Győrfi Pál kétnaponta fut egyet

A csupasport.hu kérésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője összefoglalta, melyek a biztonságos futás feltételei a koronavírus-járvány ideje alatt.

Valószínűleg mindenki találkozott már a virtuális térben Győrfi Pállal, hiszen az Országos Mentőszolgálat szóvivője az arca annak a kampánynak, amelyben felhívja a figyelmet, hogy tartsuk be a szabályokat, és csak alapos indokkal hagyjuk el a lakóhelyünket.

Ezek közé tartozhat az egyéni szabadidős sporttevékenység, s mivel Győrfi Pál maga is rendszeresen fut, nála autentikusabb személyhez nem is fordulhattunk volna a kijárási korlátozás alatti szabadtéri sportolás tekintetében.

„Amikor néhány héttel ezelőtt kihirdették a kijárási korlátozást, a rendelet szövegét én magam is kíváncsian olvastam végig, mert nagyon fontosnak tartottam a saját életemben a rendszeres mozgást, és féltem, hogy abba kell hagynom – kezdte Győrfi Pál a videókból ismert határozottsággal és tónussal a hangjában. – Szerencsére a rendelet alapos áttanulmányozása után egyértelművé vált, az egyéni szabadidős sporttevékenységeket nem kell nélkülözni. Így azóta is minden második reggel járok futni, olyan időszakban, korán, amikor senki sincs a környéken, ezzel is sikerül minimálisra csökkenteni a kockázatot. Egyébként is fontosnak tartom, hogy ne hagyjam abba a sportot, hiszen az állóképességnek köszönhetően az ellenálló-képességét is szinten tarthatja az ember, amire szükség is van. A vírustól sajnos senki sincs védve, hiszen nincs oltóanyag, de ha elkapjuk, akkor nagy különbségeket tapasztalhatunk abban, hogy milyen választ ad a szervezet, ezért nem mindegy, hogy milyen az általános fizikai állapotunk.

Szerencsére nem tartozom a magas kockázatú emberek csoportjába, az életkorom miatt sem, illetve nincs semmilyen betegségem, nem szedek gyógyszert, és ebben nagyon fontos szerepe van, hogy minden második reggel eljárok futni.”

Győrfi Pál hozzátette, amatőr futónak tartja magát, egy szigetkör a napi penzum, ha több ideje van, akkor maximum kétszer futja körbe a Margitszigetet. Elmondta, két évvel ezelőtt volt a csúcson, akkor már a három szigetkör közelébe ért, majd jött egy váratlan probléma, egy talpfájás (pontosabban gyulladás), ami miatt két-három hónapot ki kellett hagynia. Megjegyezte, érezte, hogy gyengül le ezalatt a szervezete. Alig várta már, hogy újra futhasson, viszont azóta még jobban figyel rá, hogy ne erőltesse túl a lábát, s ugye az is fontos, hogy mindig megfelelő cipőben fussunk.

„A koronavírus-járvány kapcsán az embereknek át kellett értékelniük az életüket az óvatosság szempontjából. Mostanra például megtanulta az egész ország, milyen a húsz-harminc másodpercig tartó szappanos és szakszerű kézmosás, de ezen kívül is sokat tanulhatunk a járványból, és ez a tudás valószínűleg tovább velünk marad, mint maga a járvány – folytatta Győrfi Pál, aki a biztonságos futás kritériumaira is kitért. – A figyelmeztetések szerint a másfél-két méteres távolság biztonságosnak nevezhető. Azonban ha valaki futás közben előttünk két méterrel köhög, prüszköl, akkor olyan helyzetbe kerülünk, mint amikor autózunk, és az előttünk haladó beindítja az ablakmosót: mögötte megyünk, de a mi ablakunkra is jut a cseppekből.

Ezért tartsunk akár 5-10 méter távolságot is futás közben, hiszen akkor elkerüljük az erőltetett kilégzésből keletkező aeroszolszerű permetet, ha pedig előzünk, nagy ívben tegyük, és utána se vágjunk be a másik elé.”

(Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá
A lengyel pletykák igazak: jó Magyarországon versenyezni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.