Augusztus végén ismét Éjszakai Reptérfutás

A kalocsai repülőtéren 2019-ben rendezték meg az első versenyt, amelyet mindössze három hét alatt szerveztek meg, időközben azonban professzionális keretek között lehet részt venni az eseményen.

Augusztus 28-án – az előző két évhez hasonlóan – újra futók népesítik be a Foktő–Kalocsa–Uszód repülőtér kifutópályáját. A helyszín mellett az teszi még különlegesebbé a versenyt, hogy a résztvevők éjszakai sötétben teljesítik az 5 vagy a 10 kilométeres távok valamelyikét.

„A reptéren sétáltam, amikor hirtelen felötlött bennem, hogy itt akár futni is lehetne” – ismertette Török „Töce” Tibor főszervező, hogyan is született meg az Éjszakai Reptérfutás megszervezésének ötlete. Mindenféleképpen olyan versenyt szeretett volna, amely egyedi az országban. Repülőtéren kevés versenyt szerveznek, éjjel pedig csak a Pécs–Pogány Repülőtéri Éjszakai Félmaratont. Megállapítható tehát, hogy különleges koncepció valósult meg a Duna ezen oldalán.

„A helyszínt ezerkilencszázötvenegyben nyitották meg mint szovjet katonai repteret. Amikor a szovjet csapatok elhagyták Magyarországot, jelentős mértékben lerombolták. A rendszerváltást követően kizárólag polgári célokat szolgált, az amatőr repülés szerelmesei használják, de gyorsulási versenyeket is szerveznek ott.”

A terület közigazgatási szempontból két Kalocsa melletti faluhoz, Foktőhöz és Uszódhoz is tartozik. Az első versenyt hirtelen felindulásból a kijelölt dátum előtt három héttel kezdték el szervezni, a Facebookon toboroztak futókat.

 

 

„A környéken egy ismert rockegyüttes lépett fel falunapi koncert keretében szombaton. Azt szerettem volna, hogy a két időpont ne ütközzön, továbbá a résztvevők mindenképpen a koncert előtt fussanak, ne utána. Azt hiszem érthető, hogy miért. Így aztán az első versenyt kétezertizenkilencben pénteken rendeztük meg.”

Az előzményeket figyelembe véve a vártnál mindenképpen többen, körülbelül kétszázan voltak jelen. Közösségi jelleggel bonyolították le a versenyt, nem volt nevezési díj, a frissítést és a befutóérmeket támogatók adták.

„Pozitív visszajelzések sokaságát kaptuk. Jómagam is úgy láttam, hogy egy minden tekintetben emlékezetes és különleges verseny volt.”

A sikeres kezdet után okkal lehetett tehát bízni abban, hogy a 2020-as viadal még több futót vonz Kalocsa mellé. A koronavírus-járvány miatt azonban bele kellett törődni, hogy a második alkalomra kevesebben jelentkeznek. Sőt annak is örülni kellett, hogy egyáltalán engedélyezték a rendezést.

„Nagyképűség nélkül elmondható, hogy tavaly már professzionális keretek között szerveztük meg a reptérfutást, weblapunk lett, időben meghirdettük a versenyt, hogy a futók a nyarukat az időpont figyelembe vételével tudják megszervezni. Mindezek ellenére az ismert körülmények miatt még százan sem jöttek el. Sokan mondták, hogy a megfertőződéstől való félelem tartja vissza őket” – emlékezett vissza „Töce” a nehézségekre.

 

 

A járványhelyzet alakulása a tavalyihoz hasonlóan az idén is lehetővé teszi a rendezést. A helyszíni nevezés ugyanannyiba kerül, és változatos frissítést és szép befutóérmet kapnak a futók. A rajtnál ismét tűzijáték emeli majd a hangulatot. Hungarikumként a befutók megkóstolhatják a kalocsai szállások egykori különlegességét, a paprikás kácsit. A remek hangulat és a családias légkör tehát ezúttal is garantálható. A szervezők baráti köröket, cégeket is várnak, de a legkisebbekről sem feledkeznek meg. Nekik a 900 méteres örömfutást javasolják, amelynek teljesítése után a szülőket vagy a nagyszülőket is kísérhetik kerékpáron vagy rolleren a hosszabb távokon.

Az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is lehet találkozni a futórendezvények egyik emblematikus párosával: a handbike-kal versenyző Gulyás András és az őt segítő édesapja, Gulyás Zoltán is részt vesz a megméretésen.

Előzetes nevezés ezen a felületen lehetséges, minden további információ itt érhető el.

Fotók: Éjszakai Reptérfutás/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az elitben is dobogón végzett a magyar fiatal, jöhet az újabb érem!
Milyen az ideális bringásputtony?
Csodálatos környezetben, a Holt-tengernél futott 50 kilométert Lubics Szilvia
Brutális fitneszkihívás, avagy így edzenek a legkeményebb tengerészgyalogosok
A szánkózás után bebarangolható a világ legnagyobb hólabirintusa

Videók

Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!

Hegymászás

Télen mászták meg a Szellemhegyet
Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.