A Vereckei-hágótól egy nap Kárpátaljáig

Péntek hajnalban elrajtolt az ötszáz kilométeres jótékonysági futás, amelyhez több ismert sportoló csatlakozik. A rendezvényen bárki részt vehet, a szervezők a véradásra és a határon túli magyarokkal való összefogásra szeretnék felhívni a figyelmet.

Pénteken napfelkeltekor a Vereckei-hágón rajtolt el az ötszáz kilométeres jótékonysági futás, amellyel a szervezők a véradásra és az összefogásra a határon túli magyarokkal szeretnék felhívni a figyelmet. A tervek szerint a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnál lesz a szombati befutó, ahol Majnek Antal munkácsi megyéspüspök Néri Szent Fülöp oltalmába ajánlva felszenteli az otthon udvarában épült kápolnát.

A futók aztán a Kisszelmenc-Nagyszelmenc szimbolikus határon átfutva érkeznek meg Felvidékre, Magyarországon pedig az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével véradó napokat szerveznek: június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, június 26-án pedig Budapesten. A fővárosi célba érés helyszíne a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja, ahol szívtranszplantáción és szívműtéten átesett egészséges és Down-szindrómás gyermekekkel együtt futnak be a versenyzők.

„Remek hangulatban rajtoltunk, és bár előzetesen a szúnyogoktól, a viperáktól és a böglyöktől tartottunk leginkább, a medvetalp okozza a legnagyobb problémát – tájékoztatott a Csupasporton Gui Angéla, az eseményt szervező karitatív futónagykövet. – A kaukázusi fajta most virágzik, gyakorlatilag medvetalpdzsungelben futnak a srácok, ami jelentős kihívást jelent, mert a növény égési sérülést, súlyosabb esetben vakságot is okozhat. Volt olyan szakasz, ahol csak egyesével futhattak. Emellett óriási a sár, de a gyönyörű táj és a remek hangulat mindenkivel feledteti a gondokat, és egyelőre mindenki nagyon élvezi a futást.”

 

 

Ezen a szakaszon tapasztalt ultrafutókra volt szükség, így négyen vágtak neki a kalandnak. Náray Balázs és Sperka Tamás végigfutja a versenyt, Prekopp Péter és Szabó Balázs viszont Kárpátaljánál visszafordul, mert mindketten orvosok, és másnap már műteniük kell.

A kezdeti szakasz olyan területeket is érintett, ahol korábban senki sem futott még, ezért itt még senki sem csatlakozhatott – később viszont bárki futhat, ezzel is hozzájárulva a nemes célhoz, emellett az esemény honlapján (egyverbol.hu) véradásra is lehet jelentkezni. A futókhoz mások mellett csatlakozik majd a Spartathlon-győztes, a Bécs–Budapest–Pozsony Szupermaratont többször megnyerő Bogár János is, valamint Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok birkózó is.

A pénteken rajtoló futás közben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet központjának orvosai ötven szívbeteg gyermeket vizsgáltak a gyermekotthonban, egy mozgó szakrendelőt hoztak át a határon, hogy ezzel is segítsenek a szerény egészségügyi ellátásban részesülő kárpátaljai gyermekeknek.

A szervezőknek nem ez az első hasonló akciójuk. Két évvel ezelőtt fordított irányban, Budapesttől a Vereckei-hágóig 500 év, 500 km a gyermekekért, „Mozgasd meg a lelked!” szlogennel rendeztek futást, tavaly nyáron pedig a Budapesttől Rátig zajlott az „Egy vérből vagyunk” 500 km-es, véradással egybekötött adománygyűjtő futás.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
Már csak Boston kell: hatból öt nagy maraton megvan, a hetedik éremre hajt
Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett
Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Videók

Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek
Új világrekord: helikopterből ugorva 7 és fél kilométert repültek szárnyas ruhában

Hegymászás

Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Ki lesz az első? A dicsőség hajszolása tragédiába torkollt a Matterhornon
Nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.