Eliud Kipchoge leiskolázta a mezőnyt

A kenyai világcsúcstartó az olimpia férfi maratoni versenyének utolsó több mint tíz kilométerén teljesen egyedül futott, és simán győzött – a másik két dobogós hely megszerzéséért ugyanakkor nagy csata folyt.

Hatalmas etióp betlivel, Kipchoge-parádéval és nagyon furcsa érmes befutóval zárultak az olimpia atlétikai versenyei, egyben a férfi maratoni táv erőpróbája.

A körülmények, hasonlóan a női viadalhoz, nagyon nehezek voltak, ráadásul az urak egy órával később, helyi idő szerint reggel hétkor vágtak bele a több mint 42 kilométer teljesítésébe a párás melegben.

Az első meglepetés alig kilenc kilométer megtételénél érte a mezőnyt és a nézőket: az egyik legnagyobb éremesélyes, a tavalyi londoni maratonit megnyerő Shura Kitata a combját fogva kiszállt a versenyből. Látszott, hogy az etiópok az élboly közepén helyezkedtek, szenvedtek, ennek folyományaként fél táv után nem sokkal Sisay Lemma is feladta a küzdelmet, majd követte őt Lelisa Desisa is – a világ valaha elért második legjobb eredményével rendelkező Kenenisa Bekelét nem nevezték.

A kenyaiak megúszták egy vezéráldozattal, Amos Kipruto kényszerült idő előtt befejezni a versenyt, amelyet 76-an tudtak teljesíteni a 106 indulóból.

A világcsúcstartó (hivatalos és nem hivatalos egyaránt, rajta kívül soha senki sem futotta le két órán belül a maratoni távot, neki külső segítséggel összejött két éve Bécsben) címvédő, Eliud Kipchoge végig elől futott, mutatta magát, aztán egyszer csak úgy döntött kenyai honfitársaival, Lawrence Cheronóval és Kiprutóval, hogy megrántják a sort.

Egyre kevesebben bírták velük tartani a lépést, aztán nagyjából 30 kilométer megtétele után teljesen egyedül maradt a negyedik olimpiai érmét megszerző Kipchoge, aki légies könnyedséggel versenyezve hagyott maga mögött mindenkit, és látszólag megerőltetés nélkül lépett az etióp Abebe Bikila és a keletnémet Waldemar Cierpinski nyomdokaiba, akik hozzá hasonlóan két olimpiai maratonit nyertek meg egymás után.

Kipchoge elképesztő fölénnyel, 1 perc húsz másodperces különbséggel győzött (ideje 2:08:38), bizonyítva, hogy a tavaly októberi londoni maratonin elért nyolcadik helyezése csupán botlás volt. Izgalmasra sikeredett viszont a dobogó további fokaiért zajló harc, amelyből először a spanyol Ayad Lamdassem szállt ki.

Hárman maradtak, egyértelműen a holland Abdi Nageeye volt a legerősebb közülük, aki, miközben a cél felé tartott, hevesen integetett az utolsó három kilométeren begörcsölő belga Bashir Abdinak, hogy menjen utána – a két sportoló egyaránt Szomáliában született, edzőpartnerek is…

Nageeye lett a második, Abdi meg nagy szenvedések árán maga mögött hagyta a két rivális összejátszása miatt kissé kedveszegett és összetört Cheronót, s bejött harmadiknak.

„Azt hiszem, nyomot hagyok azzal, hogy egymás után másodszor is megnyertem az olimpia maratoni versenyét – mondta a célba érkezés után a 36 éves Kipchoge, aki úgy nézett ki, mintha még hosszú kilométereken át tudna magas tempóban futni, ha éppen arra lenne szükség. – Remélem, hogy ezzel segítek inspirálni a következő generációt. Sokat jelent, hogy végül megrendezték a tokiói játékokat, bizonyítja, hogy mindig van remény, és jó úton haladunk a normális élet felé. Ez az olimpia értelme! Örülök, hogy a címvédésemmel megmutathatom az utánam érkezőknek, hogy ha tisztelik a sportot és fegyelmezettek, teljesíthetik a céljukat.”

Fotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mecser Lajos havonta 1500 kilométernyi futással alapozta meg sikereit
Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.