Első terepultráján rögtön körrekordot döntött

Spisák Emil 13 óra 10 perc alatt teljesítette a privát Hegyestű Ultrabalaton Trail 115 kilométeres távját, ami rekord.

Ebben az évben privátban teljesítette már az Ultrabalatont és az Ultra Lupa-tó távját, most pedig a Hegyestű Ultrabalaton Trailt. Szép sorozat.

Nem volt tudatos, szépen sorban véletlenszerűen jöttek egymás után ezek a futások – mondta Spisák Emil, aki 13 óra 10 perc alatt ért célba a privát Hegyestű Ultrabalaton Trail 115 kilométeres távján, amivel körrekordot döntött. – Az év elején beszéltem a szervezőkkel a privát Hegyestű Ultrabalton Trail teljesítéséről, akik nagyon jó fejek voltak, és abban maradtunk, hogy megadjuk az esélyt másoknak, ha lesz üresedés, szólnak, mert szívesen megpróbálnám. A július közepi időpontra nem volt jelentkező, így éltem a lehetőséggel.

Bevallom, büszke vagyok rá, hogy ebben az évben három nagy privát futásom is volt, ám abszolút nincs benne tudatosság.

Jöhet a negyedik nagy privát, az Ultra Tisza-tó?

Most már jó lenne azt is teljesíteni, majd érdeklődöm, mikor lenne rá esélyem. Ha lesz még idén év végén szabad hely, előfordulhat, hogy megcsinálom, ám ha jövőre lesz lehetőségem, az sem probléma.

Ahhoz képest, hogy ez volt az első terepultrája, körrekordot döntött.

Abszolút nem foglalkoztam a körrekorddal, nem is tudtam, mennyi. Mivel nem vagyok terepfutó, a rajt előtt elolvastam a beszámolókat – köztük a korábbi rekorderét, Takács Krisztián „Csipiét” is –, hátha tudok belőlük tanulni. Az aszfaltos futásban otthon vagyok, de mivel ez volt az első terepultrám, így e téren nem vagyok képben. Csupán ki akartam próbálni magam ilyen körülmények között, az időeredmény sokadlagos volt. Mivel az órámon a térképet figyeltem, így nem is követtem az időmet, nem tudtam, hogy mennyinél járok, csak örültem, hogy haladok.

Amikor beértem a célba, a feleségem és a lányom mondta, hogy megvan a körrekord. Hatalmas meglepetés volt.

Milyen volt a futás?

Elképesztően élveztem. Próbáltam úgy futni, ahogy előre elterveztem, ahol jelentősebb emelkedő volt, ott tempósan gyalogoltam, ahol lehetett haladni, ott csapattam neki. Nem görcsöltem rá, végig fantasztikusan éreztem magam, sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. Való igaz, rövidebb távokat futottam már terepen, de ultratávot ennyi szinttel, emelkedővel és lejtővel még nem. Ennek ellenére minden úgy ment, ahogy előre elterveztem. Tudtam, hogy lesznek olyan részek, ahol gyalogolni kell, de a lejtőn lefelé futástól valamelyest féltem, egyszer el is estem, ám annak örültem a legjobban, hogy hullámvölgy nélkül teljesítettem a távot. A végén is öt harmincas tempóban mentem, nem gondoltam volna, hogy így bírom, hatalmas élmény volt.

Önt hallgatva igazi örömfutás lehetett ez a száztizenöt kilométer.

Annak ellenére, hogy remekül éreztem magam, nehéz volt, nem mondom, hogy nem fáradtam el. A célba érkezést követően kellett tíz perc, hogy meg tudjak szólalni… Mivel alapvetően aszfaltos futó vagyok, így az emelkedőkkel néha meggyűlt a bajom. Nehéz volt elfogadni, hogy olykor tíz harmincas tempót mutatott az óra, nem ehhez vagyok szokva…

Ám tudtam előre, hogy nem lehet végig ötperces tempóban haladni, tisztelni kell az emelkedőket, ahol meg lehet haladni, ott kell javítani. Az elején ezt nehezen fogadtam el, de csak beláttam, hogy olykor-olykor muszáj gyalogolni.

Már szóba került, hogy ez volt az első terepultrája. Hogyan tetszett?

Nagyon bejött a terepfutás, hatalmas varázsa van. Nagy élmény az erdőben futni, olyan helyeken haladtam, hogy az valami elképesztő. Eddig ismeretlen volt előttem a Balaton-felvidék, csodás hely. Már maga a látvány hatalmas élmény, ilyen környezetben gyorsan ment az idő. Természetesen nem engedem el az aszfaltos futást, de a jövőben, ha lesz lehetőségem rá, biztosan részt veszek majd terepversenyeken.

Milyen céljai vannak az évre?

Mivel a feleségem meg a lányom a kísérőm, és utóbbit baleset ért, felborult az életünk, így addig nem tervezek komolyabb futást, amíg fel nem épül, utána nyitott leszek mindenre. A Deseda Ultramaratonra szerettem volna menni, de a baleset miatt nem jött össze, ám jövőre ott szeretnék lenni. Ami a terepultrát illeti, az UTH vonzz, ám nem tudom, hogy jövőre neki merek-e vágni. Elvégre egy verseny után még nem vagyok még rutinos terepfutó.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.