Győrfi Pál kétnaponta fut egyet

A csupasport.hu kérésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője összefoglalta, melyek a biztonságos futás feltételei a koronavírus-járvány ideje alatt.

Valószínűleg mindenki találkozott már a virtuális térben Győrfi Pállal, hiszen az Országos Mentőszolgálat szóvivője az arca annak a kampánynak, amelyben felhívja a figyelmet, hogy tartsuk be a szabályokat, és csak alapos indokkal hagyjuk el a lakóhelyünket.

Ezek közé tartozhat az egyéni szabadidős sporttevékenység, s mivel Győrfi Pál maga is rendszeresen fut, nála autentikusabb személyhez nem is fordulhattunk volna a kijárási korlátozás alatti szabadtéri sportolás tekintetében.

„Amikor néhány héttel ezelőtt kihirdették a kijárási korlátozást, a rendelet szövegét én magam is kíváncsian olvastam végig, mert nagyon fontosnak tartottam a saját életemben a rendszeres mozgást, és féltem, hogy abba kell hagynom – kezdte Győrfi Pál a videókból ismert határozottsággal és tónussal a hangjában. – Szerencsére a rendelet alapos áttanulmányozása után egyértelművé vált, az egyéni szabadidős sporttevékenységeket nem kell nélkülözni. Így azóta is minden második reggel járok futni, olyan időszakban, korán, amikor senki sincs a környéken, ezzel is sikerül minimálisra csökkenteni a kockázatot. Egyébként is fontosnak tartom, hogy ne hagyjam abba a sportot, hiszen az állóképességnek köszönhetően az ellenálló-képességét is szinten tarthatja az ember, amire szükség is van. A vírustól sajnos senki sincs védve, hiszen nincs oltóanyag, de ha elkapjuk, akkor nagy különbségeket tapasztalhatunk abban, hogy milyen választ ad a szervezet, ezért nem mindegy, hogy milyen az általános fizikai állapotunk.

Szerencsére nem tartozom a magas kockázatú emberek csoportjába, az életkorom miatt sem, illetve nincs semmilyen betegségem, nem szedek gyógyszert, és ebben nagyon fontos szerepe van, hogy minden második reggel eljárok futni.”

Győrfi Pál hozzátette, amatőr futónak tartja magát, egy szigetkör a napi penzum, ha több ideje van, akkor maximum kétszer futja körbe a Margitszigetet. Elmondta, két évvel ezelőtt volt a csúcson, akkor már a három szigetkör közelébe ért, majd jött egy váratlan probléma, egy talpfájás (pontosabban gyulladás), ami miatt két-három hónapot ki kellett hagynia. Megjegyezte, érezte, hogy gyengül le ezalatt a szervezete. Alig várta már, hogy újra futhasson, viszont azóta még jobban figyel rá, hogy ne erőltesse túl a lábát, s ugye az is fontos, hogy mindig megfelelő cipőben fussunk.

„A koronavírus-járvány kapcsán az embereknek át kellett értékelniük az életüket az óvatosság szempontjából. Mostanra például megtanulta az egész ország, milyen a húsz-harminc másodpercig tartó szappanos és szakszerű kézmosás, de ezen kívül is sokat tanulhatunk a járványból, és ez a tudás valószínűleg tovább velünk marad, mint maga a járvány – folytatta Győrfi Pál, aki a biztonságos futás kritériumaira is kitért. – A figyelmeztetések szerint a másfél-két méteres távolság biztonságosnak nevezhető. Azonban ha valaki futás közben előttünk két méterrel köhög, prüszköl, akkor olyan helyzetbe kerülünk, mint amikor autózunk, és az előttünk haladó beindítja az ablakmosót: mögötte megyünk, de a mi ablakunkra is jut a cseppekből.

Ezért tartsunk akár 5-10 méter távolságot is futás közben, hiszen akkor elkerüljük az erőltetett kilégzésből keletkező aeroszolszerű permetet, ha pedig előzünk, nagy ívben tegyük, és utána se vágjunk be a másik elé.”

(Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme
BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia
Három gyakorlat, amely kötelező a megfelelő bemelegítéshez

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.