Agnes Tirop halála csapás az atlétikára

A kenyaiak 25 esztendős új világcsúcstartóját, a tokiói olimpia negyedik helyezettjét a napokban minden valószínűség szerint halálra szurkálta a férje, akit már őrizetbe vett a rendőrség.

Alig több mint egy hónapja írtunk róla, hogy a németországi Herzogenaurachban két futó is világcsúcsot döntött a helyi utcai versenyen. Az etióp Senbere Teferi 5000, míg a kenyai Agnes Tirop 10 000 méteren. Utóbbi 30:01-es eredményével 28 másodpercet faragott a korábbi, még 2002-ben felállított rekordból.

Azóta aztán történt más is: a 25 esztendős Tirop eltűnését kedd este jelentette be a rendőrségnek édesapja, majd szerdán a helyszínelők holtan találták otthonában, s minden valószínűség szerint férje, Emmanuel Ibrahim Rotich ölte meg. Iten, ahol az atléta élt, a hosszútávfutók központja, a látogatókat felirat fogadja a városhatáron: „Üdvözöljük Itenben, a bajnokok otthonában!” Tirop is bajnok volt, és szinte hihetetlen, hogy már csak múlt időben beszélhetünk róla.A fiatal sportolót nyakon és hasba szúrták, amikor a rendőrök ráleltek, az ágyon feküdt, a padlón vértócsa terült szét.

Agnes Tirop 2017-ben és 2019-ben világbajnoki bronzérmet szerzett 10 000 méteren (pályán), az idei tokiói olimpián negyedikként zárt 5000-en, miután 75 századmásodperccel az etióp Gudaf Tsegay mögött ért célba. Terepfutó-világbajnok lett 2015-ben Kínában, a legendás Zola Budd után a valaha volt második legfiatalabbként nyert. Korábban – 2012-ben és 2014-ben – bronzérmes volt a junior-világbajnokságon 5000 méteren.

 

 

„Tirop volt az elmúlt hat év egyik legjobb női hosszútávfutója – búcsúzott Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. – Az atlétika az egyik legfényesebb fiatal csillagát veszítette el a legtragikusabb körülmények között. Szörnyű csapás az egész atlétikai közösségre, de különösen a családjára, a barátaira és a kenyai atlétákra.”

A kenyai szövetség csütörtökön úgy döntött, Tirop emléke előtt adózva két hétre beszünteti az összes atlétikai versenyt az országban.

„Csodálatos, mindig mosolygó fiatal lány volt, nagyon keményen dolgozott, hogy a világ egyik legjobb sportolója legyen – jellemezte Agnes Tiropot a BBC-nek Julius Yego, a kenyai olimpiai csapat korábbi kapitánya, Rio ezüstérmese gerelyhajításban. – A legjobb akart lenni, és csak néhány hete döntötte meg a tíz kilométeres világrekordot. Sikeres karrierje alig kezdődött el, de sajnos valaki úgy döntött, nem lehet megírni a teljes történetet. Nagy tehetséget veszítettünk el, erős nő volt, és nagyon elkötelezett amellett, amit csinált.”

 

 

Természetesen Tirop ellenfelei, sporttársai is megdöbbenve értesültek a halálhírről. A 31 éves, szintén kenyai Hellen Obiri, aki Tokióban második lett 5000 méteren, abban reménykedett, hogy Tirop veszi át a szerepét, és ragyogó sztár lesz a pályán – de ez már nem valósulhat meg.

A gyilkosság fő gyanúsítottját, Rotichot őrizetbe vették, a sportoló családtagjai szerint a férfi sírva telefonált nekik Isten bocsánatát kérve.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.