Barátai unszolására a Spartan Sprinttel kezdte, de gyorsan „elkapta a gépszíj”

Tar Bálint most először vett részt a Mátrabérc Trails rövidebb, 27 kilométeres távján, a Muzsla Trailen, ahol harmadik helyen végzett 2:39:48-as idővel. Nem volt neki ismeretlen a verseny, hiszen korábban már indult a hosszabb távon, ám idén úgy döntött, inkább a rövidebben próbálja ki magát.

„Úgy indultam, hogy nem voltam teljesen egészséges, ezért nem is voltak nagy elvárásaim – idézte fel Tar Bálint a Csupasportnak. – Arra gondoltam, hogy úgyis látom az elején, milyen a mezőny. Igazából mindig arra törekszem, hogy az első tízben legyek, nincsenek dobogós vágyaim, de amikor úgy érzem, hogy nem kell magam túlhajtanom ahhoz, hogy ott legyek az élbolyban, akkor az elején haladok. Egészen lassan indult meg a mezőny, az első néhány kilométeren még első voltam, ám utána kezdtek megelőzni. Mikor megtudtam, hogy harmadik vagyok, próbáltam tartani ezt a pozíciót, és sikerült is.”

Bálint futókarrierje akkor kezdődött, amikor a barátai unszolására 2018 januárjában benevezett az áprilisi Spartan Sprintre. Előtte egyáltalán nem futott, így felkészült, hogy le tudjon futni tíz kilométert.

„Mindenféle utánajárás és tudás nélkül vettem egy futócipőt, és elkezdtem futni, három, öt, majd tíz kilométereket, ekkor még telefonnal mértem a teljesítményemet. Aztán mikor indultam a Spartan Sprinten, annyira megtetszett, hogy jöhettek a hosszabb távok is. Közben próbáltam magam aszfalton is fejleszteni, végül még ugyanazon év szeptemberében lefutottam az első félmaratonimat a Wizzairen.”

A sportolót annyira magával ragadta a verseny hangulata, hogy „elkapta a gépszíj”, egyre többet és egyre hosszabbakat futott, és megpróbált magához képest minél jobban szerepelni a futóeseményeken. 2019-ben már egy hatórás versenyen indult, majd 2020-ban jött a Korinthosz 80, ami az eddigi leghosszabb megméretése volt.

„Még erre sem készültem annyira tudatosan, bár igyekeztem minél többet futni előtte, de például a frissítést nem gyakoroltam – összegezi tapasztalatait. – Nagyon érdekes élmény volt a verseny. A második felét már nehezebben éltem meg, lévén éjszaka, sötétben, fejlámpával futottunk, és eléggé egyedül éreztem magam. Végül korosztályos harmadik, összesítésben pedig a huszadik lettem, hét óra harminckilenc perccel értem be, amivel teljesen elégedett voltam. Szerettem volna indulni tavaly is, akkor végül csak a negyvenes távra mentem, de idén be vagyok nevezve a nyolcvanasra, megpróbálom újra.”

Bálint békéscsabai származású, jelenleg Budapesten, Zuglóban él, így leginkább az aszfaltos futást tudta gyakorolni a közvetlen környezetében, mégis a terepet kedveli jobban.

„A terep úgy jött, hogy amikor még a spartanoztam, indultam egy ultrán Lengyelországban, amiben háromezer-ötszáz méter szintkülönbség volt. Akkor gondoltam, hogy gyakorolnom kéne a terepfutást. Sajnos a mai napig elég keveset tudok terepre menni, de ha tehetem, csak emiatt elutazom edzeni. Mostanában a húsz és ötven kilométer közötti terepversenyek vonzanak a leginkább” – fogalmazott.

Bálint indult már többek közt a Bodri Trailen, az Ensport Vértes Terepmaraton, a Visegrád Trailen, a Bükki Kilátásokon, és a Vadrózsa 50 teljesítménytúrát is lefutotta. Csapatban is szokott versenyezni, részt vett az Ultrabalatonon és az UltrabalatonTrailen, viszont a Spartant végleg abbahagyta, aminek sajátos oka van.

„A miskolci Beasten egymás után háromszor kiugrott a vállam, amit ott, a verseny közben mindig saját magamnak visszapattintottam. Utána megnézettem orvossal, aki azt mondta, hogy ha még néhányszor kiugrik, meg kell műteni. De én azóta inkább kímélem, emiatt nem nagyon merem az akadályokat gyakorolni, és nem is nagyon szeretnék ilyen versenyen elindulni. Így maradt nekem a futás.”

A futás Bálint kedvenc kikapcsolódása, amit a hétköznapokban, a home office-ban végzet munkája mellett is mindig be tud iktatni. Igyekszik nem túlzásba esni, hogy a sport ne menjen a szeretteivel töltött idő rovására. Havonta egy versenyt iktat be általában, májusban jön a Borvidék Félmaraton, júniusban az UTH 54 kilométeres távja, júliusban az Ultra Tisza-tó csapatban, majd augusztusban a már említett Korinthosz 80.

„Szeretnék száz kilométeres távot teljesíteni, de nem tudom még, hogy aszfalton vagy terepen. Szívesen indulnék az UBTrailen egyéniben, aztán ha az meglesz, lehet, hogy még hosszabbra váltok, talán a Korinthosz százhatvan is szóba jöhet, de ezt még nehezen tudom elképzelni – tette hozzá. – Még van időm bőven, az ultra idősebb korban kezdődik. Talán szeretnék egyszer egy Ironmant is, de annak a felkészülése is rengeteg időt vesz igénybe, és ha családalapításban gondolkodom, nem tudom, hogyan férne bele a napjaimba. A cél most az, hogy a száz kilométer meglegyen.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.