Csere Gáspár: Minden adva van a jó időeredményhez Amszterdamban

A vasárnapi hollandiai versenyen ismét egyéni rekordra törő olimpikon maratonistánk portálunknak elmondta, hogyan vélekedik a magyar bajnokság Frankfurtba telepítéséről.

Tavaly 2:14:34-es időeredményt ért el Amszterdamban, egyéni csúcsot futott. Készül esetleg a megjavítására?
Mindenképpen, a maratoni futó szinte mindig úgy áll oda a rajthoz, hogy szeretne egyéni csúcsot dönteni, mert nem olyan sűrűn indul nagy versenyen – jelentette ki a Csupasport érdeklődésére Csere Gáspár, aki tavaly 26. lett Amszterdamban. – Napirenden van tehát most is a javítás, a tavasszal betegség miatt hosszabb időn át nem tudtam versenyezni, úgyhogy felgyülemlett bennem a bizonyítási vágy. Az augusztusi Európa-bajnokságon egész jól futottam, de ott nem az időeredmény volt az elsődleges.

Az amszterdami esetleg a kedvenc versenye is lett?
Azt azért nem mondanám, de elöl helyezkedik el a listámon, szeretek ide járni, az idei már a harmadik alkalom. Általában jó a szervezés, a pálya, hűvösebb az idő, vagyis minden adva van a jó időeredményhez, kíváncsian várom, mire leszek képes! Berlint is szeretem, de idén kicsit közel volt az Eb-hez, és az utóbbi években egyre melegebb van ott szeptemberben. Jobban szeretem a hűvös, október közepi időjárást.

Milyen időjárásra számíthat vasárnap?
Ahogy nézem, nagyjából tizenkét-tizennégy fok lesz a verseny alatt, ami optimális. Bár kicsivel lehetne hűvösebb, ez még bőven jó, a melegtől nem kell tartani.

Kik lesznek a legnagyobb nevek a mezőnyben?
Az afrikaiak közül jó néhány 2:04-2:05-ös futó indul, de igazi sztár, húzónév nincs a mezőnyben. Simán lehet ugyanakkor meglepetés, tavaly is nagyon jó időt, pályacsúcsot ért el a győztes, a világbajnok Tamirat Tola. Az öt-tíz legnagyobb klasszis nem szokott versenyezni Amszterdamban, de gyakran születik 2:04-2:05 körüli erős eredmény. A női mezőnyben indul Szabó Nóra és Erdélyi Zsófia is, ugyancsak mi hárman képviseltük a magyar színeket az Európa-bajnokságon. Az Eurosport közvetíti a versenyt, tehát otthon is lehet majd követni.

Azt lehet előre sejteni, kik azok, akikkel egy bolyban futhatja majd le a távot?
Igen. A verseny egyúttal holland bajnokság is lesz, tehát néhány hollanddal társulhatok, illetve beszéltem egy belga sráccal, akivel össze fogunk dolgozni. Aztán indul még egy szomáliai futó és néhány másik belga, akik szóba jöhetnek – nem olyan sűrű a mezőny, de bármi lehet.

Mi a véleménye arról, hogy a magyar maratoni bajnokságot Frankfurtban rendezik?
Eléggé ambivalensek az érzéseim, mert egyébként nekünk, válogatottaknak ideális lehetne, hogy jó versenyen jó időt fussunk és világranglistapontokat gyűjtsünk, ami segítheti a kvalifikációt a budapesti vébére. Azonban azzal, hogy kevesebb mint egy hónappal az esemény előtt jelentették be, hogy ez lesz a magyar bajnokság, nem tudtunk mit kezdeni, hiszen már lefixáltuk a maratoni versenyeinket.

A nagy tömegversenyeken indulás három-négy hónapos szervezést és felkészülést igényel, vagyis a szövetség részéről szakmailag kifogásolható döntés volt ez, szomorú vagyok miatta, remélem, a következő években jobban és időben megszervezik az ob-t. A külföldi helyszín az amatőröknek nem kedvező, sokan nem mennének el amiatt, mert ráfizetnek az utazásra.

Nekünk jó az irány, Magyarországon nem sűrű az ob mezőnye, emiatt nehéz jó időt futni – vagyis a kitelepítés egy közeli európai városba nem rossz ötlet. Igaz, Frankfurt kicsit messze van, a környező országokat tekintve Pozsony, Bécs vagy Ljubljana jöhetne szóba, de tényleg időben tudnunk kell róla. Ha jövőre tavasszal rendezik az országos bajnokságot, az lenne a reális, ha karácsony környékén megszületne a kiírása.

Mik a tervei még erre az évre?
Két hét múlva lesz a frankfurti verseny, nevezek rá, és meglátom, milyen állapotban leszek. Ha lesz elég erőm és motivációm, megpróbálok elindulni rajta, utána viszont pihenő és alapozás következik, de lehet, még egy-két kisebb versenyt beiktatok a naptáramba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Akadályfutás – télen akár mínusz tíz fokban is
Peák Barnabás: Rossz volt az idei év, jövőre remélem szerencsésebb leszek
Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.