Ajándékba kapta párjától a Gerecse Trailt, az ezüstérem a hab tortán

Sziklamászással kezdte, terepversenyeken győzedelmeskedik, a következő nagy kihívás a hétvégi Mártabérc Trail lesz.

Szeredi Juditnak már gyerekkorában is nagyon sokat jelentett a természet, szabadidejének nagy részét a kinti mozgás határozta meg. Miután kikerült az iskolapadból, sziklamászással töltötte a hétvégéit.

„Már akkor is egyértelmű volt, hogy a hegy és az erdő azok a helyek, ahol mindig jól érzem magam, és ahol szeretnék minél többet lenni. Mivel a sziklamászás egy anaerob sport, tudtam, hogy ez nekem nem elég. Elkezdtem futni, ami aztán szépen beépült a mindennapjaimba, mivel hétköznap is el tudtam menni a sportpályára edzeni. Kipróbáltam a terepfutás is, és azt mondtam, hogy ez az a sport, ami igazán az enyém, és amit életem végéig tudnék űzni.”

Judit, aki sportszervezőként végzett az egri Eszterházy Károly Főiskolán, hamar a terepfutás függőjévé vált. Eleinte még nem indult versenyeken, akkoriban ugyanis úgy érezte, saját magát kell legyőznie, nem másokat. Párja azonban meggyőzte, hogy maga a versenyzés nagyon jó lehetőséget ad a fejlődésre, ráadásul mivel közösségben történik mindez, igazán motiváló tud lenni.

„A párom hatására kezdtem el versenyekre járni, és megdöbbentem, mennyire jó helyezéseket érek el, annak ellenére, hogy mindig is alábecsültem magam.

Örültem a jó eredményeknek, de hozzáteszem, hogy mindegyik mögött nagyon kemény munka állt. Maximalista vagyok, mindig sokkal magasabbra tettem a lécet, mint kellett volna.”

A sportoló számos terepfutóversenyen indult, mint például a Bükki Kilátások (44 km), Téli Mátra Trail L táv (33 km), Kőkapu Félmaraton a Zemplénben, és gyakran ért el dobogós helyeket. Félmaratoni terepfutásokon egy évre visszamenőleg első helyen végzett Kőszegen, illetve Felsőtárkány hegyifutó-sorozatán, emellett a Kékestető vertikálon is szerzett már aranyérmet.

„Igyekszem mindig olyan terepfutásokat beiktatni, amelyek nagy szintet tartalmaznak. Amire most készülök, az a Mátrabérc Trail, amelyen az 54 kilométer 2750 méter szinttel párosul, ami körülbelül nyolcórányi futást jelent. Azok a versenyek az igazi kihívások, amelyen hosszú táv és magas szint vár rám. Jótékonysági hosszú távú futásokon is örömmel veszek részt, főleg, ha beteg gyerekeken segíthetek.”

Április 8-án került sor a Gerecse Trailre, a 26 kilométeres távon Judit a nők között második helyen végzett. Nagyon tetszett neki a szervezés, a rendezés és a környezet is. Mivel a Bükkben lakik, kíváncsi volt arra, hogy a Gerecse mit fog neki nyújtani, és meglepő módon úgy érezte magát, mintha otthon lenne a hegyekben.

„Ez is egy szintes verseny volt, az emelkedők igencsak próbára tettek, tudtam, hogy oda kell tenni magam, nem lazáskodhatom el. Nem számítottam a dobogóra, mert nekem ez egy korai verseny volt, mivel én inkább a nyáriakat szeretem, a hideget nehezebben viselem. Hűvösebb idő volt kis hóeséssel és széllel, ennek ellenére nagyon jól éreztem magam.

Ami külön öröm, hogy ez a verseny a párom ajándéka volt.”

Judit addig szeretne terepen futni, amíg csak tud, ez az elsődleges célja. Minden hónapban nézegeti a versenyeket, melyik motiválja leginkább, hol tudna a legtöbbet fejlődni. A terepfutás mellé keresztedzéseket is szokott beiktatni, teljesítménytúrákra jár és kerékpározik.

„A mozgás rendkívül fontos az egészségünk érdekében, és úgy gondolom, hogy a futás kifejezetten olyan sportág, amit az ember az élete végéig űzhet. Ráadásul kortól és nemtől független, viszonylag pénztárcabarát tevékenység” – összegezi.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.