Futóedzések és versenyek gyerekeknek – mi a megfelelő nekik?

Hogyan lehet okosan a futás felé terelgetni a kicsiket, hogy megszeressék a sportot? Erről kérdeztük Muladi-Piros Gabriella korosztályos duatlon-világbajnokot, aki maga is edző és édesanya.

Hogyan érdemes elkezdeni kisgyerekkel a futást?

Gyerekek esetében a legfontosabb, hogy szeressék, amit csinálnak. A sport szeretetének magját a szülők tudják elültetni bennük. Egy kicsi gyereknél még a játékosság a lényeg, semmit sem szabad erőltetni, mert azzal éppen az ellenkezőjét érjük el. Mindent csak játékos formában, szépen, fokozatosan, amilyen a gyerek befogadóképessége.

Olyan, kifejezetten gyereknek szervezett futóversenyekre vigyük őket, ahol jól érzik magukat, és nekik megfelelő táv.

Túl nagy távokkal nem terhelnék egy kisgyereket. Ha van lehetőség rá, olyan versenyre nevezném be, ahol nem hirdetnek ki első, második és harmadik helyezettet, hanem a végén mindenki megkapja a befutóérmet.

Ha kifejezetten futóedzésre szeretnénk elvinni az iskolás korú gyermekünket, milyen fajta edzést érdemes választani?

Mindenek előtt nagyon fontosnak tartom, hogy négy-öt éves korában minden gyerek megtanuljon úszni. Egyrészt azért, hogy a vízbiztonsága kialakuljon, másrészt mind kardiószempontból, mind izomzatilag nagyon jó alapot ad. Lehetőség szerint próbáljon ki több sportágat, a lényeg, hogy rendszeresen mozogjon. Ha futásról van szó, olyan lehetőséget keresnék, ahol megkapja a megfelelő alapokat. Ahol kornak megfelelően foglalkoznak erősítéssel, előkészítéssel, ahol megvannak a rávezetőgyakorlatok, és ahol nem csak futtatják a gyerekeket, hanem az edzésbe beépülnek játékos elemek is, mint az ugrás, a szökdelés, a sorverseny, a futóiskola.

Ha ezek az alapok megvannak, akkor kezdeném el a futást. Ez olyan tízéves korra tehető.

Muladi-Piros Gabriella

Egy tízévesnek milyen hosszú távokat célszerű futnia?

Szerintem ekkora gyereknek két-három kilométeres távokat érdemes belőni. Ennél jobban nem terhelném. Később, tizennégy éves korban kezdeném növelni a távot, aztán tizennyolc éves korban megint egy picit jobban terhelni, és így haladni szépen fokozatosan. Azt látom, hogy Magyarországon – kicsit elkanyarodva az élsport irányába – nagyon korán leterhelik a gyerekeket. Főleg, ha látják, hogy van hozzá tehetsége, és nagyon ki akarják hozni belőle, amit ki lehet. Ezzel sok esetben azt érik el, hogy mire odáig jut a gyerek, hogy tudna teljesíteni, kiég, és abbahagyja a sportot.

Mi a helyzet, ha a szülő hosszabb távokra viszi magával a gyerekét, mert képes rá, hogy akár tíz kilométert is lefusson egy versenyen?

Nem szeretnék senkinek a feje fölött pálcát törni, mert minden szülő maga ismeri a gyerekét, és dönti el, mit szeretne vele kezdeni. Lehet, hogy más edzőnek más a véleménye, de nekem ez kicsit sok. Az én meglátásom, hogy nagyon óvatosan, fokozatosan, a nagyon hosszú távú célokat figyelembe véve eddzük a gyerekünket. A hosszú távú cél pedig az, hogy a gyereknek adjon egy alapot, szeresse meg annyira a sportot, hogy felnőttként élete része legyen. Én nem terhelnék egy tízévest nagy távokkal, még akkor sem, ha tudom, hogy teljesíteni tudja.

Edzői pályafutása során gyakran előfordul, hogy kifejezetten futóedzés miatt keresi meg a szülő, hogy foglalkozzon a gyerekével?

Igen, most is van egy tíz- és egy tizenkét éves kisgyerek, akik kifejezetten a futás miatt járnak hozzám. Úgy építem fel az edzésüket, hogy megfelelő legyen nekik, mindig az adott állapotukhoz igazítom. Ha látom, hogy nehezebb napjuk volt az iskolában, nem jó a hangulatuk, fáradtabbak, akkor igyekszem olyan feladatokkal feldobni a futóedzést, hogy észre sem veszik, eltelt az egy óra. Vannak olyanok is, akik a futótechnika javítása miatt jönnek. Azért hozzák el őket a szülők, mert járnak más edzésre, ahol központi szerepet játszik a futás – például kézilabdáznak vagy futballoznak –, ám a futótechnikájuk nem megfelelő, illetve nincsenek is nagyon tisztában vele, hogyan kell futni.

A futómozgást is tanítani kell, ami sajnos nincs meg az általános iskolai testnevelésórákon.

Hogyan működik a kar, milyen a lábmunka, hogyan kell tartanod magad, hogyan kell venned a levegőt. Ezt azért is lenne fontos már gyermekkorban megtanítani, mert ha rosszul rögzül, a későbbiekben nagy kihatással lesz a mozgásra.

Mint aktív szervezője a Regio Játék Kölyök Körök és a Fighters Run Farkaskölykök versenyeknek, hogyan látja, milyen edzettségi állapotban vannak a gyerekek? Kik és mennyien jönnek el?

Hála istennek, egyre többen jönnek, egyre több szülő hozza el a gyerekét. Ezek a versenyek úgy vannak megszervezve, hogy maradandó élményt nyújtsanak az egészen kicsi gyerekeknek is. Mindenki kap befutóérmet, és van lehetőség közös, családi futamra is. Hogy milyen felkészültségűek a gyerekek, ki milyen gyorsan fut, vagy milyen technikával fut, azt nem szoktam figyelni, mert nem az a lényeg. De például a tizenhárom-tizennégy éves korosztálynál már nem mindegy, hogy ki áll be melléjük kísérőfutónak, mert ők már nagyon gyorsak tudnak lenni. Összességében azt látom, hogy abban a családban, amelyben a szülő figyel rá, hogy a rendszeres sport az életük része legyen, a gyerekek sokkal életrevalóbbak, mind fizikailag, mind a habitus szempontjából.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.