Az ultrafutók nem mostohagyerekek

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke úgy véli, noha az ultra- és a terepfutás amatőr szabadidős tevékenység, bizonyos feltételek teljesülése esetén anyagi segítséget nyújthat a MASZ.

Egyre népszerűbb Magyarországon az ultrafutás, versenyzőink nagyszerű eredményeket érnek el a világ- és Európa-bajnokságokon, a különféle patinás versenyeken, ráadásul a pandémia idején még az is a hosszútávfutás felé fordult, aki korábban egyáltalán nem űzte, vagy éppen évekkel korábban leállt.

2013 végén az ultrafutás szövetségi képviselete megszűnt, és létrejött az ultrafutó-bizottság a Magyar Atlétikai Szövetségen (MASZ) belül, amelynek megalakulása óta Molnár Tamás az elnöke. A szakág még sincs hasonló helyzetben, mint az atlétika többi közismert versenyszáma, mert amatőr alapokon nyugszik.

„Fontos tudni, hogy a MASZ, mint a sportszervezetek nagyon nagy százaléka, adófizetői pénzből él – mondta el portálunk megkeresésére Gyulai Miklós, a honi szövetség elnöke. – Ennek elköltésére megvan a kritériumrendszer, amely a nemzetközi eredményesség mellett a versenyzői és a taglétszámtól is függ.

Az ultrafutás amatőr szabadidős tevékenység, és nagy dolog, ha valaki, mondjuk, száz kilométeren világbajnok lesz, de ez egyéni elismerés. A MASZ nem tud pluszforráshoz jutni ezen a téren, mert a szabadidős vagy extrém sportot nem támogatja a kormányzat.

Azt a javaslatot tettem az ultrafutó-bizottságnak az együttműködésre – s fel is csillant a tagok szeme –, hogy ha látunk olyan versenysorozatot, amely pluszt ad, például ha a sportolók a magyar történelemhez kapcsolódó útvonalat járnak be, akkor már nekünk is lesz erkölcsi alapunk és talán anyagi lehetőségünk is a segítségre. Megnézhetjük, hogyan lehet behozni támogatókat, hiszen nem is vitás, az ultra- és hegyifutás felfelé ívelő pályán mozog, rengetegen űzik, szeretik. A szponzori bevételeket jó marketingmunkával, brandépítéssel lehet növelni, ami nem a szövetség feladata, de tud benne segíteni. Amennyi támogatói pénzt behoz a bizottság, az az övé, annyit kérünk cserébe, hogy csúnyákat ne mondjon rólunk, kommunikáljon velünk, és tartsa be az alapszabályokat.”

Gyulai Miklós hozzátette, a szabadidős szakágak képviselői a magyar válogatott mezeket természetesen bármikor elvihetik a szövetségből, megkapják használatra. Úgy véli, fontos lenne, ha az ultrafutók emelnék a tagságuk létszámát, hogy az látható is legyen az információs rendszerben – üdvözítő lenne, ha egy-két éven belül megháromszorozódna a létszám, és csapatokban, csapatversenyben is gondolkoznának a tisztségviselők. Akár úgy is, hogy valamilyen módon betagozódnak az Ultrabalatonba, vagy valamelyik hasonló nagyszerű viadalba.

Gyulai Miklós (Fotó: Földi Imre)

Nem kérdés, az elnök is büszke azokra, akik jó eredményeket érnek el, az év végén a legjobb ultrafutókat is díjazni szokták, tehát nem mostohagyerekekként tekintenek rájuk. Ezt az is bizonyítja, hogy az ultrafutók, a terepfutók és a szeniorok is egy-egy millió forintból gazdálkodhatnak, ami már tárgyalási alapot jelent, és ha van megfelelő stratégia, elképzelés, amit letesznek a MASZ vezetőségének asztalára, kicsivel több is rendelkezésre állhat.

A szövetségben januárban esedékes a tisztújítás, ez az összes bizottságra is vonatkozik, a további együttműködés értelemszerűen azt követően körvonalazódhat.

Az ultratávok mellett a maratoni versenyek sem pályán zajlanak, optikailag úgy tűnik, a magyar versenyzők nem taposnak egymás sarkára az elitmezőnyben, kevesen vannak, akik akár csak megközelítik a nemzetközi szintet. Ezzel kapcsolatban is kíváncsiak voltunk az elnök véleményére.

„Összetett a kérdés. A versenyszervezés nem tartozik a MASZ tevékenységi körébe, ezt az elődeim nem feltétlenül kezelték jól – nagyjából harminc évvel ezelőtt kikerült a fennhatóságunk alól, és Kocsis Árpádék igyekszenek vonzóbbá tenni a maratoni viadalokat – felelte Gyulai Miklós. – A versenysportrésze már elszántság és edzés kérdése. Sokan felmérik, hogy ebben a kategóriában nem könnyű közel kerülni a világelithez. A kenyai, etióp és ugandai sportolók a kétórás limitet ostromolják, míg a mieinknek a 2:20-hoz is kemény munkát kell befektetniük. Csere Gáspár 2:17-es ideje a Spar Budapest maratonin már belépést ér a világ élvonalának előszobájába. Fontos lenne, hogy együtt tudjon edzeni nyolc-tíz jó képességű versenyző, s akkor talán előléphetne néhány Csere Gazsi-szintű futó. Mi ezt úgy tudjuk támogatni, hogy adott egyesülethez műhelytámogatás formájában juttatjuk el a pénzt – az már a klub dolga, mennyit költ a maratoni futójára. Ha Csere Gáspár eséllyel aspirál a tokiói részvételre, értelemszerűen mi is kiemelten fogjuk kezelni őt. A szakmai vezetőség pontosan látja, ha van olyan eredmény, amely kiindulásnak jó, ebben az esetben ösztönzi is a még jobb szereplést. Például Helebrandt Máté, aki hatodik lett a londoni vébén három éve, szépen felépítette magát Nyíregyházán, aztán a szövetség megadott neki minden segítséget az előrelépéshez.”

A haladási út tehát világosan meg van szabva minden tekintetben, rövidesen kiderül, rá tudnak-e lépni azok, akiket érint.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.