Gáspár Péter vad ötlettel készül az idei Spartathlonra 

A kiváló magyar ultrafutó előző éve nehezen indult, ám felpörgött, idén pedig nagy célokat tűzött ki maga elé.

 

Nézzünk vissza az előző évre: milyen volt a kétezerhuszonhármas idénye?

Az év első három-négy hónapja eléggé pihenősre, lustálkodósra sikeredett, nem raktam bele megfelelő mennyiségű edzésmunkát – mondta Gáspár Péter a Csupasportnak. – Szerencsére ez a tavaszi-nyári versenyekre már nem volt hatással, a májusi Ultrabalatonra jól felpörögtem. Az Ub-n négytagú csapatban ezüstérmet szereztünk, onnantól pedig összeállt minden.

A felpörgés után milyen versenyeket emelne ki?

A Mátra115 felkészülési terepversenyt megnyertem, sajnos a Kazinczy200-on az év egyik legnagyobb vihara a mezőny jelentős része mellett engem is feladásra kényszerített. Utóbbin jelentős célom volt, ugyanis már harmadik éve üldözöm a pályacsúcsot. A nyár sokat futottam, lehetőség szerint szintekkel és terepen, ráadásul a legnagyobb hőségben. Közeledett a Spartathlon, a lehető legjobban fel akartam készülni. Két edzőversenyem volt szeptemberben, előbb a Vadrózsa 160, majd a V3 hegyimaraton. Előbbi remek felkészülés volt a Spartathlonra, felmértem, hol is tartok. Úgy éreztem, minden a legnagyobb rendben van, kiváló verseny volt, egy órával maradtam csupán el a tavalyi pályacsúcsomtól. A hegyimaraton is remekül sikerült, aranyérmet szereztem. Ezek után teljesítettem a privát Ultrabalaton Hegyestű Trailt, ezt csupán A Kör-kvalifikációért futottam. Kiváló formában voltam, éreztem magamban az erőt, és ez a forma a Spartathlonon csúcsosodott ki. A görög verseny után pihentem, sajnos beteg is voltam, majd december elején kezdtem az alapozást az évre. Összességében amilyen nehezen kezdődött, olyan jól sikerült a kétezerhuszonhármas esztendő.

Észrevehető önnél, hogy aszfalton és terepen egyaránt szép eredményei vannak.

Talán mondhatom, hogy rajtam kívül nem sok olyan futó van Magyarországon, aki mind aszfalton, mind terepen kiegyensúlyozott teljesítményt tud nyújtani a kifejezetten hosszú, százötven-kétszáz kilométeres ultrákon. Én nem válogatok, mindkettőn versenyzek, és rendre az élmezőnyben végzek.

Térjünk rá a Spartathlonra: a férfiak között 23:41:56-os idővel az ötödik helyen végzett a legendás görög versenyen, a legjobb időt érte el a 2023-as magyar indulók közül.

Eltelt néhány hónap a verseny óta, így már higgadtabban tudok beszélni róla, néhány részletet már másképp látok. Meglehetősen enyhe időjárás fogadott minket, ennek is köszönhető, hogy sokan értek célba. Ha a szokásos hőség lett volna, biztosan jóval kevesebben teljesítik a távot. Most próbálok finomítani a frissítésemen, van egy-két ötletem azzal kapcsolatban, miképp lenne gördülékenyebb akár a következő Spartathlonon, így aztán gyorsabban haladhatnék. Van egy elég vad ötletem, meglátjuk, mi lesz belőle. Visszatérve a tavalyi versenyre, szép emlék, a segítőimmel együtt nagyon jól éreztük magunkat. Örülök, hogy a kétezerhuszonkettes kudarc után fantasztikus élménnyel zártam.

Milyen céljai vannak erre az esztendőre?

Tavasszal A Kört szeretném teljesíteni. Legutóbb jól haladtam, de sajnos hatvan-hetven kilométernél nagyot estem, így el is engedtem. A Kazinczy200-on jó lenne már megfutni azt a pályacsúcsot, amit üldözök. Szeretnék egy tisztességes huszonnégyórás eredményt is elérni, a kétezerhuszonötös franciaországi világbajnokság a nagy célom. Természetesen a Spartathlon is tervben van, ha ki tudok jutni, akkor mindenképpen meg szeretném javítani az időmet.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bevállalta egyéniben, magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.