Gyomorprobléma, kőomlás, rendőrgondok – magyar futó kalandjai Indiában

Toldi Péter 38 óra alatt teljesítette a magashegyi körülmények között zajló indiai Hell Race 217 kilométeres számát.

Toldi Péter a Great Himalayan Running Festival keretében megrendezett Hell Race 217 kilométeres betétszámában indult Indiában, és egyedüliként teljesítette az ötezer méter szintemelkedéssel fűszerezett, magashegyi körülmények között rendezett versenyt.

Hogy esett a választás az indiai versenyre?

Régóta dédelgetek álmokat, amelyekről nem igazán beszélek – mondta Toldi Péter, aki 38 óra alatt teljesítette a 217 kilométeres távot. – Szőnyi Ferenc néhány éve lefutotta a La Ultrát, amely a Himalayan Running Festival keretében megrendezett Hell Race elődje volt. Már akkor megtetszett, de még csak álom volt.

Aztán ahogy erősödtem, egyre jobb lettem az ultrafutásban, kezdett reális lenni a részvételem az eseményen. Két éve már tudatosan készültem rá, most pedig teljesítettem.

Hogyan készült az emberpróbáló körülményekre?

A lehető legkomolyabban vettem a felkészülést mentálisan és fizikailag is, beszéltem expedíciós hegymászókkal és Szőnyi Ferenccel is, akik elmondták, mi kell a megfelelő akklimatizációhoz, mire kell figyelni. A többiek elmondása alapján minimum tíz nap kell az akklimatizálódásra, ezt be is tartottam, feleségemmel együtt a rajt előtt tíz nappal utaztunk el Indiába. A feleségem minden versenyemen ott van, ő a segítőm, az ilyesfajta esemény egyben nyaralás is nekünk.

Mindent megterveztem, azt is, hogy melyik nap milyen magasságban pihenjek, és hogy hol mennyi időt töltsek. Hónapokkal ezelőtt elkezdtük megszervezni az utat.

Hányan vettek részt az ön távján?

Egyedüli induló voltam a kétszáztizenhét kilométeres távon, volt két srác, aki a leghosszabb, négyszáznyolcvanason vett részt. Igaz, egyikőjük sem teljesítette, kicsúsztak a szintidőből.

Ha jól tudom, nem kezdődött könnyen az indiai kaland…

Indiával és Ázsiával kapcsolatban számolnia kell az európai embernek azzal, hogy teljesen más higiéniai körülmények fogadják. Egészen a rajt előtti harmadik napig jól voltam, aztán elkaptam egy fertőzést, ami rányomta a bélyegét a felkészülésem végére. Teljesen legyengültem, a gyomorproblémám miatt kímélő üzemmódba kapcsoltam. Aztán éppen a rajtra jöttem rendbe.

Mi volt a legnehezebb kihívás?

Nagy kaland egy magam fajta embernek egy ekkora esemény a világ másik végén. Voltak izgalmas részek, közelről átéltem sziklaomlást, ám szerencsére nem történt baleset. Részese voltam rendőri intézkedésnek, ám az az én hibámból történt. Nem vittem magammal az eredeti dokumentumaimat, mondván, nehogy elázzanak, vagy bármi történjen velük, csak a fénymásolatok voltak nálam. A vízum másolatát viszont nem vittem magammal, ezzel volt problémája a rendőrnek.

Egy órát ültem, amíg a szálláson valaki lefotózta, és elküldte. Egyébként jól jött az az egy óra pihenés…

A legnehezebb a magashegyi körülmények leküzdése volt, az, hogy négy-ötezer méteres hágókat kellett megmászni. Az egész verseny erre volt építve, ahogy haladtam előre, egyre fáradtabb lettem, gyorsan fogyott az erőm. A fejem nem fájt, nem volt nehéz légzésem, de a pulzusom egyre magasabb, ülve is száz felett volt. A végére teljesen kimerültem, nem olyan fáradtság fogott el, mint egy normális kétszáz kilométeres ultra után. Az erőtartalékaim teljesen kimerültek.

A frissítést hogyan oldotta meg?

A frissítés szempontjából kényelmes verseny volt. Az első nyolcvan kilométeren nem volt kísérő, mivel egy útvonalon mentem a betétszámosokkal, így öt kilométerenként volt frissítőpont. Aztán nyolcvan kilométer után kaptam egy saját kísérőautót sofőrrel és egy helyi kísérővel. Az autó teljesen fel volt szerelve kólával, vízzel, kenyérrel, keksszel, gyümölccsel és még sok minden mással. Ezeken kívül bepakoltuk a saját frissítésemet is, és a feleségem is az autóval jött.

Mindig megbeszéltük, hogy hány kilométert menjenek előre, ott vártak, náluk volt a frissítő és a ruhám. Tökéletesen működött.

Gyanítom, a végére rendesen elfáradt.

Nem maradt bennem semmi, teljes ürességet éreztem. Az utolsó hetvenöt kilométert sétálva tettem meg, csak az számított, hogy mielőbb befejeződjön a verseny. A regenerálódás? Ez mindig érdekes téma. Két hetet szántam rá, és az elsőn nagyon gyenge voltam. A hazaérkezés után három nappal már futottam, de nem voltam még jól, ráadásul sokat fogytam. Ezzel a versennyel teszteltem magamat, és sikeresen teljesítettem. A következő nagy célom a verseny négyszáznyolcvan kilométeres távjának teljesítése.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.