajthoz a 3–11 év közöttiek. Ezen a versenyen minden gyerek 1-es rajtszámmal indul, mindenki győz. A gyerekverseny teljes bevételét a Mosolygós Bölcsődésekért Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A versenyt az ultratrail.hu/live oldalon lehet majd követni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.