A rajtcsomagok jövője: digitális és zöld

A futóversenyek szervezői megtették a kezdeti lépéseket, hogy minél környezetbarátabbak legyenek a rendezvényeik, de a sikerhez a futókra is szükség van.

Kevés az olyan futó, aki nevezése leadásakor ne tudna semmit a kiválasztott verseny rajtcsomagjáról. Egyrészt kíváncsiságból néz utána, másrészt a rendszer sokszor nem is enged továbblépni az online regisztrációs űrlapon, amíg az egyik leggyakoribb tartozékot, a futópólót ki nem választják. Persze rengeteg egyéb tárgy is a rajtcsomag része lehet: szórólapok, ajándékok és termékminták a szponzoroktól, rajtszám, chip és karszalag, kuponok, utalványok, valamint a szervező egyéb ajándékai. Az általános szabály, amely szerint a mennyiségnél fontosabb a minőség, ebben az esetben is érvényesíthető. A futók többsége papírok tömkelege helyett – amelyek sokszor úgyis a szemetesben végzik – sokkal jobban örül egy-egy valóban használható termékmintának, illetve bármi másnak, amelyet helyben vagy akár otthon is el lehet fogyasztani.

A futópólók megítélése is vegyes. Sok hölgy póló helyett eleve ujjatlan felsőben fut, így bármit is kap a rajtcsomagban, biztos, hogy legfeljebb az edzésekhez vagy otthon veszi fel. Sajnos nem példa nélküli az sem, hogy a futópólók előbb törlőrongyként, majd a kukában végzik, a lelkiismeretesebbek pedig leadják egy gyűjtőhelyen.

Ezek fényében adva van a kérdés, szükség van-e egyáltalán a rajtcsomagra, illetve ha a válasz igen, milyen szempontoknak kell megfelelnie, s mit kell tartalmaznia, hogy a lehető legtöbb versenyző elégedett legyen vele, sőt a környezetet is kíméljük?

A rajtcsomagokról bővebben is írunk Futóversenyek 2020 magazinunkban, amelyben bemutatunk számos kisebb és nagyobb versenyt, írunk az idei futócipőtrendről, a versenymánia veszélyeiről, a népszerű félmaratonikról is. A 100 oldalas magazin kapható az újságosoknál, szupermarketekben, nagyobb benzinkutakon. Ára 790 forint.

CSAK AMI SZÜKSÉGES

„A rajtcsomag tartalmát próbáljuk minimálisra csökkenteni – szögezte le Korfanti Csaba, a többek között a Telekom Vivicitta félmaratont, a Wizz Air Budapest félmaratont és a SPAR Budapest maratont szervező Budapesti Sportiroda (BSI) sportigazgatója. – A rajtszámon, karszalagon és futópólón kívül jellemzően nem teszünk bele mást. A futók többségének inkább kellemetlenséget okoz, ha a rajtcsomagban sok reklámanyag található, ezért is vettünk ezekből vissza. A papírok növelik a szemétmennyiséget, miközben éppen a csökkentésre szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak nálunk a digitális tartalmak, lehetőséget adunk a támogatóknak, hogy feltöltsenek mindent a termékeikről, a versenyzők pedig megnézhetik azokat az ajánlatokat, amelyeket érdekesnek tartanak. Erre a BSI Sport applikációt használjuk. Célunk, hogy minél kevesebb legyen a hulladék.”

FENNTARTHATÓ FUTÁS

A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A XIV. NN Ultrabalatont ennek szellemében rendezik, a versenyt megelőző tésztaparti során papírtányérokat és környezetbarát evőeszközöket használnak az eddigi műanyag helyett, valamint a frissítőállomásokról is száműzik a műanyag poharakat, a helyüket összegyűrhető, éveken át használható szilikonpoharak veszik át. A természet védelmét előtérbe helyező nézet a rajtcsomagok összeállításában is megjelenik, a Maratonman 2020-as versenysorozatában lehetőség van ökorajtcsomag választására.
„Ez olyan irányzat, amelynek a támogatására nagyon büszkék vagyunk – mondta Zelcsényi Miklós, főszervező. – Az ökorajtcsomagot választó versenyzők vállalják, hogy a versenyeken nem használnak műanyag poharat, cserébe kedvezőbb nevezési díjat fizetnek. Létezik öko plusz rajtcsomagunk is, akik ezt választják, lemondanak a versenyenként járó technikai pólóról, helyette egy névre szóló egyedi pólót, egy újrahasználható válltáskát és egy szilikonpoharat kapnak. A lehetőséget tehát biztosítjuk arra, hogy valaki »zölden versenyezzen«, most már a futókon a sor, hogy ne csak a közösségi oldalak hozzászólásaiban támogassák a természet védelmét, hanem tegyenek is érte. Tudjuk, ez egy hosszú folyamat, de büszkék vagyunk rá, hogy elkezdtünk tenni az ügy érdekében.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról
Tizennyolc magyar futó ért célba a Spartathlonon
Megdőlt Janisz Kurosz rekordja a Spartathlonon, két magyar a top tízben
Három magyar az első tizenegyben a Spartathlonon szombat este

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.