Beda Szabolcs idei riválisa Bódis Tamás, Csécsei Zoltán és Erős Tibor lehet

Hazánk egyik legeredményesebb ultrafutója a jobb teljesítmény elérése mellett legnagyobb ellenfeleinek futásait is figyelemmel követi.

Igencsak mozgalmas, versenyekben és szép helyezésekben gazdag évet zárt Beda Szabolcs, az ELTE Sashegyi Gepárdok sportolója, aki számos megméretésen – többek között az UKKO Ultra Run 24 órán, az Ultra Lupa-tó 50 kilométeren, a 12 és a 48 órás ultrafutó országos bajnokságon – is győzött. Mindezt annak dacára, hogy 2021 eleje számos bizonytalanságot tartogatott.

„A koronavírus-járvány miatt nagyon nehéz volt terveznem kétezerhuszonegyre – kezdte visszatekintőjét a remek futó. – Az év elején még kijárási korlátozás volt érvényben, és még futóversenyeken sem indulhattunk. Ez alól csupán az országos bajnokságok jelentettek kivételt, ezért is tartottak belőlük ilyen sokat az óévben. Én is ezekre összpontosítottam, és teljesen elégedett vagyok az eredményeimmel.

A négy országos bajnokságról – a 12, 24 és 48 órásról, továbbá az 50 mérföldesről – összesen öt érmet sikerült elhoznom. Ebből négy arany – három egyéni és egy csapat –, egy pedig ezüst volt.

Nyáron újraindultak más versenyek is, így szinte minden hétvégén rajthoz álltam. Persze leginkább az ultratávokat választottam, így ideális körülmények között készülhettem az őszi futószezonra.”

 

Beda Szabolcs (balra) a tavalyi 24 órás országos bajnokságon

 

Nem csoda, hogy ezekkel az eredményekkel a tarsolyában összességében elégedetten tekint vissza 2021-re, bár sajnálja, hogy az 50 mérföldes országos bajnokságot nem sikerült megnyernie, a második helyen végzett.

Az év legszebb pillanatát a 12 órás ob-n élte át, amelyet megnyert, ráadásul 154 kilométeres teljesítményével ebben a versenyszámban minden idők harmadik legjobb magyar eredményét érte el.

Természetesen hű maradt önmagához, és az ünnepek alatt sem pihent. Bár karácsony és szilveszter között néhány napot dolgozott, illetve régóta halogatott magánügyeit intézte, a futásra is szakított időt.

„Jól haladok az alapozással, hétvégénként igyekszem minél több hosszú, negyven-ötven kilométeres edzést végigcsinálni. Rengeteget számítanak ugyanakkor a hétköznapi közös tréningek a Sashegyi Gepárdokkal, ezek meglehetősen ösztönzőek és remek hangulatúak.”

Bár még nem végleges a versenynaptár, idén is szeretne elindulni az országos bajnokságon, és persze már várja a kisebb edzőversenyeket is. Ami a nemzetközi eseményeket illeti, célja a szeptemberi olaszországi 24 órás Európa-bajnokság és természetesen az emlékezetes szereplés.

 

Egy újabb aranyéremmel

 

„A hazai versenyeken és az országos bajnokságokon szeretnék dobogón végezni, a nemzetközieken pedig minél jobb egyéni eredményt elérni, s ha lehet, csapatban is érmet szerezni. Ezenkívül szeretném túlszárnyalni tavalyi teljesítményemet a lefutott távban és az időeredményben is.”

Mutatóinak javítása mellett készül az ellenfelekre is. Bódis Tamást, Csécsei Zoltánt és Erős Tibort tartja legnagyobb riválisainak, akik közül Bódis és Csécsei az utóbbi években már többször is bizonyította, hogy a legjobb magyar ultrafutók elitjéhez tartoznak. Erős Tiborról úgy tartja, rendkívül sokat fejlődött, és ez az idén sem lesz másképpen. Rajtuk kívül persze más ellenfelekre is figyel, a rövidebb ultratávokon főként a fiatal tehetségekre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fogarasiné Veres Krisztina egyszer fejre állt, de megvédte címét az UTT-n
Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé
Az egykerekű és a kétkerekű után itt van az egy plusz két félkerekű bringa
Napfelkelte a Balaton közepén, aztán jöhet a félmaratoni a Káli-medencében
Hat nap futás éjszaka nélkül – Szilasi Viki kanadai csúcsot döntött

Videók

Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján
Szabadesés Rubik-kockával

Hegymászás

Öt-hatezres mászatlan hegyeket céloz meg a hegymászó-válogatott
Klein Dávid hat év után újra önálló expedíción, célja a Broad Peak megmászása
Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.