Amióta csapatban edz, sokat gyorsult és hamarosan a maratonnak is nekivág

Bozsó Tünde ezüstérmet szerzett a „19 év – 19 km – EU-s futás Budapesten az Európa-napon”. Célja, hogy a tavaszi hét kilométeres rekordja után hosszabb távokon is fejlődjön.

„Gyerekkoromban a szüleim mindig vittek futóversenyekre, de akkor még nem vettem komolyan a futást. Akrobatikus tornára jártam hat évig, valamint lovagoltam is – mesélte a kezdetekről Bozsó Tünde. – 2018-ben kezdtem el a félmaratonra készülni, de akkor még egyénileg. Edzővel csak ez év januárja óta dolgozom.”

Tünde korábbi versenyein öt-tíz kilométereket futott, majd jött a félmaraton és a harminc kilométeres táv is. A maratonra is elkezdett felkészülni, ám sajnos az utolsó hónapban megsérült, így nem tudott indulni a megméretésen. Ekkor már felfigyelt Markocsán Sándor csapatára, a Sanyoszistállóra, így a sérülése kapóra jött neki, hogy edző segítségét kérje.

„Sokat láttam őket versenyeken, az Aldi Női Futógálán többször indultam a 10+5-ös távon, és náluk a csapatban az egy elég kedvelt táv. Láttam, milyen aktívak, mennyire segítik egymást, szurkolnak maratonon, félmaratonon, mindig jó hangulatot keltenek. Amióta velük edzek, úgy megindult a fejlődésem, hogy magam sem számítottam rá, sokat javultam tempóban. De szerintem az is számít, hogy nem egyedül, hanem másokkal együtt sportolok.”

Tünde a Vivicittán egyéni rekordot futott hét kilométeren 28:13-as időeredménnyel. Tavaly májusban az Aldi Női Futógálán az 5 kilométert 4:10 körüli átlaggal, 20:54 alatt teljesítette, s bár a sérülése miatt öt kilométeres versenyen rég indult már, családja biztatására most megpróbálta a hetet jól megfutni.

„Mondták, hogy biztos menni fog, mert előtte Fóton futottam félmaratont, ahol meglepően jó időt mentem 4:25-ös átlaggal. Így belevágtam, és nagyon jól sikerült, mert az öt kilométer meglett húsz percen belül, az utána lévő kettő kicsit már fárasztó volt, hajtani kellett rendesen.”

Május 7-én az Európai Unióhoz való csatlakozás évfordulója alkalmából rendezték meg a 19 kilométeres futást Budapest belvárosban, amelyen Bozsó Tünde a második helyen végzett. Azért erre esett a választása, mert szeretett volna egy tavaszi versenyt, ami a közelében van, ráadásul több ismerőse is nevezett, ez is motiválta.

„A verseny és a szervezés is nagyon jó volt. A pálya sem volt annyira nehéz, a rakparton futottunk föl-le, viszont mivel háromkörös verseny volt, és nem terelték el külön sávba az élen haladókat, már a második kör végén utolértük a mezőny végét, így a harmadik kör már kicsit kaotikus volt, kerülgetni kellett a tömeget, ugyanis rengetegen voltak. Hogy számítottam-e a dobogóra? A tavalyi időket nézve gondoltam rá, hogy meglehet, de idén gyorsabb volt a mezőny, ezért gyorsabban kellett futnom, mint ahogy terveztem, viszont sikerült hoznom azt az iramot, amivel kalkuláltam” – összegezte.

Tünde nem adta fel a meghiúsult maratoni tervét sem, sőt, már be is nevezett őszre a Spar Budapest Maratonra, amit 3:30-as időn belül szeretne teljesíteni. De előtte, június elején ismét indul az Aldi Női Futógála kedvelt 10+5-ös futamán. Célja, hogy hosszabb távokon, tíz kilométeren és félmaratonon is gyorsuljon.

„A futás szerintem nagyon jó kikapcsolódás és stresszlevezető is. Már nem szenvedés, mert régen sokszor annak éreztem, meg kényszernek, de most már mindig várom, hogy elmehessek futni, és ha egy nap kimarad, már hiányzik. Nagyon jó a társaság is, örülök, hogy bekerültem egy ilyen támogató közegbe, és a szabadidőm nem csak abból áll, hogy a haverokkal eljárok bulizni, hanem közösségben sportolhatok.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.