Figyelni a testet és élvezni a versenyt

Kóródi Ágnes, aki emlékezetes győzelmet aratott az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távján, úgy véli, sikeres volt a formaidőzítése, és a jövőben szívesen képviselné hazánkat Európa- vagy világbajnokságon is.

 

Mentálisan milyen megélni egy ilyen szoros befutót? A Facebook-oldalán közölt beszámolóból kitűnik, hogy az ezüstérmes Horn Zsanett nagyjából végig a látótávolságán belül volt.

Hátrafelé ilyenkor nem nagyon szoktam figyelni, a kísérőm, Farkas Árpi lát el néha információval – közölte a Csupasport megkeresésére Kóródi Ágnes, aki mindössze négy másodperces előnnyel nyerte meg a múlt heti Ultra Tisza-tó 65 kilométeres versenyét. – Zsanett tartotta a sportszerű távolságot, ami hol negyven, hol száz méter körüli volt. Korábban a Korinthosz 80-on már találkoztunk, és a száz kilométeres országos bajnokságon is, amelyet ő nyert meg, míg én segítőként vettem részt rajta. Kitartó és erős versenyző, stabil futó, amikor átnéztük a rajtlistát, tudtam, hogy rá figyelni kell. Amint tempót váltott, próbáltam reagálni rá, az az előnyöm megvolt, hogy végig én voltam előrébb, és sikerült is megtartanom az első helyet a hajrában.

Az időjárást ugyan nem lehet befolyásolni, de hogyan viszonyult a körülményekhez?

Nagyon érdekes, a reggeli rajtnál nem sokat segítettek a fátyolfelhők. Noha nem ért minket közvetlen napfény, az előző napi esőzés miatt a tiszafüredi startnál párás volt az idő, azt érezte a futó, hogy a saját levében fő. Hiába nem volt harmincfokos hőség, nem lehetett leadni az izzadságot, hamar csuromvizesek lettünk, utána aztán a nap és a meleg is lassított minket.

Mostanában sok versenyen indul, és eredményes is, június végén például a Császta Trailt nyerte meg tizenhat és fél kilométeren. Érzi az előrelépést, a befektetett munka hasznosulását?

Kevésbé szoktam ezzel foglalkozni. Nem arról van szó, hogy ne lenne jó érzés a dobogón állni, de inkább a munkát szeretem – amit tudok, beleadok az edzéseken, aztán ez élesben vagy kijön, vagy nem.

Minél hosszabb a táv, annál több baki csúszhat be, olyan problémák, amelyek hirtelen megoldásra várnak. Mostanában jól jött ki a lépés, sikeres volt a formaidőzítés, nem nehezítették az életemet sérülések, tudtam rendesen edzeni, és a versenyeken is tettem a dolgom.

Részt veszek a kedvenc versenyeimen és a meghívásoknak is eleget teszek, mert nehéz nemet mondani az ismerőseimnek, igaz, az utóbbiakat inkább edzőversenyként fogom fel.

Munka mellett mennyit tud edzeni?

Általában heti hat napot, vannak dupla edzések is. Nemrég edzőt váltottam: korábban a párom, Árpi rakta össze az edzéseimet, júniusban aztán megkérdeztem Varga Józsefet, aki a Magyar Futósport Egyesület edzője, amelynek én is tagja vagyok, hogy el tud-e vállalni, és igent mondott. A munkámban érvényesül a ciklikusság. Vannak keményebb hetek tizenkét-tizennégy óra edzéssel és beépülősek tíz-tizeneggyel; előfordul, hogy hétköznap rövidebbek a tréningek, míg hétvégenként hosszabbak.

Hogyan jött ki a Covid-időszakból?

Nagyon nagy szerencsém van, elkerült a betegség, nem tudok róla, hogy elkaptam volna. Végeztettem antitesttesztet, amely kimutatta volna, ha a megelőző fél évben átestem a víruson, de teljesen negatív lett. Szerencsére folyamatosan tudtam rendesen edzeni.

Melyik távon érzi magát a legjobban?

A maratoni felettieken, nagyjából a hatvan-nyolcvan-száz kilométer környéki távokon, a huszonnégy órás futáshoz vagy a Balcsi körbefutásához kicsinek érzem magamat.

Öt éve kezdte igazán komolyan venni a futást, mik a távlati céljai az ultratávokon?

Tizenkét órás versenyen még sosem vettem részt, kíváncsi vagyok, ott mit tudnék kihozni magamból. Nagy célom, és bízom benne, hogy el tudok indulni a hazai száz kilométeres bajnokságon, hogy képviselhessem a hazánkat Európa- vagy világbajnokságon.

Erre az évre mit tervez?

Az egyik fő versenyem a Korinthosz, amelyen szeretnék jobb időt futni, mint 2019-ben. Igaz, míg régebben éjszaka volt a rajt – és ugye az augusztusi éjszaka hűvösebb –, az idén tizennégy órakor lesz a start. Októberben párosban elindulok az Ultrabalatonon, körülbelül tizenkét-tizenöt kilométerenként fogunk váltani, hogy a kísérőautó is odaérjen a pontokra, ne legyen kicentizve, és a futó is tudjon pihenni.

Azt vallja, a helyezésnél fontosabb az időeredmény?

Mindig nagyon lelkesen indulok el, aztán rájövök, az lenne a jó, ha saját magammal versenyeznék. Vannak jobb futók, sosem érdemes felvenni más tempóját, figyelni kell a saját testünkre, élvezni a versenyt és mosolyogva befutni!

Fotók: Kóródi Ágnes Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.