Eliud Kipchoge leiskolázta a mezőnyt

A kenyai világcsúcstartó az olimpia férfi maratoni versenyének utolsó több mint tíz kilométerén teljesen egyedül futott, és simán győzött – a másik két dobogós hely megszerzéséért ugyanakkor nagy csata folyt.

Hatalmas etióp betlivel, Kipchoge-parádéval és nagyon furcsa érmes befutóval zárultak az olimpia atlétikai versenyei, egyben a férfi maratoni táv erőpróbája.

A körülmények, hasonlóan a női viadalhoz, nagyon nehezek voltak, ráadásul az urak egy órával később, helyi idő szerint reggel hétkor vágtak bele a több mint 42 kilométer teljesítésébe a párás melegben.

Az első meglepetés alig kilenc kilométer megtételénél érte a mezőnyt és a nézőket: az egyik legnagyobb éremesélyes, a tavalyi londoni maratonit megnyerő Shura Kitata a combját fogva kiszállt a versenyből. Látszott, hogy az etiópok az élboly közepén helyezkedtek, szenvedtek, ennek folyományaként fél táv után nem sokkal Sisay Lemma is feladta a küzdelmet, majd követte őt Lelisa Desisa is – a világ valaha elért második legjobb eredményével rendelkező Kenenisa Bekelét nem nevezték.

A kenyaiak megúszták egy vezéráldozattal, Amos Kipruto kényszerült idő előtt befejezni a versenyt, amelyet 76-an tudtak teljesíteni a 106 indulóból.

A világcsúcstartó (hivatalos és nem hivatalos egyaránt, rajta kívül soha senki sem futotta le két órán belül a maratoni távot, neki külső segítséggel összejött két éve Bécsben) címvédő, Eliud Kipchoge végig elől futott, mutatta magát, aztán egyszer csak úgy döntött kenyai honfitársaival, Lawrence Cheronóval és Kiprutóval, hogy megrántják a sort.

Egyre kevesebben bírták velük tartani a lépést, aztán nagyjából 30 kilométer megtétele után teljesen egyedül maradt a negyedik olimpiai érmét megszerző Kipchoge, aki légies könnyedséggel versenyezve hagyott maga mögött mindenkit, és látszólag megerőltetés nélkül lépett az etióp Abebe Bikila és a keletnémet Waldemar Cierpinski nyomdokaiba, akik hozzá hasonlóan két olimpiai maratonit nyertek meg egymás után.

Kipchoge elképesztő fölénnyel, 1 perc húsz másodperces különbséggel győzött (ideje 2:08:38), bizonyítva, hogy a tavaly októberi londoni maratonin elért nyolcadik helyezése csupán botlás volt. Izgalmasra sikeredett viszont a dobogó további fokaiért zajló harc, amelyből először a spanyol Ayad Lamdassem szállt ki.

Hárman maradtak, egyértelműen a holland Abdi Nageeye volt a legerősebb közülük, aki, miközben a cél felé tartott, hevesen integetett az utolsó három kilométeren begörcsölő belga Bashir Abdinak, hogy menjen utána – a két sportoló egyaránt Szomáliában született, edzőpartnerek is…

Nageeye lett a második, Abdi meg nagy szenvedések árán maga mögött hagyta a két rivális összejátszása miatt kissé kedveszegett és összetört Cheronót, s bejött harmadiknak.

„Azt hiszem, nyomot hagyok azzal, hogy egymás után másodszor is megnyertem az olimpia maratoni versenyét – mondta a célba érkezés után a 36 éves Kipchoge, aki úgy nézett ki, mintha még hosszú kilométereken át tudna magas tempóban futni, ha éppen arra lenne szükség. – Remélem, hogy ezzel segítek inspirálni a következő generációt. Sokat jelent, hogy végül megrendezték a tokiói játékokat, bizonyítja, hogy mindig van remény, és jó úton haladunk a normális élet felé. Ez az olimpia értelme! Örülök, hogy a címvédésemmel megmutathatom az utánam érkezőknek, hogy ha tisztelik a sportot és fegyelmezettek, teljesíthetik a céljukat.”

Fotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.