Cigi és elhízás után korunk talán legjobb ultrafutójának hihetetlen rekordja

Kajakozóból és krupiéból sok-sok ital és cigaretta után a litván Aleksandr Sorokin kiemelkedő eredményeivel hívta fel magára a figyelmet.

Senki teljesítményét sem becsüljük le, de a 40 éves litván Aleksandr Sorokin talán napjaink legnagyobb ultrafutója. Nehéz nem kiemelni azt a sportolót, aki 309.4 kilométert megtéve 2021 augusztusában egy lengyel ultrán megdöntötte a 24 órás futás megdönthetetlennek hitt, a legendás Janisz Kurosz által felállított világcsúcsát. A korábbi, Adelaide-ben elért 303.506 km-es rekordról mindent elmond, hogy 1997 óta élt, és a legtöbben a közelébe sem tudtak kerülni.

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

Sorokin eredménye nem egyszeri kiugró produkció, hiszen korábban 100 mérföldön és a 12 óráson állított fel csúcsot, míg egy 2022. januári izraeli eseményen ismét átadta a múltnak mind a két műfaj rekordját. Eredményei közül kiemelendő még, hogy 2017-ben kiváló, 22:04:04-es teljesítménnyel megnyerte a Spartathlont.

Adta hát magát az ötlet, hogy megkeressük a kitűnő sportolót, aki roppant készséges volt. Csupán az angoltudása miatt szabadkozott, ám a modern kor vívmányainak köszönhetően áthidaltuk a nyelvi különbségeket, így megosztotta velünk a korábban megjelent interjúk alapján kirajzolódó, érdekes életútját.

Gyermekkorában nem sok jel mutatott arra, hogy valaha az ultrafutásban alkot nagyot. Édesapja kajakedző, jelenleg is a litván válogatott mellett tevékenykedik, így vele kezdett el dolgozni az érthető módon a gyorsasági kajakba belekóstoló fiatal.

„Az eredményeim nem voltak rosszak, még ifjúsági világbajnokságon is jártam” – mondta el nekünk, ám 24 éves korában egy sérülés közbeszólt, így letette a lapátot.

Ezt követően a sportot tekintve meglehetősen elvesztegetett évek következtek.

„Rengeteg sört ittam, sokat cigiztem, mozgásnak legfeljebb a séta számított” – vallotta be, majd hozzátette, 32 éves korában, 100 kilósan jött el a pillanat, amikor azt mondta magának: ez így nem mehet tovább, muszáj változtatnia.

Azért döntött a futás mellett, amiért sokan mások: ez a legegyszerűbb módszer a fogyáshoz, hiszen csak egy futócipő kell hozzá, és máris indulhatsz. Aztán amikor alig néhány hónapnyi felkészüléssel a háta mögött befejezte az első félmaratoniját, azt érezte, hogy ennyi nem elég, többet akar, szóval kapóra jött egy 100 km-es verseny. Megsüvegelendő, hogy kezdőként nem csupán elindult rajta, hanem be is fejezte.

„Bizonyos szempontból szörnyű volt, mert fájt mindenem, de közben boldoggá tett, hogy sikerült célba érnem. Akkor is azt éreztem, mint a félmaratoni után: ennyi nem elég.”

Egyrészt felszabadítóan hatott rá a futás, másrészt fokozatosan felismerte, hogy jól teljesít, és még jobb eredményeket érhet el. Meghatározó visszajelzés volt, amikor bronzérmet szerzett a 2018-as 24 órás Európa-bajnokságon.

„Rengeteg motivációt adott, hogy még többet fussak, még keményebben eddzek. Persze kezdetben a futás csak hobbinak számított a munka mellett, tudtam, hogy ebből nem lehet megélni – így Sorokin, aki elmesélte, 15 éven keresztül dealerként dolgozott egy kaszinóban, osztott black jacknél és pókernél, pörgetett a rulettasztalnál. – Ez volt életem első és remélhetőleg nem az utolsó munkája. Később is szeretnék ezzel foglalkozni.”

A teljes cikket elolvashatja a Futás 2022 magazinunkban, a 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.