Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára

A futás az egész testet átdolgozza, éppen ezért felmerül a kérdés, vajon miért van szükség erőnléti edzésekre is, és hogyan segíthetik a futókat? Egy futóedző első kézből osztotta meg velünk hasznos tanácsait.

Sipos Fanni futóedző szerint az erőnléti edzések alapvetően nemcsak a futók, hanem minden sportoló, sőt minden ember számára lényegesek.

„A hétköznapi tevékenységeink során, például amikor nehezet emelünk, vagy egyszerűen lehajolunk valamiért, az erőnlétünk meghatározó szerepet játszik. Az, hogy képesek vagyunk-e megfelelő tartással, helyes technikával guggolni, vagy éppen előrehajolni, mind-mind befolyásolja az alaperőnlétünket” – kezdi a beszélgetést a szakértő, majd kitér arra, miért olyan fontos a futók számára az úgynevezett keresztedzés.

„Az erőnléti edzések nemcsak általános egészségügyi előnyökkel járnak, hanem közvetlenül hozzájárulnak a futóteljesítmény javításához is.

Az amatőr futóknak, akiknek nincsenek világrengető céljaik, nem muszáj minden héten erősítő edzést végezniük, de természetes rosszat nem tesznek vele. De azoknak, akik komolyabb célokat tűznek ki, mint például a maratonfutás, mindenképpen ajánlom a rendszeres futásspecifikus erőnléti edzéseket is.”

Fotók: Coach Fanni

MEGELŐZÉS ÉS REGENERÁCIÓ

A sérülések sajnos minden sportban előfordulnak, így a futásban is. Fanni hangsúlyozta, hogy sérülés esetén is fontos, hogy ne álljunk le teljesen a mozgással.

„Bokaficam után például keresztedzésként ajánlott a szobakerékpározás/spinning, hogy a keringési rendszerünk továbbra is fitt maradjon. Emellett az erőnléti edzésnek prevenciós szerepe is van, csökkenti a sérülés kockázatát és gyorsabban visszatérhetünk a sportoláshoz.”

Legyen szó balesetről, betegségről vagy más tényezőről, a rendszeres sport mellett nélkülözhetetlenek a keresztedzések.

Már csak az a kérdés, milyen sportágat válasszunk? Fanni szerint az egyik elsődleges szempont, hogy a keresztedzést szívesen végezzük.

„Az amatőr futók esetében a keresztedzések könnyen elmaradnak, ezért fontos, hogy olyan mozgásforma mellett tegyük le a garast, amit kedvelünk. Lehet ez pilates, jóga vagy súlyzós edzés, a lényeg, hogy élvezzük.”

Fotók: Coach Fanni

MILYEN GYAKRAN ÉRDEMES KERESZTEDZÉST VÉGEZNI?

A heti egy teljes órás erősítő edzés már nagyon jó alapot nyújt, de aki teheti, heti háromszor is beépítheti az edzéstervébe rövidebb, félórás etapokban. Ezenkívül nagyon fontos, hogy a futások után is legyen idő a nyújtásra, hengerezésre, vagy akár egy rövid erősítésre. Az edzések variálása és a különböző mozgásformák beépítése segít a motiváció fenntartásában és az egészség megőrzésében is. Az edző saját tapasztalatai is azt mutatják, hogy az erőnléti edzések integrálása a futóedzésekbe kiemelten fontos.

„Hobbifutóként mindig végeztem erősítő edzéseket is, és sosem éreztem, hogy »izomzatból fogytam el« a versenyeken.

Számomra mindig is a teljesítmény növelése és a sérülések elkerülése volt a cél, amihez az erőnléti edzések nagyban hozzájárultak” – magyarázza Fanni, aki végül arra is kitért, hogy mindig az egyéni igények és preferenciák figyelembevételével kell kialakítani az edzéstervet.

„Az amatőr sportolóknál lényeges, hogy a mozgás öröme megmaradjon, és ne kényszerként éljék meg az edzéseket. Az edző feladata, hogy segítsen megtalálni azt az egyensúlyt, ami a legjobban illeszkedik a sportoló életmódjához és céljaihoz.”

Beszéljünk amatőr vagy profi futóról, az erőnléti edzések beépítése az edzéstervbe mindegyiknek előnyt jelent, akár egy sikeres maraton is múlhat rajta.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve
Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.