Egy futó fájdalmas története: öngyilkossági gondolatok béklyójában

A 28 éves élsportoló, Hayley Carruthers pokoli utat járt be, miután a magára helyezett nyomás, a problémák palástolása nyomán súlyos fizikai és mentális bajok uralkodtak el rajta. A története azonban azt is mutatja, van kiút, immár a Nemzetközösségi Játékokra készül.

Amikor a futás, a sikerekre törekvés a mélybe taszít, aztán megfelelő segítséggel a sport újra boldoggá tesz – röviden és talányosan így foglalhatnánk össze Hayley Carruthers az Athletics Weekly által bemutatott, egészen sötét epizódokat sem nélkülöző történetét.

Sokan emlékeznek még talán az esetre, amikor az atléta összeesett a 2019-es londoni maratonin, és szó szerint át kellett kúsznia a célvonalon – ahogy akkor fogalmazott, egyszerűen nem tudta felemelni a lábait. Egy évvel korábban, a torontói maratonin még remekelt, 2:36:48-cal a 11. helyen zárt, és Londonban is a legjobbjával, 2:33:59-cel 18. lett, ám az ottani események után lejtmenetbe kapcsolt az élete.

Azonban nehezen ismerte fel, s még nehezebben ismerte el, így az érzelmek elpalástolása önmaga bántásához és öngyilkossági gondolatokhoz vezetett. Sztoriját maga Carruthers mesélte el a lapnak, ami annak is köszönhető, hogy 2021 áprilisában végül belátta, szakember segítségére van szüksége.

Az említett 2019-es londoni maratoni után kezdődtek a problémák, hiszen hiába szeretett volna nagyon gyors futó lenni, az az ember lett, aki elesett a célvonalnál. Mindenáron élsportoló akart lenni, csakhogy nem tudta megteremteni az egyensúlyt az életében, és az áldatlan állapot felemésztette.

„Úgy éreztem, mivel van tehetségem, használnom kell. Muszáj így tennem, hogy büszke legyen rám a családom, ellenkező esetben nem fognak szeretni. Azt is gondoltam, hogy a barátaim csak azért szeretnek, mert jó vagyok a sportban – persze ez a kép csak az én fejemben létezett” – mondta.

Aztán a magára helyezett nagy nyomás miatt nem teljesített jól, és odáig jutott, hogy reggelente alig bírt felkelni. Nem részletezte, hogyan, de önkárosítást is elkövetett, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták, és bár érezte, hogy ez így nem jó, nem látta a kiutat. Idővel még az sem tette elégedetté vagy boldoggá, ha jól ment neki a futás, és egyéni csúcsokat ért el.

A 2019-es frankfurti maratonin sérülések, fájdalmak és a mentális állapota miatt sem kellett volna indulnia (a verseny előtti éjszaka hisztérikusan zokogott), ám képviselni szerette volna a hazáját. Fel is adta, viszont a hullámvasutazást jól jellemzi, hogy még abban az évben, decemberben egyéni csúcsot futott a valenciai maratonin (2:32:43).

Mondjuk ebben sem volt sok köszönet, a verseny közben is vegyes érzések kerítették hatalmukba, attól is megrettent, hogy jól megy neki, és esetleg olimpiai kvalifikációt érő idővel ér célba. Annyira kikészült, hogy 41 fokos láz öntötte el, jégfürdőt kellett vennie.

A koronavírus-járvány okozta versenyhalasztások még inkább megviselték, mert légüres térben találta magát: hogyan bizonyítsa a teljesítményével, hogy értékes? Megszállottként edzett, aminek persze sérülés lett a vége, ám összességében továbbra is mindent megtett, hogy eltitkolja a problémákat, még a párja vagy a családtagjai előtt is.

Hayley Carruthers RED-S szindrómában, relatív energiahiányban szenvedett, elmaradt a menstruációja, a stressz, a szorongás, a depresszió, a túledzés és az alultápláltság nagy károkat okozott. „Nem engedtem meg magamnak, hogy olyan ételeket egyek, amelyeket szeretek, mert nem éreztem magamat méltónak rá.” Folyamatosan önmagát ostorozta, félt mindentől és mindenkitől.

Az orvosi csapat elszállítja a mozdulni képtelen sportolónőt a 2019-es londoni maratoni után

A 2021-es év aztán végre változásokat hozott. Fáradásos töréssel kezdődött az új út, ami annyira ráijesztett, hogy elhatározta, változtatnia kell. Őszintén beszélt a szüleivel, endokrinológus, fizio- és mentálhigiénés terapeuta segítségét vette igénybe, és végre úgy érezte: nincs egyedül.

Hosszú és keserves munkával sikerült kitörnie az ördögi körből, és újra élvezi a futást. Immár azért sportol, mert kíváncsi rá, mit tud kihozni magából, nem azért, mert ez határozza meg őt. Szeretne szerepelni az idei birminghami Nemzetközösségi Játékokon, és bár kissé ijesztő a cél, reméli, készen áll az elérésére.

Mint Hayley Carruthers mondja, fájó látni, hogy mennyi fiatal lány esik az övéhez hasonló csapdába, és sajnos csak annak lehet segíteni, aki hagyja. Mi tesszük hozzá, a története talán sokakat biztat arra, hogy merjenek segítséget kérni, és tudjanak változtatni.

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.