Gerinctréning mint keresztedzés futóknak

Köztudott, hogy a futás mellett hasznos és ajánlott erősítő edzéseket végezni. Stabil alapot ad, valamint a sérülésveszélytől is megóv, ha megfelelően fel vannak építve, és jól működnek mozgás közben az izmok.

Jótékony hatásuk ellenére sokan nem fordítanak nagy hangsúlyt az erősítő edzésekre, holott amikor futunk, nem csupán a lábak terhelődnek, hanem a teljes test bekapcsolódik, és aktívan dolgozik: a karok, a vállak, a farizom, a hasizom, a hátizom és a gerincmerevítő izmok.

Amikor rendszeresen hosszabb távokat kezdtem el futni, sokáig kerestem a testemnek megfelelő keresztedzést, mert bár kell erősíteni, ezen belül vannak fokozatok: mindenkinek más, az életkorához, a testalkatához illeszkedő óratípus válik be. Ekkor találtam rá a gerinctréningre, amely rengeteget segített. Áprilisban jómagam is gerinctréner lettem, és javaslom minden futóknak, hogy rendszeresen vegyenek részt az ilyen típusú órákon.

Vegyük sorra a gyakorlattípusokat, hogy miért hasznos a gerinctréning, és mit ad a futónak.

Helyes testtartás
Akár ülőmunkát végzünk a számítógép előtt görnyedve, akár nap mint nap hajolgatni, emelgetni kell a munka során, a helyes testtartás az alapja mindennek. Futás közben ugyanúgy figyelnünk kell rá, hiszen, ha a rossz tartás miatt nem megfelelően terhelődnek a lábak, a csípő, a térd és a bokák, az súlyosabb sérülésekhez vagy nehezen múló fájdalmakhoz vezethet. A gerinctréning segíti a megfelelő testtartást beállítani, amely ezután a hétköznapokban és futás közben is természetes lesz.

Elongáció, nyújtás, nyújtózkodás
A csigolyáknak fontos szerepük van az ütközések, rázkódások tompításában. Nem csupán az ülésnél nyomódnak össze, hanem mozgás közben is terhelődnek, merthogy aktívan dolgoznak – így védik a gerincet, amikor a láb teljes erőből a talajhoz csapódik. Terhelés hatására azonban dehidratálódnak, deformálódnak, éppen ezért – hogy a csigolyák visszanyerjék eredeti magasságukat, rugalmasságukat – fontosak a gerincnyújtó gyakorlatok mind a futás után, mind a keresztedzések során.

Mobilizáció, átmozgatás
A hosszan tartó, egyirányú terhelés hatással van izmainkra, ízületeinkre. Ez sem csak a számítógép előtti egy helyben ülésnél fordul elő, hiszen a hosszútávú aszfaltos futás során is egyoldalúan terhelődünk. Hogy ne legyenek később fájdalmaink, a bemerevedett, feszes izmokat vissza kell állítani az eredeti, úgynevezett optimális mozgástartományba. Itt is a teljes testet, különösen a medence- és a vállöv izmait érdemes átmozgatni a tornák során.

Erősítés
Az gondolnánk, hogy a gerinctréningben nincsenek kemény gyakorlatok, de ez tévedés. Mivel a gerinctréning egyik célja a törzsizom-erősítés, szép számmal tartalmazza a „klasszikus” erősítőgyakorlatokat, úgymint a plank, a guggolás, a kitörés, a hasprés, a csípőemelés, a váltott lábemelés. Eszközös gyakorlatok is előfordulhatnak egy-egy órán, mint például a gumiszalag, a kisebb kézi súlyzó vagy fitball. Ha nem is izzasztja annyira meg az embert egy óra, és néha lassúnak is érez egy-egy mozdulatsort, a törzsizmok aktívan dolgoznak és erősödnek a rendszeresen végzett edzéseknek köszönhetően.

Egyensúlygyakorlatok
A gerinctréning során nem ritkák az egyensúlygyakorlatok sem, akár állásban, akár a talajon, térdelőtámaszban. Egy futónak – főleg terepfutónak – nem kell részletezni, miért fontos, hogy jó legyen az egyensúlyérzéke. Csak egy példa: futunk az erdőben az avarban, hirtelen megbotlunk egy kőben, a testünk az erős törzsizmainknak és jó egyensúlyérzékünknek köszönhetően megtart, visszaránt, így maximum megbillenünk, de nem esünk el.

Összegezve, a gerinctréning célja a prevenció, a sérülések megelőzése, a testtartásjavítás és a törzsizom-erősítés. Annak érdekében, hogy ne sérüljünk meg, és még sokáig tudjuk a kedvenc sportágunkat űzni, egyúttal tudjunk fejlődni, eredményeket elérni, minden futónak ajánlom keresztedzés gyanánt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Erős Tibor nyerte az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.