Beda Szabolcs nyert ötven kilométeren

Az idei 24 órás magyar ultrafutó-bajnokságon is első helyen végző sportember futott be elsőként a célba a hétvégén első alkalommal kiírt Ultra Lupa-tó futóverseny 50 kilométeres számában.

Július 16-án, pénteken 17 órakor rajtolt az Ultra Lupa-tó 50 kilométeres versenye, amelyet Beda Szabolcs nyert meg. Mint arról korábban írtunk, a több szempontból is nem mindennapi eseményt első alkalommal rendezték meg, és a visszajelzésekből ítélve nem utoljára. Az 50 kilométeres táv mellett 5, 10, 21 és 109 kilométeren is próbára tehették magukat az érdeklődők, nem akármilyen környezetben.

„Jó ideje terveztem, hogy elindulok az ötven kilométeres távon – mondta Beda Szabolcs, aki április 10-én a magyar 24 órás ultrafutó-bajnokságon is első lett. – Amikor tavasszal kiírták a versenyt, azonnal beneveztem, azaz ezúttal nem ad hoc döntést hoztam. Leginkább az fogott meg, hogy teljesen új és különleges kezdeményezés. Rendkívül vonzónak találtam, hogy az útvonal a Dunakanyar mentén halad, s mivel ezen a részen még soha nem futottam egyhuzamban, úgy döntöttem, nem hagyom ki a lehetőséget.”

Körülbelül 20 kilométerrel a rajt után Tahitótfaluból Vácra komppal vitték át a versenyzőket, akik így 10-15 percnyi pihenőhöz jutottak. A hajón a 109 kilométeres távon indulók egy része is ott volt, így rövid idő alatt igazi bulihangulat kerekedett. A kitűnő sportoló hozzátette, ez a viadal tökéletesen illett júliusi felkészülésébe és versenyprogramjába, ezért elsősorban edzőversenyként tekintett rá. Ennek tükrében önmagáért beszél kitűnő, 3:21:54 órás ideje.

„Négy perc tíz–tizenöt másodperc körüli ezreket futottam, ami alapvetően nem rossz, főként úgy, hogy a verseny napján rendkívül fülledt meleg volt – idézte fel a viadalt Beda Szabolcs. – Előző este rengeteg eső esett, sőt óriási vihar csapott le, így végig nagy páratartalomban kellett futniuk a résztvevőknek, és a harminc fokos meleg mindenki helyzetét megnehezítette. Futottam már ennél sokkal jobb időt is, az egyéni csúcsom ezen a távon három óra hét perc, de ezt hűvös időben értem el. Ezúttal nem futottam ki magam, a meleg miatt ugyanis nem erőltettem a gyorsabb tempót. Jó kis futóedzés volt.”

A sportember legközelebb hétvégén áll rajthoz a tési szélmalmoknál megrendezendő Don Quijote Ultra & Run 80 kilométeres távján, amelynek nehézsége, hogy az indulóknak – akiknek jelentős szintkülönbséggel is meg kell birkózniuk – részben aszfalton, részben terepen kell futniuk. Ami pedig az időjárást illeti, a versenyzők legnagyobb ellenfele ezúttal nem a fülledt, párás meleg, hanem a 37 fokos kánikula lesz.

„Nekem nem jelent problémát a meleg, sőt kifejezetten örülök neki, mert jól bírom. Másokkal ellentétben nem befolyásolja a teljesítményemet, úgyhogy ennyi előnyöm lesz a többiekkel szemben” – tekintett előre Beda.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.