Ajánlatos gyümölcsöt enni futás előtt?

Törőcsik Regina táplálkozási tanácsadó mondta el, mire figyeljünk futás előtt, s beszélt arról is, vajon milyen lehet éhgyomorra, esetleg a reggeli kávézás után sportolni.

Sokan kizárólag gyümölcsöt esznek futás előtt, s hogy jó-e, arról a táplálkozási szakemberek véleménye is megoszlik. Érdeklődésükre Törőcsik Regina táplálkozási szakértő, egészségeséletmód-tanácsadó és hobbifutó mondta el véleményét.

„Hogy jó-e a gyümölcs futás előtt? – kérdezett vissza Törőcsik Regina. – Attól függ, milyen hosszú távot futunk. A gyümölcsöket is megkülönböztetjük: van, amelyiknek a glükóz- és van, amelyiknek a fruktóztartalma magasabb. Ha valaki rövid távra megy, és olyan gyümölcsöt eszik, amelynek a glükóztartalma magas, abból megfelelő energiát nyerhet. A fruktóz viszont nem azon az úton emésztődik, mint a glükóz, nem jut rögtön a véráramba, ezáltal nem biztosít azonnali energiaforrást. A májban bomlik le, és glikogén formájában raktározódik, s csak akkor nyúl hozzá a szervezetünk, amikor felhasználjuk a rendelkezésre álló glükózt. Aki hosszabb, például maratoni távot fut, annak figyelnie kell, hogy ne csak glükózt, hanem fruktózt és/vagy más egyéb lassú felszívódású szénhidrátot is vigyen be.”

Sok sportoló a banánra esküszik, mozgás előtt ezt a gyümölcsöt fogyasztja – de vajon jó választás?

„Egy banán maximum egy órán át ad energiát, mert gyorsan a véráramba kerül, majd leesik a vércukrunk, és ismét éhesek leszünk. Ha nem közvetlenül sportolás előtt esszük, akkor viszont érdemes lassítani a felszívódását valamilyen fehérjeforrással, akár fehérjeszelettel, akár fehérjeshake-kel. Esetleg tudom ajánlani az olajos magvakat, mint a kesudió vagy a mandula, ezek is lassítják a glükóz felszívódását. Futás előtt három órával a komplex étkezést ajánlom, amiben legyen lassú felszívódású szénhidrát, fehérje és zsír is. Sportolás előtt fél órával pedig mehetnek a gyors felszívódású szénhidrátok is, itt akár a lisztnek és a cukornak is lehet létjogosultsága. Edzés előtt két-három órával például a zabkása jó választás lehet, de érdemes belerakni fehérjeforrást, magvakat és bogyós gyümölcsöket is.”

A futók nagy része reggel tudja le a napi futását, sokan még étkezés előtt. Ebből is sok a vita, vajon jó éhgyomorra futni?

„Lehet éhgyomorra futni, viszont azoknak nem ajánlom, akik stresszes életet élnek, és gyakran fáradtak. Reggel ugyanis magas a stresszhormonszint, ha mellé még éhgyomorral is indulunk el, túl lesz stimulálva a mellékvese, és hosszú távon kimerülhet. Fontos, hogy koffeint se vigyünk be mozgás előtt, mert szintén emeli a stresszhormonszintet, így a kávézást sem ajánlom. Ha reggel megyünk futni, és nem hosszú távú futást iktattunk be, jó választás a banán, mert rövid távon elég energiát ad. Lényeges kérdés a sópótlás is, így a sótabletta vagy az izotóniás ital jó választás lehet ilyen esetekben.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.