Felkészülési verseny volt, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen

Arany Attila 1:09:16-os idővel győzött Splitben a nemzetközi félmaratonin.

Remek versenyzéssel győzött a Splitben rendezett nemzetközi félmaratoni versenyen. Az első hely volt a célja a rajt előtt?

Tavaly nyáron részt vettem az egyetemi világjátékokon, majd ezt követően egy sérülés miatt véget ért az idényem
– tekintett vissza Arany Attila, aki 1:09:16-os idővel győzött Splitben a nemzetközi félmaratonin. – A felépülés után óvatos edzésmunkát végeztem, a splitit pedig abszolút felkészülési versenynek tekintettem. Természetesen nagyon boldog voltam a győzelem miatt, s hogy hova helyezem ezt a sikert a karrieremben? A legkedvesebb az egyetemi világjátékokon való szereplés, ez a második vagy a harmadik helyen van. Tavaly tavasszal megdöntöttem az egyéni csúcsomat, arra is nagyon büszke vagyok. Kiemelném még a 2021-es Kassa Félmaratonit, amelyet sikerült megnyernem.

Maradjunk a splitinél: milyen volt a futás?

Az edzésekkel tisztességesen felkészültem, ugyanis az utcai hosszútávfutás tele van speciális taktikai elemekkel, amelyeket be kell gyakorolni. Az eredményemen is látszik és én is úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült ez a verseny. Végig jó erőben éreztem magam, jól ment a futás.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

Hullámvölgybe nem kerültem, viszont eléggé szintes volt a pálya, ami valamelyest megnehezítette a dolgunkat. Sok kisebb-nagyobb lejtő és emelkedő színesítette az útvonalat, korábban ilyet nem tapasztaltam, nem futottam hasonló pályán. Nehéz volt tehát, hogy technikás pályán kellett versenyezni, és az erőmet is ehhez mérten kellett beosztanom. Figyelnem kellett arra, nehogy elsavasodjak.

Ha jól tudom, Debrecenből nem egyedül érkezett a versenyre, többek között a Tankcsapda frontembere, Lukács László (képünkön balra) is teljesítette távot.

Így van, Lukács Lászlóval és Kerékgyártó Tiborral érkeztem Dalmáciába, már évek óta egy futóközösséghez tartozunk Debrecenben, minden évben elmegyünk egy-két versenyre közösen. Arany Csaba az edzőnk is, igaz, nekem rajta kívül Géczi Gergő is segít, mivel a Debreceni Sportcentrum igazolt versenyzője vagyok. Mindig jó a hangulat, szeretek Lacival és Tibivel együtt részt venni különböző futóeseményeken.

Ha jól tudom , korábban triatlonozott: miért váltott futásra?

Való igaz, korábban tizenöt évig voltam triatlonista, 2020-ban hagytam abba. Eredményesen szerepeltem itt is, több éven át válogatott lehettem és szereztem többek között Európa-bajnoki bronzérmet és szép helyezéseket is. Aztán egyéb dolgok miatt nem tudtam volna olyan szinten űzni, hogy folyamatosan nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket érjek el, így úgy döntöttem, hogy a futásba fektetem az időmet és az energiámat. A triatlonhoz sokkal több kellett volna a nagyobb célok eléréséhez. A félmaratonira esett a választásom, ám nem ment gördülékenyen a váltás, ugyanis előjöttek a tipikus futósérülések, mint például a csonthártyagyulladás. Sok kényszerpihenőt kellett tartanom, de egyre jobban ment és egyre rutinosabb lettem, majd jöttek a szép eredmények is. 2021-ben csapatbajnoki első helyet szereztem, míg egy évvel később magyar bajnoki ötödik helyezett lettem. Éves szinten három-négy félmaratoni versenyen veszek részt, és mindig sikerül egy óra tíz perc alá bemennem. Szerencsére ez olyan szintre jutott, hogy a kínai universiadéra kvalifikálni tudtam magam, amely a pályafutásom csúcsa, elképesztően nagy világesemény. Sajnos ott egy sérülés miatt nem úgy ment, ahogy szerettem volna, ráadásul a páratartalom is nagyon magas volt, itthon pedig nem tudtam ezt „modellezni”. Ennek ellenére hatalmas élményt jelentett.

Milyen célokat tűzött ki maga elé a közeljövőre?

Idén ősszel részt veszek az első maratonimon, arra nagyon fel akarok készülni. A célom az, hogy maratoni távon is egyre jobb legyek, és nemzetközi sikereket érjek el, négy év múlva pedig kvalifikálni akarom magam az olimpiára. Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de ezért dolgozom keményen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.