Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör

Segesdi Lilla, a Runion 32 kilométeres futóversenyének ezüstérmese már az ultratávok felé kacsingat, mert amióta edzővel dolgozik, érzi, több van benne.

Segesdi Lilla gyerekként több sportágat kipróbált, majd lázadó kamaszévei után, az érettségi környékén vált rendszeressé életében a futás. Ekkor még a maga örömére vágott bele, hiszen neki is, mint minden fiatal lánynak, az volt a célja, hogy fitt és karcsú legyen.

„A mai napig a Runkeeperbe szoktam rögzíteni a futásaimat, az első bejegyzésem egy két és fél kilométeres kör volt. Elég gyorsan fejlődtem, hamar lett belőle öt, majd tíz kilométer, és a heti rendszeres futás szépen beépült az életembe.

Boldoggá tett, hogy futhatok, jó érzés volt, és önbizalmat adott. Ennek tíz éve már” – meséli a kezdetekről.

Első versenyére, a Keszthelyi Kilométerekre jóval később, 2018-ban került sor. Itt tíz kilométert tett meg, majd rá egy hétre a Polar Kenese Futamon találta magát, ahol már félmaratont teljesített.

„Az első félmaratonomat 2:00:12-es idővel futottam le. Ha tizenhárom másodperccel előbb érek be, két óra alatt meglett volna, de korosztályomban így is a harmadik nő lettem – igaz, ezt nem díjazták külön. Ezután elkapott a flow, amelyik verseny szimpatikus volt, arra el is mentem, és elkezdtem gyűjtögetni az érmeket” – mondta.

A félmaratoni táv nagyon bejött Lillának, ám ott motoszkált a fejében a maraton gondolata is, de ezt sokáig halogatta. Tavaly tört meg a jég, akkor érezte úgy, hogy nincs mire várni, és benevezett a Spar Maratonra. Alapos felkészülés előzte meg a versenyt, a frissítésre is külön figyelmet fordított.

„Rengeteg energiát fektettem a felkészülésbe, úgy álltam rajthoz, hogy bármi lesz, végig fogok menni, és tényleg így történt. Nem volt fal, csicseregtek a madarak, sütött a nap, jó volt a zene, vitt magával a lendület. Amikor beértem a célba, csak annyit mondtam, hogy akkor igyunk egy sört!” – emlékezett vissza nevetve.

Lilla március 18-án, a Runion által szervezett Komondor 64 verseny 32 kilométeres Puli-futamán szerzett ezüstérmet. Az indulók több táv közül választhattak a viszonylag nagy létszámú, de családias hangulatú eseményen.

Vászolyról futottak le Balatonudvariba, majd át a bicikliúton Balatonfüredig, ott volt a táv fordulópontja. Ahogy közeledett Füred felé, már számított rá, hogy találkozni fog azokkal, akik fordulnak.

„Megdöbbentem, amikor csak egy páros, Csécsei Zoltán és Hajba Zsófia jöttek velem szembe; csak ekkor realizáltam, hogy harmadik vagyok, egyben a második nő. Stabil öt tizenöt-öt húszas kilométerekkel haladtam, még a hosszú, öt kilométeres emelkedőt is szépen meg tudtam futni a végén. Nem beestem a célba, hanem jókedvűen besétáltam. Óriási boldogság volt” – fogalmazott Segesdi Lilla.

Január elején is volt már egy runionos sikere Lillának, a tótvázsonyi Morzsa Party 17 kilométeres távján lett második. Ráadásul élete legjobb eredményét futotta, öt perc alatti átlagokkal, úgy, hogy a dimbes-dombos vidéknek köszönhetően felfelé is sokat haladtak.

Ott fogalmazódott meg benne, hogy többet is ki tudna magából hozni, de ehhez kell valaki, aki vezeti és irányítja. Így elkezdett dolgozni Evetovics-Balla Hajnalka edzővel, akivel megtalálták a közös hangot, és a mostani verseny felkészülésében is sokat segített neki.

Lilla következő megméretése az NN City Run félmaratoni távja lesz, de van egy fő célja is erre az évre: belekóstolna az ultrák világába, és az Ultra Tisza-tó rövidebb, 65 kilométeres távját szeretné teljesíteni.

„Úgy döntöttem, ha a maratonom ennyire jó volt, ennél több is menni fog. Hanka javasolta, először nyissak egy kisebb ultrával, ne rögtön egy száz pluszosba vágjak bele; kóstoljam meg, nézzem meg, hogy mennyire vagyunk egymásnak valók.

Az is lehet, hogy rájövök, nem vagyok ultrás alkat. Ez a verseny tűnt a leginkább olyannak, amire van idő felkészülni, és távolságban is megfelelő” – tette hozzá.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Három esőnappal és féláras atlétikai vb-belépőkkel vár az idei Balaton-átevezés
Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Ibra a futballtól elbúcsúzott, de a tékvandó és a kidolgozott felsőtest marad
Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.