Egy nap és egy fagyos éjszaka a fal körül

Egy Németországban élő amerikai futó, Katherine Welch azzal lepte meg magát a születésnapján, hogy az 1989 novemberében lebontott berlini fal vonalán futott, végül fél óra híján kerek egy napig gyűrte a kilométereket – segítők nélkül.

Noha néhány hét már eltelt a sikeres kísérlet óta, ne feledkezzünk el a Németországban élő amerikai ultrafutó, Katherine Welch produkciójáról, aki 184 km-t tett meg az egykori berlini fal vonalán haladva.

A kihívás ötlete nem egyedi, hiszen az egykor 155 km-es határ mentén egy száz mérföldes versenyt is rendeznek, ám egyedül még senki sem futotta le, így értelemszerűen Welch 23 órás és 30 perces eredménye a legjobbnak is tekinthető.

Ahogyan a fastestknowntime.com nevű honlapon olvasható, a korábban Thaiföldön is élő, orvosként dolgozó nő sokszor ünnepli a születésnapját futással, amely a fizikai állapotától és a sérüléseitől függően lehet egy maratoni vagy akár csak 45 percnyi futás. Ezúttal a száz mérföldet választotta, és mert a berlini fal útvonala nagyjából ennyi, március 5-én nekiindult.

Hónapokig erre a futásra készült, és nem csak az edzésekkel. Úgy fogta fel a projektet, hogy jobban megismerheti Berlin történetét, és szerette volna elérni a leggyorsabb ismert időt (Fastest Known Time – FKT).

Ráadásul kísérők nélkül vágott bele a kalandba, így aztán senki sem volt, aki egy-egy ponton frissítőkkel szolgált volna, ugyanakkor az ilyen típusú futásoknál még belefér, hogy útközben például vizet vagy ételt vásároljon.

Erre egyébként nem sok lehetőséget hagyott magának, mert péntek délután ötkor indult el. Úgy fogalmazott, igazából nem sok olyasmi történt az úton, amit érdemes lett volna feljegyezni – igaz, az némileg kilógott a sorból, amikor egy idegen megszólította, és drogot kínált neki…

Egyszer rossz irányba futott, így néhány kilométerrel eltért az útvonaltól, amely így hosszabb is lett, illetve a meglehetősen hideg éjszakán megfagyott a vize és néhány energiaszelete.

„Nagyon fáztam, fáradt voltam és egy kicsit csalódott, amiért nem haladok olyan gyorsan, ahogy elterveztem, de nem volt igazi okom megállni, és nem is akartam feladni. Csak be akartam fejezni” – emelte ki a Canadian Running Magazine a beszámolójából.

A 23:30-cal meg is lepte magát, mert 24 és fél–25 órára számított, de hát a születésnaphoz ajándék is dukál. Az útvonal részleteit itt találja meg, a futásról pedig az alábbi vágott videót készítették:

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.