Beda Szabolcs fárasztó, de kiemelkedő esztendőn van túl

A remek magyar ultrafutó idén nemcsak itthon, hanem nemzetközi versenyeken is kimagaslóan teljesített.

Elképesztő éve volt: győzött a hat- és a tizenkét órás, valamint a száz kilométeres országos bajnokságon, harmadik lett az Ultrabalatonon, később a Bács-Kiskun Ultrát és a negyvennyolc órás világbajnokságot nyerte meg, a jubileumi Szőlőskör ötven kilométeres távján is aranyérmet szerzett, majd a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán diadalmaskodott, végül a MyWay 160 kilométeres távján nyert. Még felsorolni is nehéz volt. Ez a legjobb éve?

Mondhatjuk, hogy igen – mondta Beda Szabolcs. – Ha megnézzük a megnyert címeket, kiemelkedő esztendő van mögöttem, ráadásul először lettem világbajnok.

A két nemzetközi verseny – az EMU hatnapos világkupa és a negyvennyolc órás világbajnokság – kiemelkedik a többi közül?

Egyértelműen. Korábban nem versenyeztem sokat nemzetközi szinten, tavaly volt az első világversenyem, akkor a huszonnégy órás Európa-bajnokságon a tizenkilencedik lettem, egyéni csúcsot futottam. Örültem annak az eredménynek, jól kijött a lépés, a legjobb magyar eredmény volt akkor. Ám közel sem voltam a dobogóhoz, nagyon erős a huszonnégy órás mezőnye, elég csak Aleksandr Sorokin nevét említeni. Tudtam, hogy az idei negyvennyolc órás világbajnokságon sokkal nagyobb esélyem lesz felkerülni a dobogóra, tavaly országos csúcsot futottam ebben a kategóriában, ami kétezerhuszonkettőben a legjobb nemzetközi eredményem volt. Reális cél volt az első háromban végezni, és sikerült győznöm. Ennek ellenére nem vagyok teljesen elégedett, ugyanis rosszabb eredményt értem el, mint a tavalyi országos bajnokságon, igaz, elég nehéz verseny volt. Az időjárás kaotikussá vált, volt eső, napsütés, szél, hideg és meleg is, ráadásul a mezőny is erős volt. Sokáig nem én vezettem, sőt, még a dobogón sem voltam, ám a vége taktikai játékká vált.

Ekkor már nem a kilométerek motiváltak, csak a győzelmet néztem.

Az EMU hatnapos világkupán hasonló volt a helyzet, sokkal jobb eredményt szerettem volna elérni, de volt néhány nehezítő tényező. Ez a verseny rendesen igénybe veszi az embert mind mentálisan, mind fizikailag. Bevallom őszintén, valamivel könnyebb versenyre számítottam, sok nehézség jött, gyomorprobléma, aztán egy vírus, amely ráment a torkomra, ráadásul elég meleg is volt. A végére nem érdekelt a kilométerszám, láttam, hogy nem lesz kiemelkedő eredmény, csak az volt a cél, hogy megnyerjem a versenyt. Jó tapasztalatszerzés volt a jövő évi balatonfüredi világbajnokságra.

Sokat kellett szenvedni ezekért a győzelmekért?

Mind az EMU hatnapos világkupa, mind a negyvennyolc órás világbajnokság szenvedős, hullámvölgyekkel teli volt. Mindkettőért meg kellett szenvedni, de persze abszolút megérte.

Az évet a Balatonfüredi UltraFutó Fesztiválon zárta, ahol „csak” második lett a tizenkét órás versenyen. Csalódott?

Egyáltalán nem. Pontosabban abszolútban lettem második, a Magyar Ultrafutó Liga szeniorbajnokságát a korosztályomban megnyertem. Egyrészt elfáradtam az év végére, sok versenyen vettem részt, másrészt nem úgy mentem oda, hogy mindenáron meg akarom nyerni. Inkább amolyan levezető versenynek szántam, igyekeztem lendületesen végigmenni, jól éreztem magam az eseményen. Sokáig nem is tudtam, hogy hányadik helyen haladok, lassabban kezdtem, majd szépen fokozatosan jöttem fel. Amikor a második helyre kerültem, megpróbáltam gyorsítani és utolérni Tóth Zoltánt, ám ellenfelem nagyon szépen ment, ő is gyorsított, amikor én, összeszedett volt a mozgása, egyáltalán nem tűnt fáradtnak. Elengedtem az első helyet, visszaváltottam könnyebb tempóra, nem volt elvárás magammal szemben, hogy mindenáron győzzek.

Szembetűnő, hogy sérülés nélkül telt az éve: kiemelten figyel erre?

Nyilván benne van, hogy jó a genetikám, de figyelek is a regenerációra. Futás után hengerezek és nyújtok, valamint rendszeresen járok masszőrhöz.

Mivel az utóbbi években sokat versenyeztem, a szervezetem már hozzászokott ehhez, szóval nem okoz problémát, ha, mondjuk, egymás utáni két hétvégén is hosszú versenyen veszek részt.

Nehéz lesz felülmúlnia ezt az évet, de mégis milyen esztendő vár önre?

A naptárat tekintve hasonló lesz, mint az idei, remélem, eredmény szempontjából is. A negyvennyolc órás és a hatnapos világbajnokság is Balatonfüreden lesz, minkét eseményen a győzelem a célom. Tudom, hogy lesznek kiváló futók és erős kihívók, de mindent megteszek azért, hogy aranyéremmel térjek haza. Továbbá a legtöbb hazai versenyen és országos bajnokságon is ott szeretnék lenni, és a lehető legjobban szerepelni.

Fotók: Váry Nilla

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.